Geri Dön
Japonya'daki yaşlıların yalnızlık formülü: Hırsızlık yapmak

Japonya'daki yaşlıların yalnızlık formülü: Hırsızlık yapmak

Yalnızlık kolay değil. Yalnız doğduk, yalnız öleceğiz ama yine de hayat boyunca bu kadar çok sosyalleşirken, bu kadar çok insan tanırken e haliyle yalnız olmak zor, yalnız kalmak da daha zor. Japonya'da yalnızlıktan şikâyetçi olanlar ise enteresan bir formül bulmuş...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Japonya yaşlı bir nüfusa sahip, geleneklerine bağlı bir millet Japonlar. Bir yanda Tokyo'daki aşırı çılgın ve dinamik yaşam diğer yandan da halen daha eski Japon evlerinde yaşayan, kültürel değerlerine sımsıkı bağlı Japonlar.

Haberin Devamı

Japonya'daki yalnızlık Eric Faye'nin 'Nagazaki'sinden tutun da birçok başka romana konu olmuştu.

Ama yaşlı Japonların yeni buldukları formül gerçekten de enteresan: Marketten hırsızlık yaparak özellikle hapishaneye girmek!

Dünyada ilk sırada

Sohbet ederken konuştuğumuz bir konu bu aslında, gerçi biz bunun "Yatacak yeri koy, en azından hapishanede kalacak bir yeri var" versiyonunu konuşmuşuzdur.

Yapılan araştırmalar enteresan; yaşlı nüfus kategorisine giren insanların yüzde 40'ı bir ailesi olmadığını, konuşacak kimsesinin olmadığını belirtiyor.

Japonya, dünyadaki yaşlı nüfusunda ilk sırada yer alıyor. Rakamlara göre ülkenin yüzde 27'sini oluşturuyor 60 yaş ve üstü. Ve bu rakam bir hayli önemli çünkü yüzde 30'lara kadar varan bu rakam yalnızlığın önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

"Hapishaneyi özledim"

Konuşamamak, anlaşılamamak bir hayli zor.

Business Insider'daki habere göre marketten hırsızlık yapmak yöntemine başvuran Japon bir kadın, derdini şöyle anlatıyor: "Hapishanede kendimi yalnız hissetmiyorum. Çevremde insanlar var. İlk defa hapishaneye girdiğimde bir daha yapmam dedim ama dışarı çıktığımda hapishaneyi özledim."

Hapishaneyi özlemek...

Hayata bir kere geliyoruz ve hapishane dışında özgür ve yalnız olabilecekken hapishaneyi tercih etmek, anlayabileceğimiz bir şey değil.

Yalnızlığın çaresi net olarak nasıl bulunur bilemiyoruz ama konunun ciddi bir problem olduğunu artık daha yüksek sesle belirtmek gerekiyor.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler