İstanbul ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK SAĞLIK VADİSİ MARMARA’DA

ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK SAĞLIK VADİSİ MARMARA’DA

06.06.2014 - 14:12 | Son Güncellenme:

.

ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK SAĞLIK VADİSİ MARMARA’DA

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Maltepe’de inşası devam eden sağlık kampüsünün Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’nın en kapsamlı kampüsü olduğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi yeni hastanesiyle eğitim ve hizmet yapısını güçlendirmeye devam ediyor. Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi aylık 21 milyon TL ciroya ulaşırken, Marmara Üniversitesi, bunu Maltepe’de inşası devam eden sağlık kampüsüyle daha da arttırmayı hedefliyor. Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül’ün uyguladığı ortak kullanım modeliyle daha çok hastaya daha iyi sağlık hizmeti sunulurken, artan hasta çeşitliliği hem eğitim kalitesini hem de uluslararası alanda araştırma kalitesini arttırıyor. Üniversiteden ayrılan çok sayıda öğretim üyesi ortak yönetişim modelinin hayata geçirilmesiyle birlikte ise üniversiteye geri döndü. Mevcut yönetim modeliyle faaliyetlerini sürdürmek isteyen hastanelerde hizmetler ciddi ölçüde aksarken Marmara Üniversitesi Sağlık Bakanlığı ile birlikte uyguladığı ortak kullanım modeli ve yönetişim uygulamalarıyla üniversite hastanelerine model oluyor.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yılda 1. 5 milyonun üzerinde hastaya poliklinik hizmeti verilmekte iken her hasta için polikliniklerde en az 13 dakika zaman ayrıldığı, yatak devir hızının ise ortalama 5,1 gün olduğu saptandı. Yüksek oranda döner sermaye geliriyle bütün birikimini ve zamanını hastalarına ayırabilen öğretim üyelerinin hastanenin verimliliğine katkısı arttığı gözlendi.
“HOCALARIMIZ ÜNİVERSİTEMİZE GERİ DÖNDÜ”
Bu başarılı ortak kullanım modeli nihayete geçiren Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, sağlık bakım kalitesini, eğitim kalitesini ve araştırma sayısını aynı anda artırırken, maliyetleri de ciddi oranda düşürdüklerini ifade etti. Rektör Gül, “Öğretim üyeleri emeklerinin karşılığını hizmet verdiği kurumlardan alırsalar, oraya daha fazla emek ve zaman harcamaktadırlar. Bu da verimliliği artıran önemli bir unsur. Bu modelle birlikte üniversiteden ayrılan birçok öğretim üyesi üniversiteye geri döndü. Üniversitemiz için büyük bir değer ve güç kaynağı olan hocalarımızın geri dönmesi bizi çok mutlu etti” dedi.
MARMARA YENİ KURULAN ŞEHİR HASTANELERİNE TALİP
Rektör Zafer Gül, Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde, 2010 yılından beri uygulanan bu modelin ikinci safhasının Maltepe’de kurulan yeni sağlık eğitim kampüsünde devam edeceğini açıkladı. Öte yandan Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi içindeki binaların yıkılarak, onkoloji, çocuk hastalıkları ve cerrahi gibi ünitelerin bulunduğu bir hastanenin inşa edilmesi, ortak kullanım ve yönetişim modeliyle Marmara Üniversitesi tarafından yönetilmesi için Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını belirtti.
ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK SAĞLIK VADİSİ MARMARA’DA KURULUYOR
Maltepe’de kurulan sağlık vadisinde sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’nın en kapsamlı sağlık kampüsünde sona yaklaştıklarını hatırlatan Rektör Gül, sağlıkla ilgili Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık başta olmak üzere tüm fakülteler, araştırma ve uygulama merkezleri, teknoparklar ve hastanelerin aynı yerleşkede yer aldığını ve böyle bir kapsamlı sağlık konseptinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.