Dünya AB yol haritasını belirliyor

AB yol haritasını belirliyor

16.09.2016 - 16:44 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği liderleri Bratislava'daki zirvede İngiltere'siz yola nasıl devam edileceği ve göç dalgası gibi zorlu konuları ele alacak. Almanya Başbakanı Merkel, "Kritik bir durumdayız" dedi.

AB yol haritasını belirliyor

Slovenya'nın başkenti Bratislava, Avrupa Birliği (AB) açısından kritik bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Üstünde kara bulutların dolaştığı uluslararası örgüt, Britanyasız ilk zirvesini gerçekleştiriyor. Devlet ve hükümet başkanlarının yer aldığı zirvede, üç ay önce referandumla AB'den ayrılma kararı alan Büyük Britanya katılmıyor.

Haberin Devamı

27 ülkenin liderleri arasındaki zirve buluşmasında AB vatandaşlarının güvenini yeniden kazanmak amacıyla hazırlanan somut projelerin yol haritası belirlenecek.

Savunma ve terörizm ile mücadelede işbirliği ile ekonomik büyümeyi teşvik edici önlemler ve öncelikle Güney Avrupa ülkelerinin bir numaralı sorunu olan gençler arasındaki işsizliğin nasıl azaltılabileceği, gündemin başlıca maddelerini oluşturuyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Bratislava'ya varışında devlet ve hükümet başkanlarına 'Bratislava yol haritasını' sunacağını açıkladı. Britanya'nın AB'den ayrılma kararı almasından sonra AB'nin içinde bulunduğu durumun 'gerçekçi bir şekilde ve acımasızca değerlendirilmesi gerektiğini' belirten Donald Tusk, Britanya'nın AB'den ayrılmasının nedenlerine doğru teşhis koymak zorunda olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

MERKEL: KRİTİK BİR DURUMDAYIZ

Zirveden önce gazetecilere konuşan Merkel, birlik üyesi ülkelerin bazı alanlarda daha yakın işbirliği yapabileceklerini göstermesi gerektiğini belirtti:

"Avrupa için çözümler bulmamız lazım. Kritik bir durumdayız. Avrupa'nın tüm sorunlarını tek bir zirvede çözemezsiniz. Öncelikle yapmamız gereken, güvenlik ve terörle mücadele ile savunma alanlarında, daha iyi işler yapabileceğimizi göstermek."

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, AB liderlerinin önünde daha fazla entegrasyona yönelmek ve Avrupa projesine yeni bir ivme kazandırma yönünde hareket etmek arasında bir seçim yapması gerektiğini vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, "Avrupa uyurgezer bir şekilde yanlış yöne doğru yürümekten vazgeçmeli" dedi.

AB ASKERİ KARARGÂHI GÜNDEMDE

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, son aylardaki terör saldırıları nedeniyle AB'nin askeri ağırlığının arttırılacağını duyurmuşlardı. Ortak savunma konseptinde AB'nin askeri görevlerini koordine edecek AB askeri karargâhı kurulması da yer alıyor.