Dünya ABD’de sızıntı krizi

ABD’de sızıntı krizi

10.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CIA’ya ait olduğu bildirilen ve teşkilatın geliştirdiği yazılımlarla akıllı cihazları casusluk için nasıl kullandığını açıklayan Wikileaks belgeleri, ABD’yi karıştırdı. Beyaz Saray, bunun ülke güvenliğine tehdit olduğunu söylerken, soruşturma başlatıldı

ABD’de sızıntı krizi

İnternet sitesi “WikiLeaks”in, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’na (CIA) yönelik en büyük ifşasına başladığını duyurarak kurumla ilgili olduğunu iddia ettiği 8 bin 761 belgeyi yayınlaması, Amerikan yönetimi başta olmak üzere ülkede büyük tepkilere neden oldu. ABD Yönetimi, bunun ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söylerken, CIA ve FBI tarafından
soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Doğrudan tepki
ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibi, WikiLeaks tarafından yayınlanan belgelere doğrudan tepki gösterdi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Bu belgelerin orijinal olup olmadığını teyit edemem, ancak biliyorsunuz bunların hepsi önceki yönetim döneminde oldu” ifadelerini kullandı. Bu sızıntıların, ABD’nin, ülke güvenliğinin ve huzurunun “altını oyduğunu” savunan Spicer, ortaya dökülen bilgi ve belgelerin Amerikan ulusal istihbarat ve ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendirebilecek hassas unsurlar olduğuna dikkat çekti.
CIA de bir açıklama yaparak benzer ifadeleri kullandı. CIA, WikiLeaks’i Amerikalıların hayatlarını tehlikeye atmakla suçladı ve “ABD halkı, WikiLeaks’in, istihbarat servislerinin Amerika’yı teröristlerden ve düşmanlardan koruma yeteneğine zarar verecek her tür ifşasından rahatsız olmalıdır” açıklamasında bulundu. Açıklamada, bu tür ifşaların hem Amerikan istihbarat personelini ve operasyonlarını tehlikeye attığı, hem de ABD’nin düşmanlarına ülkeye zarar verme imkanı sağladığı vurgulandı. Ancak açıklamada, belgelerin doğruluğuna değinilmedi.
“Vault 7” (Kasa Dairesi 7) takma adıyla yayınlanan belgelerde, CIA’in geliştirdiği yazılımlarla akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internete bağlanabilen televizyonlara nasıl sızdığına ilişkin bilgiler veriliyordu. Wikileaks, belgelerin yayınlanma amacının da, örgütün kendi yetkilerini aşıp aşmadığının tartışmaya açılması olduğu vurgulanmıştı. Wikileaks, bu belgelerin, ellerindekilerin sadece “yüzde 1”ini oluşturduğunu öne sürmüştü.
Soruşturma açıldı
Bununla birlikte, CIA’in gizli elektronik dinleme araçlarına ait olduğu iddia edilen belgelerin WikiLeaks’e sızdırılmasıyla ilgili cezai soruşturma başlatıldığı haber veriliyor. Yetkililer, soruşturmayı CIA ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) birlikte yürüttüğünü belirtiyor.
Söz konusu “sızıntı”nın, bir süredir istihbarat servislerinin içinde gizli belgeleri sızdıran bazı kişiler olduğu şüphesini de artırdığına dikkat çekiliyor.

Hawaii Trump düzenlemesine karşı...

ABD’nin önemli turistik yöresi, Başkan Donald Trump’ın 6 müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan yeni başkanlık kararnamesinin durdurulması amacıyla dava açtı. Hawaii, Trump’ın 6 Mart’ta nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına 3 ay vize yasağı getiren ve ABD’nin mülteci programını 4 ay askıya alan yeni vize düzenlemesini imzalamasının ardından kararnamenin iptali için dava açan ilk eyalet oldu.
Eyalet adına Honolulu federal mahkemesine başvuran avukatlar, yeni düzenlemenin Hawaii’deki Müslüman nüfusa, turizm ve yabancı öğrencilere zarar vereceği gerekçesiyle durdurulmasını istedi.
Başsavcı Douglas Chin, “Hawaii, tarihinde ve anayasasında asla ayrımcı olmamıştır. Eyalette yaşayanların yüzde 20’si yabancı ülke doğumlu, 100 bin kişinin vatandaşlık hakkı yok ve çalışanların da yüzde 20’si yabancı ülke doğumlu” dedi.