Geri Dön
Tinder'da eş arayan son Kuzey Beyaz Gergedanı'na ötanazi uygulandı

Tinder'da eş arayan son Kuzey Beyaz Gergedanı'na ötanazi uygulandı

Kuzey Beyaz Gergedanı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve 2015 yılından itibaren ikisi dişi, biri de erkek olmak üzere sadece 3 tane kaldığı biliniyordu. Türünün son erkek cinsi olan Sudan isimli Kuzey Beyaz Gergedanı'na çektiği acılar ve artık ayağa bile kalkamaması sebebiyle ötanazi uygulandı.

Turcel Orman
Turcel Orman

Artık 45 yaşında olan ve sağlık durumu devamlı kötüye giden Sudan isimli gergedan, Kenya'daki Ol Pejeta Koruma Bölgesi'nde yaşıyordu. Bölgenin CEO'su Richard Vigne, "O, türünün tükenmemesi için yaptığımız farkındalık kampanyalarımıza yaptığı katkılarla hatırlanacak" dedi.

Haberin Devamı

Vigne'nin bahsettiği farkındalık çalışmalarından biri de Sudan'ın soyunu kurtarmak ve yeni Kuzey Beyaz Gergedanlarının üreyebilmesi için Sudan adına açılan Tinder hesabıydı. İnsanların dikkatini hayvan türlerinin tükenmesine çekmek için hayata geçirilen bu çalışmada 'Dünyanın evliliğe en uygun bekarı' açıklamasıyla Sudan'a bir profil oluşturulmuştu.

2009 yılında Sudan, henüz hastalıklarla boğuşmayan sağlıklı bir gergedanken 1 tanesi erkek, toplamda 3 Kuzey Beyaz Gergedanı'yla beraber çiftleşmesi için Kenya'ya götürülmüş fakat maalesef sağlıklı bir üreme gerçekleşmemişti.

Ekipteki diğer erkek gergedan Suni, 2014'te doğal yollardan ölünce son erkek olarak Sudan kalmıştı.

Bir üst türü olan Beyaz Gergedanlar da geçtiğimiz yüzyılda tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve sayıları 100'ün altına düşmüştü. 2014 yılında hayatını kaybeden Güney Afrikalı çevreci Ian Player'ın çabaları, Beyaz Gergedanların kurtulmasını sağladı ve şu anda sayıları yaklaşık 20 bin kadar.

Haberin Devamı

Alt tür olan Kuzey Beyaz Gergedanı ise tüm çabalara rağmen son temsilcisi Sudan'ın ölümüyle beraber ne yazık ki tükenmiş oldu.

Özellikle 80'li yıllarda kontrolsüz avlanma yüzünden soyu tükenen bu tür, insan ırkının doğaya verdiği zararlardan yalnızca biri. Sudan'ın tükenen türü, bilinçsiz avcıların tehlikeye soktuğu, yardımsever çevrecilerinse tekrar yaşatmaya çalıştığı ama başaramadığı hazin bir öykü olarak akıllarda yer etti.

turcel.orman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler