Dünya AB ile 33. fasla ‘terör’ damgası

AB ile 33. fasla ‘terör’ damgası

01.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’de dün düzenlenen Hükümetlerarası Katılım Konferansı toplantısında 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslı müzakerelere açıldı... Bakan Çavuşoğlu konuşmasında son terör saldırısını hatırlatarak “tüm uluslararası camiayı, terörün her türüyle, ayrım yapmadan mücadeleye çağırıyoruz” dedi...

AB ile 33. fasla ‘terör’ damgası

Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakereleri çerçevesinde “Mali ve Bütçesel Hükümleri” içeren 33. Fasıl görüşmelerine “terör” damga vurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörle mücadelede sadece terör saldırısı olduğu zaman dayanışma göstermenin yetmeyeceğini söylerken AB Bakanı Ömer Çelik de vize serbestisi için terörle mücadele yasasının değiştirilmesi şartını “Herhangi bir şekilde terörle mücadele kapasitemizi zayıflatacak bir adım atamayız. Türkiye’nin böyle bir adım atması demek Avrupa demokrasisinin, Avrupa’daki hukuk devleti sisteminin de tehdit altında olması demektir” diye eleştirdi.

Brüksel’de düzenlenen Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nda Türkiye ile AB arasında 33 numaralı istatistik, mali kontrol, vergilendirme ve gümrük birliği alanlarıyla ilgili konuları kapsayan “Mali ve Bütçesel Hükümler” faslı açıldı. Böylece katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16’ya ulaştı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısına benzer bir saldırının geçen mart Brüksel’de yaşandığını hatırlatarak, “Daha önce Lahor’da, Paris’te, Londra’da ve dünyanın pek çok şehrinde aynı manzarayı gördük. Yani terör ayrım gözetmiyor. Teröristler nasıl ayrım yapmıyorsa, terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz. DAEŞ, YPG, PKK, DHKP-C ve El-Nusra, hepsi insanlığın düşmanı. Çifte standartları artık bir kenara bırakmalıyız. Avrupalı dostlarımız başta olmak üzere, tüm uluslararası camiayı, terörün her türüyle, ayrım yapmadan mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

‘Sözler tutulsun’

Türkiye’nin vize serbestisi kriterlerinin neredeyse tümünü karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Kendi adımıza, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. AB’den de vize serbestisi konusunda verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştu. Bakan Çelik ise şunları söyledi:
“Aşırı sağ akımlar kendilerini Türkiye düşmanlığı üzerinden ifade ediyor gibi gözükse de Türkiye karşıtlığı, aslında Avrupa karşıtlığıdır. İslamofobi, anti-semitizm, yabancı düşmanlığı ve AB karşıtlığı aslında aynı çarpık zihniyetin farklı tezahürleridir. Aklıselim sahibi Avrupalı liderlerin bu akımların etkisinde kalmamaları, seslerini yükseltmeleri, sorumluluk almaları ve bu gidişata dur demelerinin zamanı gelmiştir.”
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise vergilendirme, “Türkiye üyelikle birlikte AB’ye aktarılacak öz kaynakların doğru bir şekilde hesaplanması, tahsil edilmesi, ödenmesi, kontrolü ve AB’ye raporlanması için gerekli uygulama kuralları ve koordinasyon yapısını oluşturacaktır” dedi.

‘Yanınızdayız’

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders de AB’nin küresel terör tehdidi ile mücadelede Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, “Türkiye halkının yanındayız. Aşırıcılar ve aşırıcı güçlerle mücadelede birlik içindeyiz” diye konuştu.

‘Yeni fasıl açılmayacak’

1 Temmuz itibariyle 6 aylığına Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını devralan Slovakya’nın Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde, yakın gelecekte 16 fasıl dışında yeni bir faslın açılmayacağını söyledi. Lajcak, “AB’nin Türkiye ile Mali ve Bütçesel Hükümler faslı dışında başka bir görüşme gibi bir planı yok” dedi. Lajcak, şu an AB ve Türkiye arasında hangi başlıkların açılacağına dair anlaşmazlık olduğunu söyledi. l DIŞ HABERLER SERVİSİ

Açılan fasıl sayısı 16 oldu

Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerinde 33’üncü fasıl olan “Mali ve Bütçesel Hükümlerin” açılmasıyla, katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16’ya ulaştı. “Mali ve Bütçesel Hükümler” faslı, istatistik, mali kontrol, vergilendirme ve gümrük birliği alanlarıyla ilgili konuları kapsıyor. Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinde, Kasım 2013’te bölgesel politikalar ve yapısal araçların koordinasyonu faslının açılmasından 2 yıl sonra 14 Aralık 2015’te 17 numaralı “Ekonomik ve Parasal Politikalar” faslı müzakereye açılmıştı. Türkiye, 2005’te başlayan katılım müzakereleri bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 15’ini açarken, sadece 1’ini (bilim ve araştırma faslı) kapatabilmişti.
l AA

Reform beklentisi

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders de basın toplantısında AB’nin küresel terör tehdidi ile mücadelede Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, “İstanbul Havalimanı’nda gördüğümüz görüntüler, inanılacak şeyin ötesindeydi. Türkiye halkının yanındayız. Aşırıcılar ve aşırıcı güçlerle mücadelede birlik içindeyiz” ifadesini kullandı. AB ve Türkiye arasındaki ilişkilere canlılık kazandırılmasına karar verildiğini hatırlatan Koenders, özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili alanlarda reforma ihtiyaç olduğunu belirtti. Türkiye’yi reform çabalarında desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Koenders, “Müzakereler ilerlemenin koşulu, kriterleri yerine getirmektir” diye konuştu.
AB Komisyonu’nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn da, İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. 2015 ilerleme raporunda bazı eksiklikleri vurgu yapıldığına dikkati çeken Hahn, yeni Türk hükümetinden kapsamlı reformlar yapmasını beklediklerini ve buna yargının bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, medya özgürlüğünün de dahil olduğunu sözlerine ekledi.

AB ile 33. fasla ‘terör’ damgası


Konferansın ardından Çavuşoğlu (sol 2), Çelik (sol 3), Maliye Bakanı Naci Ağbal (solda), AB Komisyonu’nu Üyesi Johannes Hahn (sağ 2) ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in (sağ 3) katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.

‘Saldırı zamanlarında dayanışma yetmez’

Konuşmaların ardından Çelik ve Çavuşoğlu, soruları da yanıtladı. “Uluslararası toplumun terörle mücadelede Türkiye ile işbirliğini yeterli buluyor musunuz? Gelen taziyeleri samimi buluyor musunuz” sorusuna Çavuşoğlu, saldırı sonrasında gelen taziye mesajlarını samimi bulduklarını belirterek şu yanıtı verdi: “Fakat terörle mücadelede sadece terör saldırısı olduğu zaman dayanışma göstermek yetmez. Esas olan terörle mücadelede bu dayanışmayı göstermektir. Bunun için de terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerekiyor. YPG ve PKK terör örgütleri, bizim ideolojimize yakın diye Avrupa’da destek veren siyasiler var.”
Çavuşoğlu, vize serbestisi için terörle mücadele yasasında değişiklik şartı ile ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti:

‘Paçavra yasaklansın’

“Türkiye şu anda terörün her türlüsü ile mücadele ederken terör örgütlerini cesaretlendirecek yeni taleplerin gelmesini doğru bulmuyoruz. Bu durumu AB’deki muhataplarımıza da ilettik. Bugün AP’de DAEŞ’in paçavralarına izin verilmiyorsa PKK’nın paçavralarına da izin verilmemesi lazım. Bu konuda net ve ilkeli olmamız lazım.”

‘Avrupa’ya da tehdit’

Çelik ise şunları söyledi:

“Herhangi bir şekilde terörle mücadele kapasitemizi zayıflatacak bir adım atamayız. Türkiye’nin böyle bir adım atması demek bizim de parçası olduğumuz Avrupa demokrasisinin, Avrupa’daki hukuk devleti sisteminin de tehdit altında olması demektir. Avrupa’da bazı yerlerde terör saldırı olduğu zaman AİHS’in bazı maddelerini askıya aldılar. Olağanüstü hal ilan ettiler. Biz o tip olaylarla defalarca karşılaştık ama sınırları kapatmadık. Medya özgürlüğünü, hukuk devletini, ifade özgürlüğünü doğrudan ilgilendiren 23 ve 24. Fasılların da Slovakya dönem başkanlığında açılmasını teklif ediyoruz.”