Bartın Ttk'nın Özelleştirileceği İddiaları

Ttk'nın Özelleştirileceği İddiaları

07.11.2017 - 12:58 | Son Güncellenme:

AK Parti Bartın Milletvekili Tunç: "Bazı muhalefet vekilleri ve bazı sendikalar tarafından ortaya atılan 'Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun özelleştirileceği' yönündeki iddialar haksız, mesnetsiz iddialardır" "Madenci kardeşlerimiz oyuna gelmemeli, madenci üzerinden siyasi rant peşinde koşanlara fırsat vermemelidir"

Ttknın Özelleştirileceği İddiaları

BARTIN (AA) - AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM’de görüşmelerine başlanan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısındaki 58. madde düzenlemesinin bazı sendikalar ve siyasetçiler tarafından kamuoyuna çarpıtılarak anlatıldığını, getirilen düzenlemeyle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Tunç, yaptığı yazılı açıklamada, Meclis'te görüşülen tasarıyla "Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsatlarının işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir." şeklinde değiştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Bazı muhalefet vekilleri ve bazı sendikalar tarafından ortaya atılan "Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun özelleştirileceği" yönündeki iddiaların haksız, mesnetsiz iddialar olduğunu aktaran Tunç, Meclis gündemindeki tasarının TTK'nın özelleştirilmesiyle ilgili bir madde içermediğini, özelleştirme için yeni bir kanuna da ihtiyacın bulunmadığını belirtti.

1994'te çıkarılan Özelleştirme Kanunu gereğince hükümetin istediği takdirde TTK'yı özelleştirebileceğini ancak böyle bir politikanın olmadığını vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"TTK'nın kamunun elinde bulunan işletmeleri devam edecek. Konu, sadece özel sektöre ihale edilen ruhsatların bölünebilmesine imkan vermesine ilişkindir. Böylece daha fazla yatırımcının sektöre girerek, üretimin ve istihdamın artırılması hedeflenmektedir. Türkiye'de henüz keşfedilmemiş kömür madenlerinin keşfi için arama ve sondaj faaliyetleri yapılacaktır. Halihazırda mevcut rezervlerin iş sağlığı ve güvenliği açısından en çağdaş ve güvenli yöntemlerle en çağdaş teknikler kullanılarak işletilecek, çıkarılan kömürlerin de enerji üretimindeki payının en çevreci teknolojilerle artırılacağı açıklanmıştır. Bu hedefler için yasal altyapının sağlanması amacıyla başlatılan mevzuat çalışmalarından birisini daha gerçekleştirmekteyiz."

- "TTK özelleştirilmeyecek"

Zonguldak ve Bartın'da toplam 1,5 milyar ton kömür rezervinin olduğunun bilinmesine karşın sahaların bölünmemesinden ve mevzuattan kaynaklanan nedenlerden dolayı havzada kısıtlı bir üretim yapıldığına işaret eden Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef bu rezerve rağmen havzada yıllık yaklaşık 1,5 milyon tonluk bir kömür üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin genelinde, özel ya da kamu, kömür işletme alanlarında, işletme ruhsatının, işletme yapılandan çok daha büyük bir alanı kapsamasından dolayı, verimli bir üretim yapılamamaktadır. Kanun değişikliğinden sonra ise tek ruhsat halindeki büyük bir alanda, ruhsatların bölünerek farklı üreticilerin devreye girmesi ile üretim yapılamayan alanlar da üretime açılacak, bu da daha fazla işçi ve daha çok üretim anlamına gelmektedir. Yerli kömür meselesi her gündeme geldiğinde, gerek iş hakları gerekse çevre konularını bahane ederek, Türkiye'nin bu alanda var olan kaynaklarını kullanmasını engellemek isteyen çevreler, bugün de “özelleştirme” yalanını ortaya atmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak'ın da dile getirdiği gibi, TTK kesinlikle özelleştirilmeyecektir.

Haberin Devamı

Yapılması planlanan modelde, TTK bünyesindeki tüm işletmelerde çalışan işçiler aynı şartlarda çalışmaya devam edecektir.

Madencilerimizin iyi niyetini suistimal ederek, konuyu 'özelleştirme' gibi yansıtanlar doğru bir şey yapmamaktadır. Madenci kardeşlerimiz oyuna gelmemeli, madenci üzerinden siyasi rant peşinde koşanlara fırsat vermemelidir."