Gündem ‘ABD F-35 konusunda blöf yapıyor’

‘ABD F-35 konusunda blöf yapıyor’

09.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 tartışması sürüyor. Konuyu Milliyet'e değerlendiren askeri havacılık ve savunma sistemleri araştırmacısı Hakan Kılıç, ABD'nin blöf yaptığını belirterek, "Şu anda dört Türk pilotu ABD'de eğitim yapıyor ve bu pilotlar F-35'le alakalı her şeyi öğreniyorlar. Türkiye ile ABD ilişkileri kopacaksa neden bizimle F-35 bilgilerini paylaşsınlar" dedi.

‘ABD F-35 konusunda blöf yapıyor’

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi devam ediyor. ABD yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400'leri alması durumunda F-35 ortaklığının tehlikeye gireceğini ve Patriot hava savunma sistemlerinin satışının gerçekleşmeyeceği mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmeyeceğini, hatta Rusya'dan S-500 bile alınabileceği çıkışı yaptı. Gündemdeki sıcaklığını koruyan S-400, S-500, Patriot ve F-35 tartışmalarını Hakan Kılıç, Milliyet'e değerlendirdi.

Haberin Devamı

'S-500'ler daha seri üretimde değil'

S-500'lerin, S-400'lerden bir kademe üstün olduğunu belirten Kılıç, "Fakat S-500 sistemi henüz yapılmadı, geliştirme aşamasında. Seri üretime geçmedi ve kabiliyetleri konusunda elimizde veri yok. Ayrıca, S-500 sınıfının son modeli olduğu için Rusya'nın başka bir ülkeye satacağını düşünmüyorum. Savunma sanayiinde sistem şöyle çalışır: Herkes elindeki en iyi ve son sistemi kullanır, bir alt sistemi ise satar. Örneğin ABD'de F-22 savaş uçağı var kimseye satmıyor" dedi.

'ABD blöf yapıyor'

Türkiye'nin S-400 alımındaki kararlığına dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:

"S-400'ler için Türkiye'nin 1 milyar dolar ödeme yaptığı söyleniyor. 2019'da Ağustos'a doğru S-400'lerin birinci filosu gelecek. Diğer yarısı da 2020'de gelecek. ABD ısrarla F-35 ile S-400'lerin bir arada olmayacağını söylüyor. Fakat, Türkiye S-400'ü yeni almıyor. Rusya ile nihai anlaşma bir yıl önce imzalandı. Alma sürecini geçtim, S-400'lerin üretimi başladı, yapıldı, teslimat aşamasına gelince, ABD bunu kaşımaya başladı. ABD'nin blöf yaptığını düşünüyorum. S-400 geldi diye Türkiye'ye F-35 vermeyeceklerini düşünmüyorum. S-400'ün geleceği belliydi, buna rağmen F-35 için Türkiye'den ABD'ye pilot gelmesini kabul etmeyebilirdi. Şu anda dört pilot orada eğitim yapıyor ve bu pilotlar F-35'le alakalı her şeyi öğreniyorlar. Türkiye ile ABD ilişkileri kopacaksa neden bizimle F-35 bilgilerini paylaştılar."

Haberin Devamı

'ABD, Patriotları satmak istiyor'

Diğer bir tartışma konusu ise, 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemleri. Kılıç, şunları söyledi:

"Daha önce sunulan Patriot teklifini göre, son yapılan teklif daha cazip. Teklifte füzenin çok daha iyisini yani PAC-3MSE denilen tam bir anti-balistik, yani füze vuran füzesini teklif ettiler. Fiyat olarak da iyi, ama ortak üretim ve teknoloji transferine hayır dediler. S-400'lerde de teknoloji transferi yok. Türkiye, Patriot'u neden istedi? Çünkü S-400'ün balistik füze vurma konusunda hiçbir bir başarısı yok ve bu kabiliyeti çok çok şüpheli. S-400, yüksek irtifa hava savunma sistemi için çok iyi. Anti balistik füze sistemini kurmak için de Türkiye Patriot'ları düşündü. İkisinin birlikte alınması çok iyi olur. Amerikan tarafı da bunu satmak istiyor."

Haberin Devamı

F-35 olmazsa alternatif var mı?

"F-35'ler verilmediği takdirde, Türkiye için 5. nesil alternatif uçak var mı" sorusuna ise Kılıç, şu yanıtı verdi:

"Alternatif yok. Rusya Su-57'yi vermez, verse bile Türkiye'de bir işe yaramaz. Çünkü, SU-57, Rusya'nın en iyi avcı uçağı SU-35'in sadece teknoloji ve performansı daha yüksek bir versiyonu. 5. nesil bir uçak değil. Çünkü motorlarında termal gizlilik denen, uçağın kızılötesi görüntü sınırını azaltan sistemi yapamadılar. Yapamadıkları için de hâlâ uçak seri üretime geçemedi. Dünya'da 12 protitipi olup da hâlâ seri üretime geçmeyen tek uçaktır. Ayrıca Rusya'dan uçak almak demek Türkiye'nin hava kuvvetlerini kökten değiştirmek demektir. Hava Kuvvetleri'nin tamamı Amerikan yapımı ve yedek parçaları oradan geliyor. Rusya'dan uçak aldığınızda hiçbir ABD mühimmatını kullanamayacaksınız. Yerli mühimmat yapıyoruz, ama henüz yeterli değil. Mesela hava-hava füzeleri (Göktuğ füze ailesi) yaptık ama henüz geliştirme aşamasında. Hiçbir Amerikan füzesi Rus uçaklarında çalışmaz. O uçağı aldığınızda tüm Rus mühimmatlarını da almanız lazım. Buda tamamen sistemin değişmesi anlamına gelir. Diğer bir alternatif olarak gösterilen Çin yapımı FC-31 ihraç versiyonu var. Bu da henüz test aşamasında, seri üretimi yapılmadı. Kendi ürettiği J-20 var ama tıpkı Amerikan F-22 gibi onu da kimseye satmıyor. Dünyada seri üretime geçmiş 5.Nesil üç uçak var. F-22, F- 35 ve J-20 (Çin). Dolayısıyla alternatif yok. F-35'i almazsak bizim alabileceğim tek şey, Avrupa'dan 4 ++ Nesil savaş uçağı alabiliriz. İsveç'ten Gripen, Avrupa'dan EF-2000 Eurofighter veya yine ABD bağımlılığını devam ettirecek F-16VBlok70, F-15 gibi. Ama genel anlamda, F-35 almazsak alternatif şunu alırız demek doğru değil."