Ekonomi 900 milyon euro’luk AB dopingi

900 milyon euro’luk AB dopingi

14.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, 900 milyon euro bütçeli “Rekabetçi Sektörler Programı” ile Van’dan, Malatya’ya, Hatay’a kadar, kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan 43 ilde projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

900 milyon euro’luk AB dopingi

Şimdiye kadar 45 projeye yaklaşık 500 milyon euro bütçe tahsis ettiklerini kaydeden Altun, “KOBİ’ler ve Ar-Ge inavosyan eko sisteminin desteklenmesi, bizim temel uğraş alanımız” dedi. Birçok ilde teknokent ve iş geliştirme merkezleri oluşturduklarını vurgulayan Altun, “Anadolu’da girişimciliği ve teknolojik gelişimi destekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve AB mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen 900 milyon euro bütçeyi projeler aracılığıyla kullandırıyor.

43 il kapsama alanında

2007’den bu yana yürütülen programla Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Bölgelerde öne çıkan sektörlerin desteklenmesine çalıştıklarını, sektör sınırlaması yapmadıklarını anlatan Altun, birinci programlama dönemi için 45 projeleri olduğunu, 43 ili kapsadığını anlattı.

45 projenin 42’sini uygulamaya aktardıklarını kaydeden Altun, “Sadece 3 projemizin uygulama aşamalarına ileride başlayacağız. 500 milyon euro’nun 429 milyonunu sözleşmeye bağladık” dedi. 11 ilde “iş geliştirme merkezleri” yarattıklarını, “Ortak Kullanım Atölyeleri” gibi farklı projeleri öne çıkarttıklarını belirten Altun, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Hatay’da, el yapımı mobilyacılık ortak kullanım atölyesi kurduk. Kastamonu’da endüstriyel orman ürünlerine yönelik bir atölye kurduk. Bayburt’ta taşlarımız çok değerli. Oradaki girişimciler küçük KOBİ’ler, büyük taşlar çıkartıp onların kesimini yapmaları lazım ama büyük makinaları alabilecek güçleri yok. Ortak kullanım atölyelerine bu makineleri koyarak KOBİ’lere yardım sağlıyoruz. Çıkarılan taşları piyasaya uygun hale getirip pazarlanması sürecini temin ediyoruz.”