Gündem AB müzakereleri askıya alınsın

AB müzakereleri askıya alınsın

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile AB müzakerelerinin askıya alınması çağrısını içeren rapor Avrupa Parlamentosunda 64’e karşı 477 oyla kabul edildi. Karara gerekze olarak anayasa değişikliğinin Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmayışı gösterildi...

AB müzakereleri askıya alınsın

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulunduğu karar taslağını onayladı. Gerekçe olarak, anayasa değişikliğinin Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gösterildi. Parlamentodaki oylamada 64’e karşı 477 oyla, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin askıya alınması çağrısı kabul görmüş oldu.
AP kararının, hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ilk kez 2005 yılından bu yana bir AB kurumu, müzakerelerin askıya alınması için resmi çağrıda bulunmuş oldu. Türkiye ile AB müzakerelerinin askıya alınması çağrısı içeren rapor, AP Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından kaleme alınmıştı. Karar taslağında 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanıyor, Türk hükümetinin sorumluları hukuk devleti ve adil yargı hakkı çerçevesinde yargılama hak ve sorumluluğu olduğu belirtiliyor.
Buna karşılık, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemlerin temel özgürlüklerin korunması ve birçok vatandaş üzerinde “büyük çaplı, uzun vadeli, orantısız ve olumsuz etki yarattığı” görüşü not ediliyor. Metinde, Türk vatandaşları için Schengen alanında vize serbestisinin Türkiye terörle mücadele yasalarında temel hak ve özgürlükleri güvence altına alıcı revizyona gitmediği sürece mümkün olamayacağını belirtiyor.
Sembollere yasak
Kararda ayrıca, üye ülkelere ve AB Komisyonu’na, Türkiye ile ortak çıkarların gözetileceği samimi ve açık bir ilişki biçimi benimsenmesi önerilirken, ticaret, enerji, ekonomi, göç ve terörle mücadele gibi ortak çıkar alanlarında “kuvvetli iş birliği” kurulması çağrısı yapılıyor. Kararda, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin kınandığı ve AP’nin Türk halkının yanında olduğu belirtiliyor. Terör örgütü PKK’nın saldırılarının kınandığı kararda, örgütün AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılıyor ve silah bırakma çağrısında bulunuluyor. Karar metninde ayrıca AB ülkelerinden, terör örgütü olarak kabul edilen örgütlere ait işaret ve sembollerin yasaklanması konusunda hukuki düzenlemeleri yapmaları isteniyor. AP kararında dikkati çeken bir başka madde ise Akkuyu Nükleer Santrali projesinden vazgeçilmesi talebini içeriyor.

Dışişleri: Karar tarafsızlıktan uzak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, AP kararına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Taraflı ve objektiflikten uzak şekilde belirli çevrelere hizmet etmek üzere hazırlandığı anlaşılan söz konusu kararın ilişkilerimize olumlu katkısının olmayacağı açıktır. Asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu karar söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır.” l ANKARA Milliyet