Gündem 9 Aylık Bebeğiniz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

9 Aylık Bebeğiniz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

21.04.2018 - 18:27 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz birinci yaşına yaklaşırken dokuz ay önce eve getirdiğiniz minicik bebekten eser kalmadı. Şimdi bebeğiniz daha hareketli, daha çok ses çıkarıyor ve bitmek bilmeyen meraklıyla minik bir maceracıya dönüştü. Bu yazıda dokuz aylık bebeğinizden neler beklemeniz gerektiğini ve nasıl değişiklikler deneyimleyeceğinizi öğreneceksiniz.

9 Aylık Bebeğiniz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Motor Becerileri

Haberin Devamı

Bebeğiniz dokuzuncu ayında emekleme konusunda oldukça başarılı olacaktır. Bazı bebekler emeklemekte o kadar uzmanlaşır ki bir elleriyle oyuncaklarını tutarken diğer elleri ve iki bacaklarıyla evin içinde bir oraya bir buraya gidebilirler. Bazıları merdivenlerden bile emekleyerek çıkabilir ve inebilir, ama bunu yapmaya çalıştığında çok dikkatli olmalısınız çünkü hâlâ kendilerini o kadar iyi kontrol edemiyorlar ve düşme riskleri çok fazla.

Bebeğiniz mobilyalara tutunarak etrafta yürümeye çalışabilir ama büyük ihtimalle düşecektir. Düştüğünde hasar görmemesi için onu tutmaya hazırlıklı olun ama denemelerini engellemek gelişimini geciktirecektir. Unutmayın hiç düşmeden büyüyen bir bebek yoktur.

El ve göz koordinasyonu gittikçe gelişmektedir ve ellerine aldıkları oyuncakları ustalıkla evirip çevirebilirler. Bu yeni yetenekleri meraklarını kamçılayacak ve ellerine geçirdikleri her şeyi büyük bir dikkatle incelemeye başlayacaklar. Bu yüzden ulaşabileceği yerlerde ağızlarına götürdüklerinde zarar verebilecek şeylerin bulunmamasına özen göstermelisiniz çünkü bebekler ilgilerini çeken her şeyi ağızlarına götürmeye meyillidir.

Haberin Devamı

Unutmayın, her bebeğin yetenekleri diğerinden farklı şekilde ve hızda gelişir ama yine de 9 aylık bebeğiniz hala emeklemiyorsa bir doktora görünmenizde fayda var.

Beyin Gelişimi

Bebeğinizin ilk yılı beyin gelişimi için oldukça fazla önem taşır. Bu dönemdeki trilyonlarca bağlantı bir ömür boyunca öğreneceği her şeyin temelini oluşturacak, kişiliği bu yılda gördüğü, öğrendiği ve deneyimlediği şeylere göre şekillenecektir. Bebeğinizin beyin gelişimini onu sürekli meşgul tutacak oyuncaklar ve etkinliklerle daha verimli bir hâle getirebilirsiniz.

İletişim

9 aylık bebeğiniz büyük bir ihtimalle sürekli konuşmaya çalışacaktır. Bu sesler neredeyse anlamlı cümlelere benzerler ama aslında bir şey söylemeye çalışmaktan ziyade duyduğu konuşmaları taklit etmeye çalışıyor olacak. Anne, baba gibi basit kelimeleri söylemeye başlayacak ve zamanla bunların anlamlarını da çözecek.