Yorgo enkaz devraldı

Taki Berberakis

güncellenme zamanı  6.10.2009
Kostas Simitis kabinelerinde 5 yıl dışişleri bakanlığı yapan Papandreu, Türkiye-Yunanistan arasındaki buzların erimesinde rol oynadı.
Türkiye'nin ufkunu açıyoruz! Her vatandaş gazeteci,her konuda bir görüş...Web sitesi olan herkesSizdenSize'de buluşuyor!

Yunanistan’da genel seçimden zaferle çıkan PASOK lideri Papandreu’nun büyük krizdeki ekonomiyi canlandırmak için acil önlemler alması gerekecek

Yunanistan’da seçimden zaferle çıkan sosyalist PASOK’un lideri, yeni başbakan Yorgo Papandreu, ekonomik açıdan bir enkaz devralıyor. Kabinesini bugün açıklayacak olan Papandreu’nun büyük kriz içindeki Yunan ekonomisini diriltmek amacıyla acil önlemler alması gerekecek.
Kesin sonuçlara göre, seçimden PASOK yüzde 43.93 oyla 160 milletvekili, Yeni Demokrasi yüzde 33.48 oyla 91 milletvekili, Komünist KKE yüzde 7,54 oyla 21 milletvekili, aşırı sağcı LAOS yüzde 5.63 oyla 15 milletvekili, Sol İttifak yüzde 4.60 oyla 13 milletvekili kazandı. Böylece PASOK 300 sandalyeye sahip parlamentoda tek başına iktidar olma hakkını da elde etti. Yeşiller ise yüzde 2.53’te kaldı.
Seçim öncesinde krizdeki ekonomiyi canlandıracak bir “ilk 100 gün” projesi hazırladığını açıklayan Papandreu’nun acil harcamaları karşılamak için iktidarının ilk günlerinde yeni dış borçlanmaya gitmesi kesin sayılıyor. Yunan ekonomisinin içinde bulunduğu açmazın ürküten rakamları şunlar:

Dış borçlar: 280 milyar euro
Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) iktidar olduğu son 5 yıl içinde (2004-2009) dış borçlar 100 milyar euro arttı!
Bütçe açığı: Yıllık bütçe açığı bu yıl yüzde 6.4. 2010’da ise yüzde 11’e ulaşacak.
Daralma: Ekonomide daralma 2009’da yüzde -0,8 oranında gerçekleşti.
İşsizlik: 2008’de yüzde 7.6 iken 2009’da yüzde 9.5’e fırladı. Patlama 2010’da yüzde 10.5 ile yaşanacak.
Faizler: Yıl içinde sadece dış borcun faizlerine 12 milyar euro harcandı.
Düşüş: İhracatta bu yıl azalma yüzde -10.9, sanayi yatırımlarındaki azalma yüzde -32.8, inşaat sektöründe yatırımlardaki azalma yüzde -23.3 olarak kayıtlara geçti.

Yeni kabine bugün
Bugün açıklanacak olan yeni Yunan kabinesinin de yarın yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Yunan Anayasası prosedürü çerçevesinde, seçim sonuçlarının kesinleşmesi ile dün öğle saatlerinde Karamanlis, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret ederek hükümetinin istifasını sundu. Bu görüşmenin ardından seçimin galibi PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu kabul eden Papulyas, yeni hükümeti kurma görevini verdi. Papandreu, önceki gece seçim sonuçlarının açıklaması ardından, “Sevinç ve onur duyuyorum. Hemen işe başlayacağız, tüm halka yeniden iyimserlik aşılayacağız, müsamaha dönemi istemiyoruz” demişti.

 


 YUNAN BASINI

Karamanlis gitti, YDP karıştı
Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri ve Başbakan Kostas Karamanlis’in ağır yenilgiye uğraması ardından önceki gece rakibi PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu arayıp tebrik ettikten sonra YDP genel başkanlığından istifa etmesi, Yunan medyası tarafından “cesur ve örnek davranış” olarak tanımlandı.
Ancak, Karamanlis’in çekilme kararından sonra gözler YDP genel başkanlığına aday isimlere çevrilirken, seçim hezimeti ile ilgili eleştiriler de partiyi karıştırdı. Karamanlis’in kuzeni Mihalis Liapis, “İntihar ettik, halkı hiçe saydık ve cezalandırıldık” diye öz eleştiride bulundu.
Yeni YDP liderinin bir ay sonra düzenlenecek kongrede seçilmesi beklenirken, Karamanlis’in aday olmayacağı ve kariyerini milletvekili olarak sürdüreceği belirtildi. Kongrede Karamanlis’in yerine şimdiki Dışişleri Bakanı Ve Miçotakis hanedanının devamı Dora Bakoyannis favori olarak gösteriliyor.

 

PORTRE
Amerikalı Papandreu

Yorgo Papandreu 1952’de ABD’nin Minnesota eyaletinde Amerikalı Margret ve ABD’de profesörlük yapan Andreas’ın oğlu olarak doğdu. Yaşamının büyük bölümünü ABD ve İsveç’te geçiren Papandreu, İngilizce ve İsveççeyi ana dili gibi konuşuyor. İsveç’teki Stocholm Üniversitesi ve ABD’deki Massachusetts Amhers College’de sosyoloji okudu, üniversitede gitarıyla rock çalan bir gençti. Politikaya babası Andreas’ın iktidar olduğu 1981’de milletvekili seçilerek başladı ve o dönemden beri aralıksız milletvekili seçiliyor. Evli, iki çocuk babası olan Papandreu her sabah spor salonuna gitmeyi ihmal etmiyor.
İsmail Cem’in büyük dostu
Papandreu, bu yıl 10. yılını dolduran, yakın dönemin Türk-Yunan yakınlaşmasının mimarı olarak biliniyor. Papandreu, 1996’da Kardak ve 1998’de Öcalan krizleriyle çok gergin saatler yaşayan iki ülke ilişkilerinin, 1999’da İstanbul ve Atina’daki deprem trajedilerinin yarattığı dayanışma ortamının yumuşamaya başlaması yönünde o dönemki mevkidaşı İsmail Cem ile ortak inisiyatifler üstlendi.
Cem ve Papandreu önce karşılıklı “vatandaşlar diplomasisini” cesaretlendirdi. Daha sonra iki ülke arasında başlayan siyasi diyalog ikili ilişkilerin çok yakınlaşmasını ve özellikle ekonomik işbirliğinin üst seviyelere fırlamasını sağladı. Ayrıca, Cem-Papandreu döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Arttırıcı Önlemler Paketi imzalandı. Yorgo, Cem ile siyaset dışında ailece de büyük bir dostluk ilişkisi geliştirdi.


SAMSUNG ES20 LCD DIJITAL FOTOĞRAF MAKİNESİ
İndirim Fırsatını Kaçırmayın
World e özel peşin fiyatına 12 taksit