Dünya ABD çalkalanıyor! Gösteriler yayıldı...

ABD çalkalanıyor! Gösteriler yayıldı...

09.07.2016 - 12:20 | Son Güncellenme:

Art arda iki gün iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, Cuma akşamı birçok eyalete yayıldı. California, Arkansas, Georgia, New York, Washington DC ve Louisiana başta olmak üzere 10'dan fazla eyalette göstericiler, 'Siyahların Hayatı Önemlidir-Black Lives Matter' diyerek sokağa çıktı. New York Post gazetesinin attığı 'İç savaş' manşeti sosyal medyada büyük ses getirdi.

ABD çalkalanıyor Gösteriler yayıldı...

ABD'de polis şiddetine karşı protestolar büyüyor. Hafta içinde birkaç eyalette başlayan gösteriler, cuma akşamı 10 eyalete yayıldı.

Haberin Devamı

Atlanta'da binlerce gösterici kent merkezinde trafiği durdurdu, Illinois eyaletinde göstericiler ABD Başkanı Barack Obama'nın eskiden yaşadığı evin önünde toplandı.

Yere yatıp ölü taklidi yaparak olayları protesto eden göstericiler, polisler ile siyahlar arasında alevlenen şiddeti durdurmak için adım atılmasını istedi.

NATO zirvesi için Polonya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, zirve sonrası için planladığı Avrupa turunu erken bitirerek Pazar akşamı ülkeye geri dönecek.

Cuma akşamı yapılan protestolar büyük ölçüde olaysız geçti. Dallas'ta ise önceki geceki protestolar sırasında öldürülen polisler için anma töreni vardı.

Perşembe akşamı Dallas'taki protestolar sırasında, beş polis vurulmuştu. Keskin nişancı olduğu belirtilen şüpheli Micah Johnson, sıkıştırıldığı garajda polis bombalarıyla öldürüldü.

Haberin Devamı

'İç savaş' manşeti sarstı

Amerikan medyası, Dallas'ta polislerin keskin nişancı tarafından vurulmasını manşetten verdi.

ABD çalkalanıyor Gösteriler yayıldı...

'İç savaş' başlığını kullanan New York Post gazetesi özellikle sosyal medyada büyük tepki çekti. Ses getiren manşet için New York Post sosyal medya kullanıcıları tarafından sorumsuzca davranmakla suçlandı.

Washington Post gazetesi 'Pusu', New York Times 'Dallas'ta pusu', Daily News gazetesi 'Çılgınlık', Wall Street Journal 'Dallas'ta polisler öldürüldü' başlıklarıyla okuyucularının karşısına çıktı.

Dallas polisi: Şüphelinin evinde patlayıcı malzeme bulduk

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings şüphelinin AR-15 tipi piyade tüfeği kullandığını, üzerinde kurşun geçirmez yelek bulunduğunu ve çok sayıda mermi taşıdığını açıkladı. Dallas polisi de Johnson'ın evinde bomba yapım malzemeleri ile silah ve cephane bulduklarını belirtti.

Dallas Emniyet Müdürü, bir garajda bir süre sıkıştırıldıktan sonra öldürülen şüphelinin, polisin siyahları öldürmesine sinirlendiğini ve beyaz polis memurlarını öldürmek istediğini söylemişti.

Emniyet Müdürü David Brown şühhelinin söylediği gibi tek başına hareket ettiğine inandıklarını aktardı. Brown "Şüpheli herhangi bir grupla bağlantılı olmadığını ve bunu tek başına yaptığını söyledi" dedi.

Haberin Devamı

İki siyahın polis tarafından öldürülmesine tepki için Dallas'ta düzenlenen protesto gösterilerinde keskin nişancıların açtığı ateşte beş polis memuru ölmüş, altı polis ve bir sivil yaralanmıştı.

Emniyet Müdürü Brown olaya kaç kişinin karıştığını söylemeyi ise reddetti ve "Şüphelileri haberdar etmek istemiyoruz" diye konuştu. David Brown daha önceki açıklamasındaysa, bazı polislerin arkalarından vurulduğunu belirtip "Şüphelilerin kendilerini polisleri üçgene alacak şekilde konumlandırdıklarına inanıyoruz. Öldürebildikleri kadar çok emniyet yetkilisini öldürmeyi planlamışlar" demişti.

Castile ve Sterling'in öldürülmesi

ABD'nin Louisiana eyaletine bağlı Baton Rouge'da Salı günü Alton Sterling adlı bir siyah polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Sterling'in ölümünden bir gün sonra Minnesota eyaletine bağlı St. Paul'de yine başka bir siyah Philando Castile trafik ışıklarında arabanın içindeyken polisin dışarıdan ateş etmesi sonucu öldü.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama, iki siyahın polis tarafından öldürülmesiyle ilgili 'tüm Amerikalıların kaygılanması gerektiğini' söylemişti. Obama, "Bu yalnızca siyahların sorunu değil. Bu yalnızca Latin Amerikalıların sorunu değil. Bu hepimizin önemsemesi gereken, tüm Amerikalıların sorunu. Tarafsız düşünen herkes kaygılanmalı" demişti.

İstatistiklere göre beyaz polisler tarafından öldürülenlerin çoğunun Afrikalı Amerikalı olduğuna dikkat çeken ABD Başkanı, emniyet teşkilatına 'içerideki önyargıların kökünü kazmaları' çağrısında bulundu.

'Ehliyetini çıkarıyordu'

Her iki olaydan kısa bir süre görüntüleri internette paylaşıldı. Görüntülerin yayılmasıyla da protesto gösterileri düzenlendi.

Philando Castile, arabanın içindeyken dışarıda duran polis tarafından vurularak öldürüldü. Kız arkadaşı Diamond 'Lavish' Reynolds'un yanında oturan Castile'in vurulmasının ardından Facebook'ta yaptığı canlı yayın hızla yayıldı.

Videoda genç kadın, polisin erkek arkadaşını polisin talebi üzerine ehliyetini almak için uzandığı sırada vurduğunu söylüyor. Castile kanlar içindeyken polis ona silahını doğrultmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Reynolds'un, "Ona dört el ateş ettiniz bayım. Yalnızca ehliyetini ve ruhsatını alıyordu bayım" dediği duyuluyor. Polis de "Ona ehliyetine uzanmamasını ellerini havaya kaldırmasını söyledim" diyor.

Reynolds polise ayrıca, erkek arkadaşı vurulmadan önce silah taşıma ruhsatı olduğunu ve bir silahı olduğunu söylediğini ifade ediyor.

Olayın ardından Minnesota Valilik binası önündeki protestoya katılan Reynolds, "Tüm dünyanın polislerin bizi korumak, bize hizmet etmek içinde, bizi öldürmek için burada olduklarını göstermek için video çektim" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe