Adıyaman 9 Yıl Önce Bulunan Mozaik Ziyarete Açılacak

9 Yıl Önce Bulunan Mozaik Ziyarete Açılacak

07.03.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

Perre Antik Kenti'nde 2009'daki kazılarda ortaya çıkartılan 155 metrekarelik mozaik, yapılacak restorasyon ve konservasyon çalışmasının ardından ziyaret edilebilecek

9 Yıl Önce Bulunan Mozaik Ziyarete Açılacak

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'da 2009'da yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan mozaik, 9 yıl sonra ziyarete açılacak.

Haberin Devamı

Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden olan Perre Antik Kenti'nde 2009'da yürütülen kazılarda ortaya çıkartılan 155 metrekarelik mozaik, 9 yıl aradan sonra sergilenecek.

Adıyaman Müze Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen kazılarda bulunan 155 metrekare büyüklüğünde çeşitli figürlerin yer aldığı mozaik, koruma amaçlı üzerine tekstil malzemesi serilerek ve üzeri toprakla kapatılarak koruma altına alındı.

Roma dönemine ait olduğu tespit edilen mozaiğin orta ana sahnesinde asma dalı, üzüm taneleri, otlayan geyik, horoz, tavuk, telli turna bulunurken mozaiğin yan çerçevelerinde ise altıgen, baklava dilimi, kalp ve üç boyutlu küre figürleri yer alıyor.

2013'te ihale edilen Perre Antik Kenti Çevre Düzenlemesi ve Uygulamaları işi projesi kapsamında mozaiğin bulunduğu alan kapatılıp içerisine yürüyüş yolu yapılan mozaikli alanda çalışmaların son aşamasına gelindi.

Haberin Devamı

Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri, koruma evinin yapılmasının ardından mozaiğin üzerini açarak kaba temizliğini tamamladı. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekiplerinin incelemeleri sonrasında hazırlanacak raporun ardından restorasyon ve konservasyon çalışması yapılacak.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, mozaiğin bulunduğu alanın 155 metrekare olduğunu ve yaklaşık 130 metrekaresinin sağlam şekilde ele geçirildiğini ifade etti.

Mozaiğin milattan sonra 5'inci yüzyıla ait olduğunu belirten Alkan, teknik özelliklerinin siyah, beyaz ve mavi seralarla oluşturulan bir mozaik olduğunu dile getirdi. Alkan, şunları kaydetti:

"Orta ana sahnede asma dalı yaprakları içerisinde üzüm tanelerinde otlayan geyik, horoz ve tavuk figürleri bulunmaktadır. Yine üç boyutlu kule biçimli motifler bulunmaktadır. Ayrıca altıgen biçimli motifler ile kalp motifi bulunuyor. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelecek olan ekiplerin incelemeleri sonucu bir rapor hazırlanacak ve rapor sonucunda restorasyon ve konservasyon yapılıp ziyaretçiye açılacaktır."