Mardin Mardin'de "Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Beşiği" Sempozyumu

Mardin'de "Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Beşiği" Sempozyumu

06.10.2017 - 14:59 | Son Güncellenme:

YÜCİTA Başkanı Tekelioğlu: "Bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor" DİKA Genel Sekreteri Altındağ: "Bölgenin yerel ürünler noktasında iadeiitibarını sağlamaya çalışıyoruz"

Mardinde Türkiyenin Coğrafi İşaretler Beşiği Sempozyumu

MARDİN (AA) - Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, "Bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor." dedi.

Haberin Devamı

Tekelioğlu, Mardin'de bir otelde düzenlenen "Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya" sempozyumunda yaptığı konuşmada, kentte farklı etnik yapıların yüzyıllarca birlikte yaşadığına dikkati çekti.

Bölgede çok değişik ürünlerin bulunduğunu belirten Tekelioğlu, "Yeni dönemde yapılması gereken çok önemli şeyler var. Sadece tescillerle uğraştık, içeriğe hiç katılmadık. YÜCİTA olarak bütün gücümüzü coğrafi işaret yönetimi ve denetimi üzerine odaklamayı düşünüyoruz. Hepimize bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor. Bugüne kadar 210 tescilimiz var. Ama tescil aldıktan sonra insanlar ne yapacaklarını bilmiyor." ifadelerini kullandı.

Kuruluşların tescilini aldığı ürünü sahtesinden korumak ve bunun reklamını yapmaktan sorumlu olduğunu anlatan Tekelioğlu, "Denetim olmadan coğrafi işaret sistemi olmaz. Denetimde ne yazık ki 21 yıllık sürede donanımlı ve tarafsız bir kuruluş yaşama geçirilemedi. Dolayısıyla gerek yönetişim gerekse denetim noktasında çok pasif kaldık." dedi.

Haberin Devamı

- "Birileri sahiplenmeden önce kendimiz bileceğiz"

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise bölgenin çok güzel ürünlerinin bulunduğunu, bunları uluslararası arenaya taşımayı amaçladıklarını vurguladı.

Bölgenin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürün potansiyelini ortaya çıkarmak için çaba göstereceklerini dile getiren Altındağ, "4 il için yaptığımız müracaatlar sürüyor. Zenginliğimizi birileri sahiplenmeden önce kendimiz bileceğiz. Bölgenin yerel ürünler noktasında iadeiitibarını sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Daha sonra, UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Jean-Louis Rastoin, "Coğrafi İşaretler: Beslenme ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Temel Kaldıraçları" konulu sunum yaptı.

İki gün sürecek sempozyumda, yöresel ürünler de sergilendi.

Sempozyuma, AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünemez Çankırı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, bölge oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.