Siyaset AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn Ankara'da

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn Ankara'da

06.07.2017 - 10:05 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile görüşen AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun  yerine terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği' şeklindeki  tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz. Katılım müzakerelerinin  dışında herhangi bir teklif Türkiye-AB arasındaki bütün anlaşmalara ve şimdiye  kadar yürütülen ilişkinin doğasına aykırıdır" dedi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn Ankarada

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Türkiye'ye geldi. Avrupa Parlementosu'nda Türkiye raporunun görüşüleceği kritik toplantı öncesi AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile görüştü. Görüşme öncesi konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Avrupa Parlamentosunda bugün oylanacak Türkiye raporunda müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapılacağı haberlerini, ayrıca üyelik müzakereleri yerine güçlü iş birliği çağrılarını nasıl değerlendirdiği sorularını yanıtladı. Çelik, Türkiye-AB arasındaki ilişkinin omurgasının katılım müzakereleri olduğunu belirterek, "Katılım müzakerelerinin dışında herhangi bir teklif Türkiye-AB arasındaki bütün anlaşmalara ve şimdiye kadar yürütülen ilişkinin doğasına aykırıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu çağrının yıllar önce ilk olarak Avrupa projesine de karşı olan aşırı sağ kesimler tarafından dillendirildiğini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: "Bunlar esasen Avrupa değerlerine de karşı kesimler. Sonra zaman içinde bunun maalesef bazı ana siyasi akımlara da sirayet ettiğini gördük. Şöyle bir şey söz konusu değil: 'Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği' şeklindeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz. Bu tekliflere kapı açanlar esasında birilerinin Avrupa projesini baltalamasına da kapı açıyorlar. Bunlar sağlıklı teklifler değil. Bir gün Türkiye ya da 28 AB ülkesi böyle bir karar vermeye yaklaşırsa o başka bir meseledir. Ama bugün böyle bir karar verilmemişken ilişkinin doğasını buraya çevirmek, aramızdaki ilişkiyi buraya kodlamaya çalışmak Avrupa projesini sabote etmeye çalışanlara fırsat verir ve çok büyük bir yanlış olur."

Haberin Devamı

KRİZ ÇIKARMAK KİMSEYE YARAMAZ

Çelik, dünyanın çeşitli yerlerinde istikrarsızlıklar bulunduğunu, transatlantik ilişkilerde çeşitli tartışmalar yaşandığını belirterek, Türkiye ile AB arasında kriz çıkarmaya dönük yaklaşımların kimseye faydası olmayacağını vurguladı. AB'nin, tam üyelik müzakereleri yürüten bölgesel güç Türkiye ile ilişkiler konusunda çok verimli politikalar üretmediğini ifade eden Çelik, en önemli gündem maddesinin demokratik dayanışma olması gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, "Ama 15 Temmuz darbe girişiminde bu yana bunu da güçlü bir şekilde gördüğümüzü söyleyemem." diye konuştu. Avrupa kurumları içinde Avrupa Parlamentosunun darbe girişimine uğramış Türkiye ile dayanışma konusunda sınıfta kaldığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti: "Türkiye'nin parlamentosu bombalanmış, Avrupa Parlamentosunun başkanı aylar boyunca Türkiye'yi eleştirip 3-4 ay sonra Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Böyle bir dönemde Avrupa Parlamentosundaki sayın milletvekillerinden beklentimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olmalarıydı ama onun yerine 'katılım müzakerelerini keselim' gibi çağrılar gelmesi son derece yanlıştır. Bu tarihe kötü bir karar olarak geçecektir."

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosunda Türkiye ilgili kararların sağlıklı verilmediğini kaydeden Çelik, Avrupa kurumlarında olmaması gereken yaklaşımların söz konusu olduğunu söyledi. Çelik, "Türkiye'nin dış politikasının hassas konularında taraf olan ya da Türkiye'nin halkoyuyla gerçekleşen anayasa değişikliği konusunda kendi görev alanına girmeyen bir şekilde bu sonucu tanımayan açıklamalar yapan bir parlamento kararı bizim için tabii ki saygıdeğer olmaz." ifadesini kullandı. Çelik, Avrupa Parlamentosunun Türkiye hakkındaki kararının bugün çıkmasından sonra konuyla ilgili değerlendirme yapacağını aktardı.

FASILLAR AÇILMASI

Müzakere başlıklarının açılması için çalışmaları sürdüreceklerini belirten Çelik, AB'den bazı konularda Türkiye'ye yapılan eleştirileri konuşma mekanizmasının müzakere başlıkları olduğunu vurguladı. Çelik, "Ama Güney Kıbrıs'ın blokajı ya da başka sebepler derken aslında AB kurumları kendilerinin en temel mekanizmalarının kilitlenmesine müsaade etmektedir." değerlendirmesinde bulundu. Çelik, fasılların açılmamasının, AB'nin sorun çözme mekanizmalarının ortadan kaldırılması anlamına geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE AB İÇİN STRATEJİK BİR ORTAKTIR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi çerçevesinde bir araya geldiklerini belirten Hahn, bu iş birliğinin karşılıklı fayda ve menfaat sağladığını söyledi. Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin ekonomiden terörle mücadeleye ve bölgedeki siyasi duruma kadar pek çok alanda olumlu etkileri olacağını kaydeden Hahn, bu kapsamda çeşitli ziyaret ve toplantıların devam edeceğini bildirdi. Hahn, "Türkiye, AB için kilit önem taşıyan bir stratejik ortaktır. Aynı şey Türkiye açısından AB için de geçerli. Bu sebeple ikili ilişkilerimizi pekiştirmek bizim için çok faydalı. Yani hem ikili olarak hem de birçok zorlukla karşılaştığımız bölgemiz açıdan ilişkiler ve iş birliği büyük önem taşıyor." diye konuştu. Sığınmacılar konusuna değinen Hahn, Suriye'de siyasi anlaşmazlıkların çözülmesi durumunda iki tarafın da bu sürece katkı sağlama istekliliği ve kararlılığını gösterdiği takdirde sadece çatışmaların sonlandırılması değil, Suriye halkının tekrar ülkelerine dönmesi ve ülkenin yeniden inşasıyla ilgili yeni çalışma alanlarında da Türkiye ile AB'nin yoğun iş birliği sergileyebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ekonomik ilişkiler açısından Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda çalışmaların netice vermeye başladığını söyleyen Hahn, bu konunun neticelerinin kısa vadede ortaya konabileceğini kaydetti. Hahn, bu gelişmenin hem Türk hem de Avrupa halkının yaşam kalitesini artıracağını dile getirdi. Hahn, bu ve bunun gibi süratle netice alınabilecek konularda ilerleme kaydedilmesinin faydalı olacağını belirtti.

AK PARTİLİ YÖNETİCİLERİN PKK TARAFINDAN ŞEHİT EDİLMESİ

AK Parti Van Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Ahi ile AK Parti Diyarbakır Lice İlçe Başkan Yardımcısı Orhan Mercan'ın terör örgütü PKK mensuplarının düzenlediği silahlı saldırılar sonucu hayatlarını kaybetmesine ilişkin Hahn, "Birkaç gün önce iki yetkili öldürüldü. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu olayı kesin bir dille kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Hahn, ancak şiddet olmayan barışçıl ortamlarda ilerleme kaydedileceğini ve sorunların çözülebileceğinin altını çizdi. Türkiye ile AB arasındaki yol haritasının ve yeni müzakere başlığının açılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Hahn, Avrupa Parlamentosunun (AP) bugünkü oturumundan çıkacak kararın görmezden gelinemeyeceğini belirtti. AP'nin Avrupa'nın üç temel kurumundan biri ve üyelerinin de Avrupa halklarının görüşlerini temsil eden kişilerden oluştuğunun altını çizen Hahn, orada tartışılan konuların da bu minvalde ele alınması gerektiğine dikkati çekti.

Son dönemde bölge ve dünyadaki gelişmeler ışığında AB'nin yerine de değinen Hahn, "Brexit, başlı başına diğer 27 ülke için 'Artık uyanın ve kendinize gelin' çağrısıydı. 'Ancak koordinasyon, birlik ve bütünlük içinde hareket ederlerse dünyadaki bütün bu gelişmelere karşı daha güçlü ve kuvvetli durabilirler' mesajını veren bir gelişmeydi." diye konuştu.