Geri Dön
Güncellenen deprem riski haritasında hangi bilgiler yer alıyor?

Güncellenen deprem riski haritasında hangi bilgiler yer alıyor?

Son zamanlarda soyağacı ve miras sorgulama gibi birbirinden ilginç hizmetleri vatandaşların kullanımına sunan e-devlet sisteminin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD da bir atak yaparak oturduğu mahallenin deprem riskini öğrenmek isteyenler için “https://tdth.afad.gov.tr” adresini hizmete açtı.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Soyağacımızla başlayan, şehit olan büyüklerimizi sorgulama ile devam eden ve ardından mirasla şahlanan elektronik vatandaşlık hizmetlerinin ardından şimdi de oturduğunuz semtin deprem riskini öğrenebileceğiniz “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” hizmeti devreye girdi.

Haberin Devamı

En son 1996 yılında yayınlanan deprem riski haritası güncellendi ve “https://tdth.afad.gov.tr” adresine elektronik olarak taşındı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD önderliğinde ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova ve Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama MTA genel müdürlüğü iş birliği ile güncellenen yeni deprem riski haritası hem fay hattı hem de zemin yapısına göre değerlendirmelerde bulunuyor.

Eski haritada yer alan 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesi ifadeleri yeni haritada yer almıyor. Yeni haritada bu derecelendirme yerine Avrupa ve ABD'de kullanılan 'ivme' yöntemi kullanıldı. Ayrıca yeni harita üzerinde 3-4 yıl süre ile çalışıldı.

Hizmet çılgınlığına boğulan ve Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun bilincinde olan halkımız her elektronik yeni hizmet gibi deprem hizmetini de kısa sürede yoğunluktan kullanılamaz hale getirdi.

Haberin Devamı

Yeni haritada neler değişti?

Yeni haritada ülkemizin en kalabalık kenti İstanbul'da yüksek tehlike belirten kırmızı renkte gösterilen alanlardaki artış göze çarpıyor. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” dedi.

Değişen tek şey deprem haritası değil. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği de değiştirildi. Yeni yönetmelik 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile geçerli olacak. Yeni yönetmeliğe göre AFAD, uygun gördüğü durumlarda şiddetli deprem sarsıntılarının ölçülmesi için bina ve açık alanlara ivme kayıtçıları yerleştirecek. Ayrıca uzunluğu 105 metre ve üzeri yapılara 'Yapı Sağlığı İzmele Sistemi' kurulması şart koşulacak.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler