Gündem ABD’de eşcinsel evliliklere izin çıktı

ABD’de eşcinsel evliliklere izin çıktı

27.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Yüksek Mahkemesi dörde karşı beş oyla eşcinsel evliliklerin tüm ülkede yasal olması gerektiğine karar verdi.

ABD’de eşcinsel evliliklere izin çıktı

Kararı ilk kutlayanlardan biri başkanlığa ilk kez aday olduğu günden beri eşcinsel haklarını savunan Barack Obama oldu. Obama, Twitter’daki kişisel hesabından “Bu, eşitlik yolundaki yürüyüşümüzde büyük bir adım. Gay ve lezbiyen çiftlerin artık evlenme hakkı var, herkes gibi. #AşkKazanır” yazdı.

Haberin Devamı

ABD’de dün yurtaşlık hakları mücadelesinde tarihi bir gün yaşandı. ABD Yüksek Mahkemesi eşcinsel evliliklerin tüm ülkede yasal olması gerektiğine karar verdi. Dokuz yargıçtan oluşan ve kararları nihai olan Yüksek Mahkeme, kararı dörde karşı beş oyla aldı.

Yargıç Anthony Kennedy, karar metninde “Hiçbir birliktelik evlilikten daha derin değildir. Çünkü evlilik en yüksek aşk, sadakat, bağlılık, özveri ve aile ideallerini simgeler. Davacılar evlilik kurumuna o kadar saygı gösteriyorlar ki kendileri için evliliğin vereceği tatmini arıyorlar. Umutları uygarlığın en eski kurumlarından birinden dışlanarak yalnızlık içinde yaşamaya mahkum olmak değil. Kanun önünde eşit itibar arıyorlar. Ve Anayasa onlara bu hakkı veriyor” ifadelerini kullandı. Karşı oy kullanan dört yargıç ise eşcinsel evlilikle ilgili kararın eyaletler tarafından alınması gerektiğini savundu. Karardan önce eşcinsel evlilikler ABD’nin 50 eyaletinden 36’sında yasaldı.

Haberin Devamı

Obama’dan kalpli mesaj

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararını ilk kutlayanlardan biri başkanlığa ilk kez aday olduğu günden beri eşcinsel haklarını savunan Barack Obama oldu. Obama, Twitter’daki kişisel hesabında “Bu, eşitlik yolundaki yürüyüşümüzde büyük bir adım. Gay ve lezbiyen çiftlerin artık evlenme hakkı var, herkes gibi. #AşkKazanır” yazdı. Obama mesajının sonuna eşcinsel hakları mücadelesinin sembolü gökkuşağı renklerinde bir kalp simgesi de koydu.

Aynı saatlerde Beyaz Saray da resmi sosyal medya hesaplarının logosunu Beyaz Saray’ı gökkuşağı renklerinde boyanmış şekilde gösteren logolarla değiştirdi. Obama daha sonra Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi’nde yaptığı konuşmada kararı “Amerika için bir zafer” olarak niteleyerek “Tüm Amerikalılar eşit olduğunda, hepimiz daha özgürüz” dedi. Obama konuşmasında eşcinsel evlilik mücadelesinin popüler sloganlarından “Aşk aşktır” sözlerine de yer verdi. Haber kanalları kararı izleyicilere gün boyu canlı yayınla aktardı. Kararın açıklanmasının ardından tüm ülkede yüzlerce eşcinsel çift belediye binalarına akın ederek evlilik başvurusunda bulundu.