Trabzon "Ab Mali Yardımları Çalıştayı"

"Ab Mali Yardımları Çalıştayı"

27.02.2017 - 13:27 | Son Güncellenme:

AB Bakan Yardımcısı Şahin: "Türkiye'ye ayrılmış kaynakların tamamını kullanamıyorduk. Ancak şu an o noktaya geldik ki kendi kaynaklarımızın da kullandığımız kaynakların da ötesine geçerek, Avrupa'nın diğer ülkelerinde ajanslardan arta kalan kaynakları da kullanabilecek duruma geldik." "Trabzon'da 2002 yılından 2016 yılına kadar 590 proje uygulanmış ve bu 590 projeye Avrupa Birliği kaynaklarından 72 milyon avro civarında bir rakam aktarılmış. Diğer şehirlerimizle kıyasladığımızda bu ciddi bir başarıyı ortaya koyuyor" "Ulusal ajansa bu yıl içinde gelen, sanırım 10 bin civarında bir proje sayımız var. Kaynaklarımız ölçüsünde biz bunun çok az bir kısmına ancak destek verebilmek durumundayız. Onun için yazılan projelerin, uygulanacak projelerin çok güçlü olması gerekiyor"

Ab Mali Yardımları Çalıştayı

TRABZON (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "Türkiye'ye ayrılmış kaynakların tamamını kullanamıyorduk. Ancak şu an o noktaya geldik ki kendi kaynaklarımızın da kullandığımız kaynakların da ötesine geçerek, Avrupa'nın diğer ülkelerinde ajanslardan arta kalan kaynakları da kullanabilecek duruma geldik." dedi.

Haberin Devamı

Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, AB Bakanlığı, Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi organizesinde, kentteki bir otelde düzenlenen "AB Mali Yardımları Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Trabzon'un uzun yıllar bulunmak istediği ve uzaktan izlediği bir şehir olduğunu söyledi.

Trabzon'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, "Trabzon demek, her şeyden önce bir duruş demek. Trabzon'u tarihinden bugüne dik duruşu ile tanıyoruz. Trabzon demek, heyecan demek. Trabzon demek, dinamizm demek, Trabzon demek, enerji demek. Aslında Avrupa Birliği formlarından maksimum düzeyde yararlanmak için gerekli olan bütün potansiyeller de bunlar. Dinamizm, heyecan, enerji, duruş, hareketlilik. Bunların üzerine gerçekten Trabzon'da inanılmaz bir insan kaynağı zenginliği var. "

Haberin Devamı

Şahin, Trabzon milletvekillerinin TBMM'deki performanslarının da muhteşem olduğunu dile getirerek, "Hele hele uyumları bu şehrin menfaatleri açısından hatta Trabzon'un da ötesine geçerek, Karadeniz'in menfaatleri adına göstermiş oldukları iş birliği, dayanışma gerçekten burada takdirle karşılanması gereken bir durum." ifadelerini kullandı.

Bütün bunlar bir arada düşünüldüğünde ortaya şehrin büyümesi ve kalkınması adına inanılmaz bir potansiyel çıktığını belirten Şahin, tarihten örnekler vererek, Trabzon dediğinde hep aklına İrlanda'nın Drogheda şehrinin geldiğini anlattı.

- "Trabzon performans olarak son derece başaralı"

Şahin, Trabzon'da gerçekleştirdikleri toplantının önemine de değinerek, "Avrupa Birliği fonları gerçekten ülkemiz için, şehirlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, kamu kurumlarımız ve üniversitelerimiz için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Aslına bakarsanız Türkiye, Avrupa Birliğine katılım süreci, işte bu tür hibe programları üzerinden gerçekleştirerek, hem refahın artması konusunda, hem tam üyelik sürecini bu katılım programları üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Trabzon'un performans olarak bu anlamda son derece başarılı olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Trabzon'da 2002 yılından 2016 yılına kadar 590 proje uygulanmış ve bu 590 projeye Avrupa Birliği kaynaklarından 72 milyon avro civarında bir rakam aktarılmış. Diğer şehirlerimizle kıyasladığımızda bu ciddi bir başarıyı ortaya koyuyor. Ancak bu başarıyı valilik bağlamında, sivil toplum örgütlerimizin ortaya koyduğu performansın aynısını belediyemiz, belki Büyükşehir Belediyemizi bunun dışında tutmak lazım, belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımız söz konusu olduğunda aynı performansı göremiyoruz. Aslına bakarsanız bugün buradaki toplantımızın en önemli amacı bu konuda zayıf kalmış belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız ve sivil toplum örgütlerimizi aynı seviyeye, o üst performans noktasına nasıl taşıyabiliriz bunun sorularını sorup, cevaplarını vermeye çalışacağız."

- "Türkiye'de proje uygulama kabiliyeti 2002-2003 yıllarındaki gibi değil"

Şahin, Türkiye'de proje uygulama kabiliyetinin 2002-2003 yıllarındaki gibi olmadığını da anlatarak, "Artık gerçekten çok profesyonel ve güçlü projeler geliyor. Bu güçlü projeler arasında süren bir yarışımız var. Ulusal ajansa bu yıl içinde gelen, sanırım 10 bin civarında bir proje sayımız var. Kaynaklarımız ölçüsünde biz bunun çok az bir kısmına ancak destek verebilmek durumundayız. Onun için yazılan projelerin, uygulanacak projelerin çok güçlü olması gerekiyor. İyi kurgulanmış, iyi odaklanmış, iyi bir alan belirlenmiş ve sürdürülebilirlik bağlamında güçlü projelerin yarıştığı bir süreçteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Proje uygulama konusunda geçmişte zaafiyetlerin yaşanabildiğine işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye ayrılmış kaynakların tamamını kullanamıyorduk. Ancak şu an o noktaya geldik ki kendi kaynaklarımızın da kullandığımız kaynakların da ötesine geçerek, Avrupa'nın diğer ülkelerinde ajanslardan arta kalan kaynakları da kullanabilecek duruma geldik. Bu açıkçası Türkiye açısından oldukça sevindirici. Genel anlamda bakıldığında Türkiye'ye ayrılan kaynakların yüzde 90'ının üzerindeki bir dilimi Türkiye artık kullanabilir hale geldi, geri kalan kısımda da uygulanamayan veya projenin uygulama aşamasında yaşanan bir takım sıkıntılardan dolayı geri dönen bir takım kaynaklar var. Bu da proje uygulama sürecinde gayet dolay karşılanan durumlar. Biz Trabzon'un hizmetindeyiz."

Haberin Devamı

Şahin, 15 Temmuz sürecine de değinerek, "Trabzon'un beş milletvekili var, birçok kıymetli bakanı var. 15 Temmuz duruşu ile zihinlerde yer eden sayın Bakanımız gerçekten Türkiye için çok değerli. 15 Temmuz gecesi sayın Bakanımız Süleyman Soylu beyle ve milletvekillerimizle birlikte TBMM'de sabaha kadar maalesef bomba yiyerek birlikte geçirdik. Böyle bir gazilik arkadaşlığımız var sayın bakanımız ve vekillerimizle. İnşallah böyle bir süreci bir daha yaşamayız." diye konuştu.

- "Yerel yönetimler, projelerden yararlanma anlamında yeterli düzeylerde değil"

AK Parti MKYK Üyesi Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ise ortak ideallerinin Trabzon'a hizmet etmek olduğunu ifade etti.

Bu toplantının da Trabzon'a hizmet alanı açma noktasında önemli katkılar sağlayacağına inandığına dikkati çeken Köseoğlu, "Avrupa Birliği projelerinden yararlanma anlamında Trabzon'umuz aslında sayısal anlamda kötü değil. 589 projeyle yaklaşık 72 milyon avroluk bir katkı almış ama dağılıma ve detaya bakıldığında Trabzon'umuzada yerel yönetimlerin, projelerden yararlanma anlamında yeterli düzeylerde olmadığını özellikle görmekteyiz." dedi.

Köseoğlu, bu anlamda en başarılı Trabzon Büyükşehir Belediyesinin olduğunu işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlçe belediyelerimizin belki teknik donanım anlamında ya da projelere başvuru anlamında ya da proje sürecini takip anlamında, kaymakamlıklarımızın bu anlamda hiç olmadığını geçmiş dönemde görüyoruz ama üniversitemiz ve ticaret sanayi odamız bu anlamda Avrupa Birliği projelerinden faydalanan birimler olduğunu görüyoruz. Buradaki amaç aslında Trabzon'un bütün dinamiklerini harekete geçirerek, Trabzon sadece Trabzon'dan ibarette değil, bölgenin bir sağlık, spor, ve eğitim başkenti aslında. Bu anlamda Trabzon'da projelerden destek alacağımız çok ciddi alanlar var."

- "Toplantı Trabzon, bölge ve Türkiye için çok anlamlı"

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da gerçekleştirilen toplantının Trabzon, bölge ve Türkiye için çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin girdiği bir Avrupa Birliği süreci olduğunu hatırlatan Yavuz, "Katılım ortaklığı, Avrupa Birliği müktesebatı bununla ilgili yapılan görüşmeler, bu arada Türkiye'mizin başta demokrasi olmak üzere ekonomik ve diğer konularda başlıklar ile müzakere süreçleri ve benzeri. Böyle bir süreç başlamıştır. Türkiye'nin proje mantığı nedir konusu ortaya konulmuştur." diye konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da toplantıyı Trabzon'un doğal, tarihi ve ekonomik yapısının en çok istifade etmesini bekledikleri ama o düzeyde projelerle o çalışmalara katılamadıkları gözlemlemeleri nedeniyle çok faydalı bulduklarını söyledi.

Gümrükçüoğlu, çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, Türkiye'nin 3 Ekim 2005 tarihinde Avrupa Birliği müzakere sürecine girdiğini ve o süreçten itibaren yeterince bu formlardan istifade edebilecek çalışmalarda bulunulamadığını anlattı.

Toplantıya, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Salih Cora, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan tarafından hibe programlarının şehirlerle, üniversitelere ve sivil toplum kuruluşları ile buluşmaları konusunda sunum yaptı.

İki aşamalı gerçekleştirilecek çalıştayın öğleden sonraki kısmında ise Bakanlığın Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu, deneyimlerini paylaşarak, ulusal ajansın kaynakları Trabzon özelinde nasıl aktif hale getirilebileceği konusunda sunum gerçekleştirecek.