Gündem AB’den mülteciler için Türkiye’ye 3 milyar euro

AB’den mülteciler için Türkiye’ye 3 milyar euro

25.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, mülteci kriziyle mücadele etmek için 3 milyar euro fona sahip olacak ‘Refugee Facility for Turkey’ (Türkiye için Mülteci Tesisi) adı verilen bir mekanizma kurulacağını açıkladı.

AB’den mülteciler için Türkiye’ye 3 milyar euro

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile mülteci akını konusunda işbirliği yapmak için öne sürdüğü şartlardan biri 3 milyar euroluk mali yardım yapılmasıydı. Ancak AB, paranın direkt olarak Ankara’ya verilmesi yerine bir mekanizma kurulması kararı aldı.

Haberin Devamı

2016’da başlayacak

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 12 Kasım’da Malta’nın başkenti Valletta’da yapılan gayriresmi Avrupa zirvesinde konunun konuşulduğu ifade edilirken, söz konusu fonun mültecilerin barınması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için harcanağı aktarıldı. Fonun yönetiminin ise, AB üyesi ülkeler ve Türkiye’nin temsilcilerinin bulunacağı idari bir komite tarafında kontrol edileceği belirtildi. 1 Ocak 2016’da başlayacak mekanizma için gereken 300 milyon euronun Komisyon tarafında karşılanacağı, üye ülkelerin de 2.5 milyar euro destek sağlamasının beklendiği öğrenildi.

Yazarlar