Ankara TARIM ARAZİLERİNİN KADASTRO ÇALIŞMALARINDA YENİ DÜZENLEME

TARIM ARAZİLERİNİN KADASTRO ÇALIŞMALARINDA YENİ DÜZENLEME

04.11.2014 - 16:32 | Son Güncellenme:

.

TARIM ARAZİLERİNİN KADASTRO ÇALIŞMALARINDA YENİ DÜZENLEME

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce kadastro çalışmalarında tarım arazilerinde ne yönde işlem yapılması gerektiğine açıklama getiren yönetmelik değişikliğine gidildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 15.05.2014 tarihli ve 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 30/4/2014 tarihli ve 6537 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile tarım arazilerinde yeni bir düzenleme getirildiğinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce bu paralelde kadastro çalışmalarında tarım arazilerinde ne yönde işlem yapılması gerektiğine açıklama getiren yönetmelik değişikliğine gidildi. Bu kapsamda Kadastro Çalışmalarında Taksim Sebebiyle Ayırma ve Birleştirmeler Hakkında Yönetmelik’te 3’üncü maddenin (c) bendi değiştirildi.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2005 tarihinden sonra tarım arazileri miras yoluyla intikal edilse dahi, hissedarları arasında haricen yapılmış olan ifrazen taksimlerde değişiklikler yapıldı. İfrazen oluşan parsellerden 5403 sayılı Kanun’un 8’inci maddesine göre yüzölçümlerinin bölünmez büyüklük olarak kabul edilen mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektarın altında olması durumunda ifrazen taksim talebi, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan karşılanmayacak. Tarımsal arazi bölünmez büyüklüğünün tespit edilip edilmediği, tespit edilmişse miktarlarının ne olduğu hususu kadastro müdürlüğünce çalışmalara başlanmadan önce il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine sorulacak ve alınan cevaba göre işlem yapılacak. 19 Temmuz 2005 tarihinden önce yapıldığı tespit edilen ifrazen taksimlerde parsel yeter büyüklüğü aranmayacak.
Öte yandan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği 15 Mayıs 2014 tarihinden sonraki ölümlere dayalı olarak yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, tüm mirasçıların birlikte müşterek mülkiyet yapılması yönünde talepleri olsa dahi iştirak halinde mülkiyet şeklinde yapılacağından il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmeyecek ve ifrazen taksimlere yönelik talepler karşılanmayacak. 15 Mayıs 2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkün olacak.
Ayrıca, cinsi tarımsal nitelik taşıyan taşınmazlar için il özel idarelerine/belediyelerce kadastro müdürlüğüne taşınmazın imar planı kapsamında kaldığı ve planda kullanım amacının tarım dışı olduğunun bildirilmesi halinde bu madde hükmü uygulanmayacak.