İzmir Bulut: "Tarım Gazeteci Sayısı Artmalı"

Bulut: "Tarım Gazeteci Sayısı Artmalı"

20.12.2016 - 10:02 | Son Güncellenme:

.

Bulut: Tarım Gazeteci Sayısı Artmalı

Hayvancılık sektöründe uzun yıllar basın danışmanlığı hizmeti veren bir firmanın genel müdürü Pakize Melek, Bulut, medya mecralarında çalışan tarım gazetecilerinin çoğalmasının önemine değindi.
Küçükbaş hayvancılık sektöründe basın danışmanlığı veren firmanın genel müdürü Pakize Melek Bulut, tarım gazeteciliğinin önemine dikkat çekti. Tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi ile birlikte sektörel yayın yapan yazılı, görsel ve işitsel yayınların da arttığını ifade eden Bulut, sektörde tarım gazetecisi açığı olduğunu da dile getirdi. Bulut, "Sektör büyüdükçe, buna doğru orantılı olarak yayın yapan kuruluşların artması da oldukça memnuniyet verici. Ülkemizde şuanda tarım, gıda ve hayvancılık alanında hem yerel hem de ulusal anlamda yayın yapan çok sayıda mecra var. Özellikle sektörel eğitim programlarına talep çok fazla. Bu anlamda tarım ve hayvancılık haberlerinde de yapılan her haberin, yazılan her bir cümlenin sorumluluğunu taşıyoruz. Yanlış ya da eksik bilgilendirme yapıldığı takdirde ise, hayvan yetiştiren ya da tarlada üretim yapan vatandaşlar zor durumda kalıyor. Çünkü sektör haberleri, okuyucuya doğru ve tam aktarılmadığı takdirde yanlış anlaşılmaya çok açık haber yapılarıdır" ifadelerine yer verdi.
Pakize Bulut, "Sektörel yayının yanı sıra ulusal ve yerelde genel yayın yapan mecraların hepsinde ne yazık ki tarım gazetecisi az sayıda bulunmaktadır. Genel olarak tarım gazeteciliğini de ekonomi muhabirleri ile birlikte ekonomi servisleri üstlenmektedir; ancak tarım ve hayvancılık, kendi içerisinde uzmanlık gerektiren bambaşka bir branştır ve tarım gazetecileri, editörleri ve televizyoncularının medya sektöründe bu alanda branşlaşarak çoğalması çok önemlidir. Her medya kuruluşunun tarım, gıda ve hayvancılık konusunda uzmanlaşmış kişilerle çalışması, sektörün ülkemizde atak gösterdiği bu günlerde büyük ihtiyaçlardandır" diye konuştu.

"Tarım gazeteciliğine verilen önem artsın"
Tarım ve hayvancılık alanında verilen destekler, yapılan çalışmalar ve sektörel terimlerin doğru aktarılmadığı takdirde yanlış bilgi vermenin kaçınılmaz olduğunu da işaret eden Agro Motto PR & Danışmanlık Genel Müdürü Pakize Melek Bulut, şöyle devam etti:
"Bazı haberler çok fazla teknik bilgi gerektirebiliyor. Bir çok terminolojik hata ile karşılaşıyoruz ve bu da bazı zamanlarda kamuoyunu yanlış yönlendirebiliyor. Örnek vermek gerekirse, koç ve tekenin ayırt edilmesi, sütçül, etçil ve kombine hayvanın farkı, tarımsal desteklemelerin hangi şartlarda ve kimi kapsadığı, hayvan hastalıkları gibi konularda hataya düşülebilir. Sektöre 5 yıldır küçükbaş hayvancılık alanında hizmet veren koyun ve keçi dünyası ekibimiz, sahada çoban ve çiftçilerle iç içe, ziraat mühendisleri ve zooteknistlerle bir arada haber yaparak, tarım ve hayvancılık alanında branşlaşan gazetecilerle çalışıyor. Takdir edersiniz ki bizler sektörel yayıncılık yaptığımızdan bu durum kaçınılmazdır fakat dileriz ki; her medya mecrası kendi bünyesinde en az bir tarım gazetecisi bulundursun ve tarım gazeteciliğine verilen önem artsın."