Dünya Son Dakika: ABD 35 Rus diplomatı seçimleri hackledikleri için sınırdışı etme kararı aldı

Son Dakika: ABD 35 Rus diplomatı seçimleri hackledikleri için sınırdışı etme kararı aldı

29.12.2016 - 22:33 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray 35 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı. ABD, aralarında Rus istihbarat direktörünün de bulunduğu 6 kişiye de yaptırım uygulanacağını açıkladı. Rusya'nın yanıtı gecikmedi. Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine aynı şekilde karşılık vereceklerini açıkladı.

Son Dakika: ABD 35 Rus diplomatı seçimleri hackledikleri için sınırdışı etme kararı aldı

Amerika Birleşik Devletleri, 35 Rus diplomatı ‘istenmeyen adam’ (persona non grata) ilan ederek ülkeden sınır dışı etme kararı aldı.

Washington Büyükelçiliği ve San Fransisco Konsolosluğunda görevli 35 Rus diplomata ve ailelerine ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanındı. Associated Press, ABD Başkanı Barack Obama’nın istihbarat servisi çalışanları olarak tanımladığı kişilerin çalıştığı iki ofisin de kapatılması talimatı verdiğini duyurdu.

Başkan Obama, ‘Amerikan çıkarlarını yaralayan Rusya’nın saldırgan faaliyetlerine karşı uygulanan yaptırımların’ devamının geleceğini de söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da söz konusu diplomatların ‘diplomatik statülerine uygun olmayan faaliyetler’ içerisinde olduklarını bildirdi. Obama yönetimi, ABD’de 8 Kasım’da düzenlenen başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale etmekle suçladığı Moskova yönetiminin bu ülkedeki dokuz tüzel kişiliğini de yaptırım listesine aldı. Listede Rus istihbarat servisleri ve çalışanları da bulunuyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan ilk açıklamada, ABD yönetimince alınan yaptırım kararının ikili ilişkilerin düzeltilmesine zarar vereceği bildirildi.

Haberin Devamı

PUTİN'İN BELİRLEYECEĞİ YÖNDE CEVAP VERİLECEK

ABD'nin bu hamlesine Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine aynı şekilde karşılık vereceklerini açıkladı.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesine "mütekabiliyet prensibine" göre karşılık verileceğini ve cevabın ne olacağına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini söyledi.

Rus basınına konuşan Peskov, "Şu an nasıl karşılık vereceğimizi söyleyemem ama bu durumda mütekabiliyet prensibi alternatifsiz bir şekilde kullanılır. Devlet Başkanı Putin'in belirleyeceği yönde gerekli cevabı vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Peskov, ABD'nin iddialarını kabul etmediklerine vurgu yaparak, "İki ülke ilişkilerini tahrip edecek böyle bir kararın yakında görevinden ayrılacak Beyaz Saray yönetimi tarafından alınması şaşkınlık oluşturuyor. Bu kararı uluslararası hukuk açısından gayrimeşru görüyoruz" ifadelerini kullandı.