Siyaset AB ile ilişkimize katkı verin

AB ile ilişkimize katkı verin

17.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB ile yeni bir süreç başlatılması konusunda AB Dönem Başkanı ve Estonya Başbakanı Ratas’tan katkı talep eden Yıldırım, “2016’da kararlaştırılan konuların tekrar canlandırılmasını beklemekteyiz” dedi

AB ile ilişkimize katkı verin

Başbakan Binali Yıldırım, görüştüğü AB Dönem Başkanı Estonya’nın Başbakanı Jüri Ratas’a, “Ümit ederim ki başkanlığınız sırasında somut gelişmeler sağlanabilir. AB ile AB içindeki bazı ülkeler ile olumsuz gibi görünen ilişkilerin düzeltilmesi konusunda önemli katkılar sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Yıldırım, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Ratas’ı Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Yıldırım ve Ratas ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.aşbakan Binali Yıldırım, görüştüğü AB Dönem Başkanı Estonya’nın Başbakanı Jüri Ratas’a, “Ümit ederim ki başkanlığınız sırasında somut gelişmeler sağlanabilir. AB ile AB içindeki bazı ülkeler ile olumsuz gibi görünen ilişkilerin düzeltilmesi konusunda önemli katkılar sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Ratas’a 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde Estonya’nın Türkiye’ye verdiği destek için teşekkür ederek, “İki ülke arasındaki ilişkiler mükemmel denecek düzeyde devam etmektedir” dedi.

AB desteği vurgusu

Estonya’nın AB Dönem Başkanı olduğunu da hatırlatan Yıldırım, “Estonya, Türkiye’nin AB üyeliğini her şart altında destekleyen ülke konumundadır. Eminim ki Estonya, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda diğer AB ülkeleri üzerinde var olan olumlu tutumunu artırarak devam edecektir. Dönem başkanlığı içinde bu ziyareti önemsiyoruz. Temaslar da, dışarıdan görülen Türkiye ile görerek yaşayarak tecrübe ettiği Türkiye arasındaki farkı Avrupalı dostlara en açık şekilde anlatma imkanı olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB ile yeni bir süreç başlatılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel ziyaretini hatırlatan Yıldırım, “2016’da kararlaştırılan konuların tekrar canlandırılması adına adımların atılmasını beklemekteyiz. Ümit ederim ki başkanlığınız sırasında somut gelişmeler sağlanabilir. AB ile, AB içindeki bazı ülkeler ile olumsuz gibi görünen ilişkilerin düzeltilmesi konusunda önemli katkılar sağlanacağını düşünüyoruz. Ratas’ın bu ziyaretinin, AB Dönem Başkanlığı’nın, ikili ilişkilerine ve AB Türkiye ilişkilerine katkı sağlayacağına ve yeni süreçte Türkiye-Estonya ilişkilerinin daha önemli bir düzeye çıkacağına inanıyorum” dedi.

‘En önemli konu göç’

Ratas da görüşmelerde en önemli konunun göç olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin mükemmel çalışmanın altını çiziyoruz. Türk mercilerin çalışmalarını yerinde gördüm. AB ve Türkiye düzensiz göç sayısını azaltabilmek için güçlerini birleştirdi ve azaltıldı. Estonya Başbakanı olarak değil AB Dönem Başkanı olarak da buradayım. Göç konusu Avrupa gündeminin en üst sıralarında yer almaya devam edecek. AB’nin Türkiye’de desteklemekte olduğu imkanlar, operasyon içerisindedir. Küresel terörizmle mücadeleyi de konuştuk. Türkiye’nin önemli katkısı var ancak daha yakın işbirliği olmalı ve bilgi alışverişinin önemine dikkat çekiyorum” diye konuştu.

‘Anlaşılır gibi değil’

Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki iç savaşın getirdiği olumsuzlukları dünyada en fazla göğüsleyen ülkelerin başında geldiğini ifade eden Yıldırım, “Türkiye, bölge ve Avrupa’nın güvenliği için büyük bir fedakarlığı gerçekleştiriyor. Yük paylaşımı konusunda daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir. Başlatılan bir program vardır. 3 milyar euroluk destek programının 800 milyon eurosu ancak hayata geçmiştir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1,6 milyar avro olmasına rağmen gerçekleşmesinin düşük kalması anlaşılabilir gibi değildir. Bu sürecin hızlandırılması konusunda destek talep ettik” dedi.