Geri Dön
Türkiye'ye göç neden artıyor?

Türkiye'ye göç neden artıyor?

Son haftalarda Afganistan ve Pakistan'dan gelen göçmenlerle beraber göç sorunu gündemin önemli maddelerinden birisi olmaya başladı. Peki göçmenler neden Türkiye'ye geliyor?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Coğrafya derslerinden mutlaka hatırlarız: Türkiye Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya yakın konumu sebebiyle jeopolitik öneme sahiptir. Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında bir köprü görevi gören Türkiye, bu konumu sebebiyle göçmenlerin de ilk kaçış kapılarından birisi oluyor. Afganistan ve Pakistan'daki siyasi belirsizlik ve iç savaş, son yıllarda Irak, Suriye ve Yemen'de yaşanan iç karışıklıklar, temel yaşam gereksinimlerini karşılamakta zorlanan Afrika ülkeleri vatandaşları çareyi göç etmekte buluyor. Bunun için ölümü dahi göze alan göçmenlerin birçoğu Ege ve Akdeniz kıyılarıan ulaşarak Avrupa'ya geçmek için umut yolculuğuna çıkıyor.

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda Suriye'den gelen milyonlarca göçmen, sosyo-kültürel ve demografik yapı ve güvenlik konusunda bazı endişeleri de beraberinde getirdi. Afganistan gibi aşırı radikal terörist örgütlerin cirit attığı bir ülkeden gelen göçmenler de güvenlik tehditini artırıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana göç bir anlamda Anadolu topraklarının değişmez kaderi. İlk olarak 1492 yılında çok sayıda Yahudi, İspanya'da Osmanlı topraklarına getirildi. 1709 yılında İsveç Kralı Şarl, 2 bin kişiyle beraber Osmanlı İmparatorluğu'na iltica etti. 1848 yılında Macar Özgürlük Savaşı'nda bozguna uğratılan Prens Lajos Kossuth ve 3 bin Macar destekçi 1848 yılında Osmanlı topraklarına geldi. 1856-1864 yılları arasında da Rus İmparatorluğu'ndan kaçan 1.500.000'lik Kafkas halkı Osmanlı İmparatorluğu'na göç etti ve bu kişiler Balkanlar ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yerleştirildi. 1917 Bolşevik İhtilali ile beraber 135 bin kişi Osmanlı'dan koruma talep ederek göç etti.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana da göç akımları hiç hız kesmedi. 1922 ve 1938 yılları arası Yunanistan'dan 384 bin kişi, 1923 ve 1945 yılları arası Balkanlar'dan 800 bin kişi, 1933 ve 1945 yılları arası İkinci Dünya Savaşı sebebiyle Almanya'dan 800 kişi, 1988'de Irak'tan 51 bin 542 kişi, 1989'da Bulgaristan'dan 345 bin kişi, 1991 yılında Körfez Savaşı sonrası Irak'tan 467 bin 489 kişi, 1992 ve 1998 yılları arası Bosna'dan 20 bin kişi, 1999'da Kosova'dan 17 bin 746 kişi, 2001'de Makedonya'dan 10 bin 500 kişi ve Nisan 2011 ve Ekm 2017 dönemi arası Suriye'deki iç savaş sebebiyle 3 milyon kişi Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etti.

Kısaca özetlemek gerekirse Cumhuriyet döneminde Türkiye'ye 5 milyon kadar kişi göç etmiştir. Son 13 yılda Türkiye'de ikamet izni alan yabancıların sayısı ise 2.442.159 oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, 8 Nisan 2018'de Afganistan'a resmi bir ziyaret düzenledi. Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'la görüşen Binali Yıldırım, Afgan göçmenler konusunu da değindi ve yasal olmayan göçün Türkiye için sıkıntı oluşturduğunu, bir yıl içerisinde 150 bine yakın yasa dışı göçle karşı karşıya kalındığını ve bu göç grupları arasında bulunan terör gruplarının da güvenlik sorunu ortaya çıkardığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, son 3 ayda İran'dan Türkiye'ye geçiş yapan Afganistan uyruklu göçmen sayısının 20 bine ulaştığını belirtti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR tarafından yayınlanan rakamlara göre Mart 2018'in sonuna kadar UNHCR'ye kayıt yaptıran Afgan sığınmacı ve mülteci sayısı 169 bin 919 oldu.

Erzurum'da Afganistan'dan gelen göçmenlerle ilgilenen bazı sivil toplum kuruluşları ve yetkilileri, İran'dan Türkiye'ye geçme hazırlığında olan 1.500.000 Afgan uyruklu göçmenin bulunduğunu iddia ediyor. Fakat UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, bu iddianın henüz doğrulanamadığını açıkladı.

Suriye'de neden iç savaş çıktı?

Erzurum'da, Aşkale Geri Gönderme Merkezi'nde ise sınır dışı işlemleri tamamlanan Afgan uyruklu 227 göçmen başkent Kabil'e geri gönderildi. 467 göçmenin ise 9 Nisan'da sınır dışı edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Afganistan'da Türkiye'ye göçün artmasının sebepleri arasında işsizlik, fakirlik ve temel ihtiyaçların karşılanamaması gösteriliyor. Afganistan'da insanların siyasi ve ekonomik ümidi de neredeyse yok olmuş durumda.

Göç konusunu inceleyen uzmanlar bahar ve yaz aylarının da gelmesiyle beraber Türkiye'ye göçün artacağını düşünüyor. Göçmenlerin birçoğu Türkiye'den Avrupa'ya geçme ümidiyle bu yolculuğa çıkıyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler