İhtiyaçtan doğan servis

Didem Altınbaşak Tulgan kilo vermek ve sağlıklı yaşamak isteyenlere servis veren Rafinera’nın kurucusu. Bu sistemle hamileyken ABD’de tanışmış. Tulgan “Kızım Nil’in hayatımıza kattıklarından biri Rafinera. Tamamen kişisel ihtiyaçtan doğdu” diyor


ÇAĞDAŞ ERTUNA

İhtiyaçtan doğan servis

Sağlıklı beslenmek ya da kilo vermek isteyenlere yönelik bir servis Rafinera. Telefonla ya da e-mail’le kişisel özelliklerinizi ve zevkinizi onlarla paylaşıyorsunuz, onlar da size yemeğinizi pişirip sabah kapınıza kadar getiriyorlar. Şimdi Mustafa Taviloğlu’ndan Seda Sayan’a birçok ünlü isim bu servisten yararlandığını anlatıyor. Üstelik bu servis Türkiye’nin Endeavor Ülke Adayı da seçildi. Kurucusu Didem Altınbaşak Tulgan’la Rafinera’yı konuştuk. 

Rafinera fikri nasıl çıktı?
Hamilelik dönemimde bebeğin beslenememesiyle ilgili bir problemle karşılaştım. Tedavi için ABD’ye gittim. Oradaki doktorum beslenmeme çok dikkat etmem gerektiği için beni böyle bir sistemle tanıştırdı. Özellikle son 2 ay bu servis hayatımı kurtardı. Sonra Türkiye’de emzirme döneminde zorlandım. Çok çalışan bir insanın eve kapanması delirtici bir durum. O arada hamilelik kilolarımı vermek için tartılmış, ölçülmüş gıdalarla beslenmek için böyle bir servis aradım, bulamadım.
Kızım Nil 4 aylıkken kendimi Rafinera’nın business plan’ini yazarken buldum. Nil’in hayatımıza kattıklarından biri Rafinera. Tamamen kişisel ihtiyaçtan doğdu.  

Rafinera ne yapıyor?
Beslenme uzmanı, sağlıklı yaşam uzmanı ve mutfak ekibimiz var. Bize telefonla, e-mail’le ya da arkadaş aracılığıyla ulaştıklarında bir form doldurtuyoruz. Kişinin künyesini çıkartıyoruz, yaş, boy, kilo gibi fiziksel özelliklerinin yanı sıra varsa hastalık ya da alerjiler ve kişisel hedefleri öğreniyoruz. Beslenme uzmanımız bu verilere göre kişinin alması gereken günlük kalori miktarını belirliyor. Tek başına kalori yetmiyor. Amaç kas kaybetmeden yağ verdirmek. Bu yüzden günlük alınması gereken kalori miktarını protein, karbonhidrat ve yağa bölüyoruz. Kişinin zevki ve vücudunun isteklerine göre mönü oluşturuyoruz. 3 ana, 2 ara öğün hazırlıyoruz. Özel dökülmeyen ambalajlarımıza koyup sabah saat 07.00 itibariyle adrese teslim ediyoruz. .

Müşteri kitleniz nasıl?
İlk başta A ve A Plus kitleye hitap ediyorduk ama şimdi orta düzey de fiyatlarımızı karşılayabiliyor. Bu, kişiye özel bir servis. Günde binlerce insana servis vermeyi hayal etmiyorum. O kaliteyi koruyabildiğim kadar müşteri istiyorum. Her gün bütün müşterilerle ilgili tek tek çalışma yapılıyor. Çünkü 30 günlük pakette 30 gün boyunca farklı yemek yollayacağımızın garantisini veriyoruz. 

Müşteri aynı yemeği daha önce isterse ne oluyor?
İsterse yiyebiliyor. Zaten yemekler ev yemeği tarzı değil, hep kafelerdeki gibi birkaç şeyin kombinasyonu.

Ev yemeği tarzı olmaması herkesin hoşuna gidiyor mu?
Evet ama sulu yemek seviyorum diyenlere göre de yemek yapıyoruz. Yaş yükseldikçe böyle talepler yükseliyor. 

Seda Sayan Rafinera’dan hizmet aldığını açıkladı. Devam ediyor mu?
Seda Hanım tatildeydi, bugün tekrar başladı. Seda Hanım’ı çok takdir ediyorum. Ben bize başladığında Seda Hanım olduğunu bilmiyordum çünkü kendi gerçek ismiyle başladı. Ondan sonra kendisi bizim hizmetimizi kullandığını açıklayınca haberimiz oldu. Kendisine özel bir şey yapmadık. Sabahları en erken servis ettiğimiz kişi o. Sabah 06.30’da paketini teslim ediyoruz. 

Ne gibi programlarınız var?
De-light kilo vermek için, fit&well sağlıklı beslenmek isteyenler için, mom to be anne adayları için, vegetarian vejetaryen beslenenler için. Bir de 3 günlük detoks ve personal chef var. Bize diyabetik kişiler de, kanser hastaları da geliyor. Bu programlar sadece farklı şeyler yapabildiğimizi göstermek için, herkese kişiye özel hizmet verebiliyorum. Sadece veganlara servis veremiyorum. Rafinera’nın en büyük özelliği, yemeklerin 30 günde bir tekrarlaması gerekirken veganlara 4 günde bir tekrarlamak gerekiyor. Bir de çölyak hastaları, ama gluten alerjisi olanlar değil. Çünkü çölyak hastasına pişen yemeğin hiçbir zaman glutenle temas etmemiş özel mutfakta pişmesi gerekiyor. Gluten alerjisi olanlar için ise glutensiz ürünlerimiz var. Besin intolerans testini yaptırıp hayatıma nasıl dahil edeceğim diyenler de bize geliyor.

Bir de organik beslenmeye çalışanlar var. Sizin var mı böyle bir paketiniz?
Çok istiyoruz. Fakat Türkiye şartlarında her şeyi organik bulmamız mümkün değil. Bir gün var, bir gün yok. Gerçekten organik olanlardan bahsediyorum, lafta organik olanlardan değil. Biz bütün sebze ve meyvelerde doğal, ilaçsız ürün kullanmaya çalışıyoruz. 

Farklı istekler oluyor mu?
Bizim müşterilerimiz yemeklerini yanlarında taşıyor. Bir kafede ya da restoranda kutularını çıkarıp yediklerini görebiliyorsunuz. Yazın hafta sonu paketlerini bir arada almak isteyenler çok oluyor. Soğuk taşıma çantalarında yemekleri Bodrum’a götürüyorlar. Yazın daha çok dışarı çıkıyorlar. Akşam yemeğe gideceğim, Rafinera yemeğini yiyemeyeceğim, ne yiyeyim diye soruyorlar. Hangi restorana gideceksiniz diye soruyoruz sonra da şu tarz yemeklerden seçin diyoruz. Öyle bir danışmanlık tarafımız var. Personal chef paketinde ise gidecekleri restoranı söylüyorlar, mesela Sunset’e gideceğim diyorlar, biz mönüsüne ulaşıp orada ne yemesi gerektiğini söylüyoruz. Herkesle aynı şeyi yaptığı için kimse de diyette olduğunu anlamıyor. 

Diyette olduklarını gizliyorlar mı?
Gizli tutan çok insan var. Kendim kilo verdim demeyi sevenler var. Bazı kişiler de çok memnun kalıyor, arkalarından 4-5 yeni müşteri geliyor. 

Rafinera’dan servis alınca diyetisyene gitmeye gerek kalmıyor mu?
Diyetisyen takip eder, biz takip etmiyoruz. Bize önce diyetisyene gidip reçetesini alıp gelen çok. Şimdi çok revaçta olan spor eğitmenleri var. Bazen insanlar diyet uyguladıklarını zannediyor ama bir dilim ekmek diyorsun, dilim var dilim var. Biz her şeyi ölçüyoruz. Diyetisyen ve spor eğitmenlerinin bizimle başarı yüzdesi artıyor. O yüzden bütün spor merkezleriyle anlaşmalarımız var.

Rafinera ile Endeavor Ülke Adayı oldunuz. Bu nasıl gerçekleşti?
Çok büyük faydasını şimdiden görmeye başladım. Bir sürprizle bir araya geldik. Onlar da fikri satın alıp Türkiye elemelerine sokalım dediler. Türkiye jürisini geçtik. Çok gurur duydum. Benim ikinci çocuğum gibi Rafinera. Rafinera’yla böyle bir şey alabilmek çok önemli. Endeavor’ın çok ciddi desteği oluyor.

Bundan sonrası için hedefiniz ne?
İlk etapta İstanbul’da gerçekten oturmuş olmamız gerekiyor. Her şey tamamlanmadan franchising’e girmek istemiyorum. Şimdi software projemiz var. Yıl sonuna tamamlanacak. Rafinera’nın işleyişi, müşteriyle bağlantısı, ne yedim, kalorisi neydi, kaç gram A vitamini aldım vs.ye kadar gidebilen, müşterilere de açacağımız büyük bir software çalışması.  Kriz araya girmeseydi çok daha iyi gitmesini bekliyordum. Müşterilerimiz kriz geldi, buna para veremeyizden çok, kriz var, işlerim o kadar kötü ki onlarla uğraşmaktan benim kendi yemeğimi düşünecek halim yok ruh hali içindeydiler. Şimdi geri gelmeye başladılar.

 Sağlıkla ilgili olduğu için kriz etkilemez gibi geliyor.
Sağlığını umursamamaya başlıyor insan o noktada. Müşterilerimizi maddi anlamda değil ama psikolojik anlamda çok etkiledi.

Sistemi öğrenip kendi programlarını yapıyorlar
Rafinera’ya başlayınca ne kadar devam etmek gerekiyor?
Çok değişiyor. Benim amacım beslenmeyle ilgili hayatlarına giriyor olmak. 6 aydır bırakmayan müşterim de var, 15 gün alıp sonra ara veren de. Paketleri arada durdurabiliyorsun. Devam edenler genelde sağlık probleminden dolayı ediyor. Dışarıda bir hayatı olanlar ihtiyaçlarına göre ayarlıyor. Müşterilerimiz bu sistemi öğreniyor ve hedefe ulaştıktan sonra kendi programlarını kendileri yaratıyor. Bir müşterimiz her ayın ilk haftası bizden hizmet alıyor, sonraki haftalarda kendisi benzerlerini uyguluyor ve tam bozmaya başladığı anda tekrar bizden hizmet alıyor. Bazıları haftada bir gün ara veriyor. O gün kendilerine tatil veriyorlar. İnsanlar hayatlarına Rafinera’yı soktuğu noktada hayatlarına nasıl dahil etmeleri gerektiğine kendileri karar veriyor.

Fiyatlar nasıl?
10 günlük 3 ana ve 2 ara öğün paketini alırsanız günlük fiyat 41-67 TL arasında değişiyor. Gün sayısı arttıkça fiyatlar iniyor. Personal chef’in günlük fiyatı 125 TL. 3 günlük detoks 250 TL.

Mustafa Taviloğlu fikirleriyle çok destek oldu
İnternet sitenizde birçok ünlü isim var. Ünlü müşterileriniz arasında kimler var?
Mustafa Taviloğlu çok uzun zamandır müşterim. Fikirleriyle bize çok destek oldu. Sayesinde yemeklerin tadı bile çok farklı noktalara gelebildi. Gül Oğuz, Mahinur Ergun, Zeynep Ekşioğlu, Melek Köni, Canan Ergüder, Akasya Aslıtürkmen, Nükhet Duru, Gaye Sökmen, Nüket-Zafer Mutlu... 

Sezen Aksu’nun da sizden servis aldığı söyleniyor. Doğru mu?

Biz müşterilerimiz kendileri açıklamadığı sürece bir açıklama yapmıyoruz.

Milliyet iPhone uygulaması yenilendi.
Daha hızlı, daha canlı, en güncel! Yenilenen Milliyet.com.tr iPhone uygulamasını hemen indir!
iPad’i unutmadık!
iPad’inize özel Milliyet.com.tr uygulamasını ücretsiz indirmek için tıklayın.



Yorum Yaz
20Yorum Başlığı:420Yorum: