Dünya ABD’de ırkçılara sosyal medya baskısı

ABD’de ırkçılara sosyal medya baskısı

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Charlottesville kentinde ırkçıların yaptığı gösteriyi protesto eden ırkçılık karşıtı grubun üzerine aracını süren gencin, bir kişiyi öldürmesi sonrası tepkiler büyüyor.

ABD’de ırkçılara sosyal medya baskısı

Charlottesville’deki ırkçı saldırılar, New York, Los Angeles, Denver, Seattle, San Francisco ve Chicago gibi büyük kentlerin yanı sıra ülke genelinde kınandı. Protestoların hedefinde, Virginia’daki saldırıların sorumlusu olarak görülen Neonaziler ve Ku Klux Klan (KKK) gibi ırkçı grupların yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump da yer aldı.
Bununla birlikte ırkçı gösteriye katılanlar, sosyal medya kullanıcıları tarafından ifşa edilmeye başlandı. İnternet üzerinden Charlottesville’de düzenlenen ırkçı gösteriye katılanların fotoğrafları paylaşılırken, bu kişilerin ifşa edilmeleri ve işlerini ya da öğrencilik haklarını kaybetmeleri amaçlanıyor. Çabalar sonucunda en az bir kişinin işvereni tarafından kovulduğu öğrenildi. California eyaletinde çalışan ve ırkçı gösteriye katılan Cole White isimli kişinin işine son verildi. İnternette çok sayıda katılımcının isim, adres ve iş yeri bilgileri de yayınlandı.
Öte yandan aracını ırçılık karşıtlarının üzerine sürerek Heather Heyer adlı kadının ölümüne, 19 kişinin de yaralanmasına yol açan James Alex Fields’ın kefalet talebi reddedildi. 20 yaşındaki Fields ikinci dereceden cinayet, yaralama ve ölümlü kaza yerinden kaçma suçlamalarıyla yargılanacak.

‘Alt-right’ korkusu
Charlottesville’deki olaylar sonrası, ABD’de son yıllarda yükselişe geçen ve Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle sesleri daha çok duyulmaya başlayan “alt-right” (alternatif sağ) gruplar mercek altına alındı.
20 yaşındaki zanlı James Alex Fields’in Neo-Nazi ve beyaz üstünlüğünü destekleyen fikirleri olduğu, gösteriye de katıldığı, ABD basınında yer aldı. Çoğu Trump’ı destekleyen alt-right üyeleri, interneti etkin biçimde kullanmalarıyla dikkat çekiyor. Başkanlık seçimleri döneminde Demokrat aday Hillary Clinton’ı karalama kampanyasında bu grupların üyelerinin önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Bu gruplar, siyahileri, feministleri, liberalleri ve ilericileri hedef alıyor.