Geri Dön
Dünya 2021'de mini buzul çağına girebilir

Dünya 2021'de mini buzul çağına girebilir

Güneş lekelerinin azalmaya başlamasıyla solar minimum evresine girmeye hazırlanan Güneş, Dünya'nın mini buzul çağına girmesine sebep olabilir.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Güneş her 11 yılda bir solar maksimum ve solar minimum evrelerine girer.

Haberin Devamı

Solar minimum süresi 11 yıldan daha uzun sürerse Dünya buzul çağına giriyor. Örneğin 1600'lü yıllarda solar minimum süresi uzamış ve Dünya 70 yıl süreyle mini buzul çağı dönemine girmişti. Bu döneme Maunder minimum adı veriliyor.

Solar maksimum evresinde ise Güneş daha çok ısı yayıyor ve Güneş lekelerinin sayısı artıyor. Manyetik dalgaların azaldığı evre olan solar minimum da ise Güneş daha az ısı yayıyor.

Şu an için Güneş, solar maksimum evresinde bulunuyor. Fakat 2021 yılı ve sonrasında Güneş, solar minimum evresine girmeye başlayacak ve Güneş'ten yayılan ısı azalacak.

Bilim insanları bu yıl Güneş lekelerinde geçen yılın bu dönemine nazaran yüzde 60 oranında azalma tespit etti. Güneş lekelerindeki azalma solar minimum evresinin belirtileri.

Haberin Devamı

SpaceWeather.com sitesinde Güneş lekelerinin normalden daha hızlı kaybolduğu ve bir süre sonra tek bir Güneş lekesinin bile kalmayabileceğine dikkat çekiyor.

Aynı internet sitesi Güneş lekelerinin kaybolmasının normal olduğunu yazsa da bu lekelerin olması gerekenden çok daha hızlı şekilde yok olduğunu vurguluyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, 24. Güneş Çevrimi'nin tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde azaldığını açıkladı.

24. Güneş Çevrimi nedir diye soranlara açıklayalım. Güneş lekeleri ile ilgili ilk kayıtlı araştırmalar 1755 yılında başladı. Bu sebeple 1755 yılı, Güneş lekeleri için milat olarak kabul ediliyor ve o yıldan bu güne kadar toplamda 24 Güneş Çevrimi yaşandığı anlamına geliyor.

Nisan-Mayıs 2018 dönemi için 15 olarak tahmin edilen Güneş lekesi sayısı, beklentilerin çok altında kaldı.

Bu sebeple Güneş'in normalden daha erken solar minimum evresine girebileceği ihtimali konuşuluyor. Maunder minimum olarak bilinen süreç 1645 yılında başladı ve 1715 yılında sonra erdi. Bu süre içerisinde Güneş lekeleri sayısında ciddi azalmalar olduğu düşünülüyor.

Maunder minimum süresince Dünya'daki ortalama ısı 1.3 derece azaldı, mevsimlerin süresi değişti ve geniş çaplı kıtlık yaşandı.

Meteoroloji sitesi Vencore Weather, Güneş'teki hareketliliğin düşmesinin Dünya'daki iklim ve hava üzerinde bazı etkilere yol açtığını yazıyor ve bu durumun Dünya atmosferinin üst tabakasına ulaşan kozmik ışınlarda artışa sebep olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Güneş lekelerinin ortadan kalkması bir sonraki solar minimum evresinin yaklaştığı ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca Güneş'te lekesiz dönemin yaşanacağı anlamına geliyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler