Gündem 8 yediuyurun 6’sı öldü

8 yediuyurun 6’sı öldü

03.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nesli tehlike altındaki türlerden olan yediuyurlar Sakarya’da bir çevre katliamına kurban gitti. 8 yediuyurun yaşadığı ağaç kesilince, yavrular annesiz kaldı. Veteriner Ender Er, “Doğal ortamlarında kalmaları gerekirdi sadece 2 yavruyu yaşatabildik” dedi

8 yediuyurun  6’sı öldü

Nesli tükenme tehlikesi nedeniyle dünyada ve Türkiye’de koruma altına alınan kemirgen türlerinden yediuyurların 6 tanesi Sakarya’da bir çevre katliamının kurbanı oldu. Sadece Trakya civarı, Bolu, Bursa ve Karadeniz Bölgesi’nde ender olarak rastlanan 8 yediuyur yavrusu, 2 ay önce Sakarya’nın Akyazı ilçesindeki bir benzin istasyonuna getirildi. Yavruları bölgede bulduklarını ve sincap sandıklarını söyleyen kişiler kayıplara karışırken, benzin istasyonundaki yetkililer Sakarya’da yaban hayatıyla ilgilenen tek veteriner kliniğinin doktorlarından yardım istedi.
‘Anne sütü gerekiyordu’
8 yediuyur yavrusunu kliniğe getiren GençVet Kliniği’nin sahibi Ender Er, hepsinin henüz 4-5 günlük ve bakıma muhtaç olduğunu gördü. Süt ve ilaçla yavrulara bakım yapan Er, durumu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne de bildirdi.
Veteriner olan eşi Gülşan Er ise annelerini yitirdikleri için hayatla bağlarını kopartmaya başlayan yediuyuru hayatta tutmak için onlarla 24 saat ilgilendi. Fakat tüm çabalara rağmen, 8 yavrudan 6 tanesi birbiri ardına öldü. Gülşan Er, “Anne sütü ile beslenmeleri gerekiyordu. Elimizden geleni yaptık ama 6 tanesini kaybettik. Yavruları kedi sütü tozuyla besledik. Birkaç haftalık olunca da kendi başlarına yemeklerini yemeye başladılar. Şimdi ceviz ve üzümle onları beslemeye çalışıyoruz” dedi.
24 noktada yaşıyor
GençVet Sakarya Veteriner Kliniği sahibi Ender Er ise; “Yaptığım araştırmalarda yediuyurların Sakarya’da yaşadığına dair bir kayıt yok. Genellikle Trakya bölgesinde yaşadığı biliniyor. Daha çok Edirne ve Bulgaristan sınırı yakınlarında rastlanıyor. Bu ender görülen canlıların dünyada sadece 24 noktada yaşadığını bilmek onları daha özel kıldı. Bu yavruların Sakarya’da görülmesi hem şaşırtıcı hem sevindirici. Ama doğal yaşam alanları yok edildiği için hayatta kalmaları güçtü. 4 günlük yavruların annesiz kalması yaşama şanslarını azaltır. Yaşadıkları ağaç kesilince annenin uzaklaştığını, yavrularında bulundukları ortamdan alınarak benzin istasyonuna getirildiğini düşüyoruz. Bulundukları alanda kalsalardı yaşama şansları daha fazlaydı” dedi.
‘Halk bilinçlenmeli’
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmanın ardından hayatta kalan 2 yavrunun yaşayabileceği yere bırakılacağını söyleyen Ender Er, “Bu fare cinsi hayvanlar halk arasında ‘Çökelez’ olarak da biliniyor. Nesli tükenmek üzere olan yediuyurlara tarım ilaçları büyük zarar veriyor. Ekolojik dengenin korunması ve bu nadide hayvanların korunması için halkın da bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Yediuyur: Yediuyur küçük fare türlerini içeren bir kemiriciler familyasıdır. Sincaba benzeyen görüntüsüne rağmen gri rengi, iri gözleri ve yerde sürdüğü kuyruğuyla hemen ayırt edilir. Ağaç kovuklarında yaşayan yediuyurlar, sosyal hayvanlardır ve bir yuvada en az 7-8 yediuyur bulunur. Yılın yedi ayını uykuda geçirebilen bu tür, tohum, meyve, yumurta ve diğer kemirgenlerle beslenir. Kürk için avlanmadan ve ormanların tahribatından nesilleri tehlikededir.