Dünya 8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Game Of Thrones (Taht Oyunları), tüm dünyanın ekranlara kilitlendiği bir finalle veda ederken, son sezonda gerçekleşenler 8 yıldır ekrana kilitlediği izleyicilerini büyük hayal kırıklığına uğrattı. Aceleye getirilen, mantık hatalarıyla dolu senaryo nedeniyle final sezonuna izleyiciler tepkili

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

Televizyon tarihinin en görkemli ve en çok izlenilen yapımlarından Game Of Thrones (Taht Oyunları) 8. sezonun ve neredeyse 10 yılın ardından final yaparak ekranlara veda etti. Ancak final sezonu dizinin hayranlarının çoğunda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Dizinin sondan bir önceki bölümü tarihin en düşük notlarını alarak rekor kırarken, sezon finali de bu durumu değiştiremedi. 6 bölümlük son sezonun 5. bölümü Rotten Tomatoes sitesinde sadece yüzde 47’lik bir beğeni oranına ulaşabildi. Dizinin önceki sezonlarında, çoğu bölümde bu oranın yüzde 90’ın üzerinde olduğu düşünüldüğünde son sezonun yarattığı hayal kırıklığı görülüyor. Sezon finali de dizinin kaderini değiştiremedi ve sadece yüzde 57’lik bir beğeni oranı alabildi. Bu oranlar eleştirmenler tarafından verildi. Dizinin hayranlarının verdiği notlar ise çok daha düşük. Son sezon, ilk bölümlerin yarattığı heyecan sayesinde genel olarak yüzde 70’lik beğeni alırken, bu oran dizinin tarihi boyunca ulaştığı en düşük beğeni oranı oldu. Dizinin son sezonunun yarattığı hayal kırıklığı, bir döneme damga vuran bir diğer televizyon fenomeni olan ‘Lost’ dizisiyle karşılaştırıldı.

Haberin Devamı

ACELEYE GETİRDİLER

Eleştirmenler, bu hayal kırıklığının en büyük nedeni olarak son sezonun aceleye getirilmesini ve tembelce yazılmış olmasını gösteriyor. Yazarlar David Benioff ve D.B Weiss’ın diziyi bitirme telaşı, izleyicileri tatmin etmeyen karakter dönüşümlerine ve mantık hatalarına neden oldu. Dizinin en önemli karakterlerinden Daenerys Targaryen’in U dönüşü yaparak binlerce masum insanı öldüren bir sadiste dönüşmesi dizi izleyicileri tarafından en rahatsız edici bulunan olay oldu. Game Of Thrones bu tarz sürprizlere açık olsa da, bu hareketin temellerinin yeterince atılmamış olması izleyiciyi memnun etmedi ve mantıksız bulundu. Hollywood Reporter’da yer alan yazıda, Daenerys’in hareketiyle “kadınlar delidir” sözünün izleyiciye hatırlatıldığı, dizinin bitirilmesi uğruna karakterin harcandığı belirtildi. Daily Beast’te yer alan yorum yazısındaysa Daenerys’in dönüşümünün dizide yaşanan önceki sürprizlerin aksine ‘açıklanamaz’ olduğu ifade edildi. BBC’de yer alan haberde de, bir jenerasyona damga vuran bir dizinin son sezonuyla ‘bütünlüğünün sarsıldığı’ yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

55 MİLYON İZLEYİCİ

150 ülkede izlenen Game of Thrones’un sadece 8’inci sezon 1’inci bölümünü 55 milyon kişi korsan yollarla izledi. Yapım şirketi HBO verilerine göre, sezonun açılış bölümünü yasal yollardan izleyen kişi sayısı 17.4 milyon. 8’inci sezon bölüm başına 55 milyon kişilik bir izleyici ortalaması yakaladı.

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

1 MİLYON İMZA

Dizinin bazı fanatikleri, senaryodaki bu beklenmedik değişikliğin temellerin atıldığını savunsa da, ortak görüş, bu değişimin çok aceleye getirildiği ve bu nedenle seyirciyi rahatsız ettiği yönünde. Nitekim son sezonda yaşananların temelleri atılmış olsa dahi, bu iyi ve doğru yazıldığı anlamına gelmiyor. Game Of Thrones’ta daha önce de favori karakterler hayatını kaybetmiş, acımasızca kararlar almıştı. Ancak tüm bu olaylar bir mantık çerçevesinde açıklanabiliyordu. İzleyiciler son sezonda yaşananların mantık çerçevesine oturmadığı görüşünde. Tüm bu yaşananlar nedeniyle internette dizinin son sezonunun yeniden çekilmesi için başlatılan kampanya 1 milyondan fazla oya ulaştı. Bu haftanın başlarında dizi hayranları “Yetkin senaryo yazarları tarafından 8. Sezon Yeniden Yapılsın” başlıklı bir Change.org kampanyası başlatılmıştı. Dilekçede şovun yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss ve kitap serisinin yaratıcısı George R.R. Martin’in kaynak eksikliği sebebiyle son sezonu aceleye getirdiklerini ifade ediyor. Dizide en tepki çeken unsurlardan bazıları:

Haberin Devamı

- Dizinin başlangıcından beri en büyük tehdit olarak betimlenen ‘Ak gezerler’in bir bölümde yok edilmesi.

- Savaş planlarındaki mantık hataları

- Daenerys’in rakip deniz filosunu unutmuş(!) olması ve bu yüzden bir ejderhasını kaybetmesi.

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

JOHN SNOW

Game of Thrones hayranlarının merak ettiği Kralın Toprakları’ndaki savaşın akıbetinin ne olacağı sorusu dizinin 6. ve final bölümünde cevap buldu. Önceki bölümde Daenerys Targaryen babasının izinden giderek Deli Kraliçe olmak için binlerce masumu öldürmüştü. John, Dany’yi kalbine bıçak saplayarak öldürdü. Muhtemelen John onu öldürmeseydi, Dany John’u öldürecekti. John, zor ama belki de en iyi seçimi yaptı. Dany’in ölümünün ardından Dragon, Demir Taht’ı eritti ve aslında veda ederken dizide asıl mesaj verilmiş oldu...

Haberin Devamı

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

Kitapla gelen servet

Fenomen haline dönüşen dizi, ABD’li yazar George R.R. Martin’in (70) “A Game of Thrones” kitabının ekranlara uyarlanmasıyla Nisan 2011’de başladı. Martin telif hakları sayesinde servetini 60 milyon doların üstüne çıkardı.

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

150 MİLYON $

Dizinin son sezonunun yarattığı hayal kırıklığının ardından bu sezonun yeniden çekilmesi için imza toplanırken, Daily Terlegraph gazetesi son sezonun yeniden çekilmesinin HBO’a 150 milyon dolara mal olacağını hesapladı.

90 MİLYON $

Game of Thrones’un son sezonunun her bölümü ortalama 15 milyon dolara mal oldu. Bu da 8. sezona 90 milyon doların üzerinde harcama yapıldığı anlamına geliyor. 2011’de başlayan diziye ilk sezonda 60 milyon ila 70 milyon dolar arasında bir harcama yapıldı.

YİNE SIZDI

Game of Thrones’un son sezonunda da senaryonun sızdırılmasının önüne geçilemedi. Özellikle Reddit gibi sitelerde yer alan sızıntılar bölümler yayınlanmadan önce milyonlarca kişiye ulaştı.

Haberin Devamı

8 yıllık taht oyunları hüsranla bitti

Bir skandal daha

Game Of Thrones’un son sezonunda, 4. bölümde bir sahnede karton kahve bardağı unutulduğu ortaya çıkmıştı. Dizinin yayınlanan final bölümünde de benzer bir skandal yaşandı. Milyonlarca kişinin izlediği bölümde bir sahnede, plastik bir su şişesi unutulduğu fark edildi. Dikkatli izleyiciler, su şişesinin görüldüğü sahneyi sosyal medyada paylaştı.

SPOİLER İÇERİR

Spoiler, bir eserin konusu veya detayları hakkında bilgi veren; eser okunmadan, dinlenmeden veya izlenmeden önce öğrenilmesi durumunda alıcının eser ile ilgili düşüncelerini veya alacağı hazzı etkileyebilecek açıklama veya ipucu.