Teknoloji ABD’de Drone Sahipleri İçin Devrim Niteliğinde Karar!

ABD’de Drone Sahipleri İçin Devrim Niteliğinde Karar!

19.12.2015 - 10:23 | Son Güncellenme:

Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden ve bir drone sahibi olan veya satın almak isteyen kişilerin, artık FAA (Federal Havacılık Kurumu) kaydı yapılana kadar uçuş yapmalarına yasak getirilecek. FAA’ya, drone üreticileri ve...

ABD’de Drone Sahipleri İçin Devrim Niteliğinde Karar

Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden ve bir drone sahibi olan veya satın almak isteyen kişilerin, artık FAA (Federal Havacılık Kurumu) kaydı yapılana kadar uçuş yapmalarına yasak getirilecek. FAA’ya, drone üreticileri ve devlet görevlilerinden oluşan özel bir ekip tarafından birkaç hafta önce öneride bulunulmuştu. Bu öneri 21 Aralık tarihinden itibaren federal kanun halini alıyor. Karar devrim niteliğinde Bu kanun, tüketici konumundaki drone'ların veya FAA'nın ifadesiyle küçük insansız hava araçlarının (UAS veya İHA) düzenlemeleri için devrim niteliğinde. Yürürlüğe girecek düzenlemeler, teknolojinin popülerliği ve ulaşılabilirliği nedeniyle bir müddettir gündemdeydi. İlk kayıtlar ücretsiz Kayıtlar 20 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

Bu tarihin sonra ise kayıt ücreti olarak 5 dolar alınacak. Bu ücret, 250 gram’dan 25 kg’a kadar bütün İHA'ları kapsıyor. Kaydın her üç yılda bir yenilenmesi gerekiyor, yenileme esnasında da 5 dolar (yaklaşık 15 TL) ödenecek. Drone kullanıcıları, tanımlama amacı ile drone’lerinin üzerine, kayda özel FAA numarasını yazacaklar. Bundan başka kağıt üzerine yazılmış ve dijital çıktısı alınmış bir belge de olacak. Kayıtlı vurulunca ne olacak net değil Kayıtsız bir drone’yi uçurmak, kişileri kanunen suçlu duruma sokacak. Diğer bir yönden ise nasıl bir korunma sağladığı kesin olarak belli değil. Kayıtlı bir İHA vurularak düşürülürse, sonuncunda ne olacağı en büyük merak konusu. Önümüzdeki sene Amazon vb. hizmetlerin ürün dağıtımı konusunda uçuşa başlamalarıyla alakalı kanunda belirtilmiş bir nokta yok. İlerleyen dönem içerisinde netlik kazanacak.