Ekonomi ABD faizi ve dolar yükselişe geçti

ABD faizi ve dolar yükselişe geçti

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD faizlerindeki hızlı yükseliş ve dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik küresel riskten kaçışı tetikledi. Küresel piyasalarda dolar küresel ticaret gerilimlerinin azalacağına ilişkin umutların ABD tahvil getirilerini yükseltmesiyle başlıca para birimleri karşısında bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyesinden yükseldi.

ABD faizi ve dolar yükselişe geçti

ABD faizlerindeki yükselişin de etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde dün 84 puan yükseliş yaşandı.

Haberin Devamı

Dolar endeksi önceki gün gördüğü 2 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesi olan 92.243’ten yükselerek yüzde 1’e yakın artışla 22 Aralık’tan beri ilk kez 93.4 seviyesini aştı.

Euro da hareketli...

Dolardaki değer kazancı ile birlikte ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri ise yüzde 3.06’yı aştı. Reuters’a konuşan bankacılar küresel piyasalardaki riskten kaçışın büyüklüğüne dikkat çekerken üst düzey bir bankacı, “Gelişmekte olan piyasalara yönelik çok kuvvetli fon çıkışları görüyoruz. Kuvvetli fon çıkışı emirleri görüyoruz. Piyasa bu kadar kötüyken TL’ye yönelik de iyimser bir görüşe sahip olmak mümkün değil. Artık TCMB’den yeni bir adım gelmeden kurun baskılanması pek olası değil. Küresel satış baskısının devam etmesi halinde yeni zirveler de görülecektir. Piyasa acilen TCMB’den ‘buradayım’ mesajını bekliyor. Yoksa TL’deki negatif ayrışmanın yavaşlaması söz konusu olmayabilir” yorumunu yaptı. Bankacılar TL’deki değer kaybına gerekçe olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P’nin not indirimi, ABD faizinin yüzde 3’e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, seçimler öncesi genişlemeci politikalar, yüksek enflasyon ve cari açığı gösteriyor.

Haberin Devamı

Cuma günü küresel piyasalardaki iyimserlikle 4.25’in altını test eden dolar/TL önceki günü 4.32 civarında tamamlamıştı. Kur dün ise yönünü yukarı çevirerek 4.3990’a kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti. Daha sonra yükseliş hızlandı ve dolar/TL 4.4634 ile tarihi zirvesini yineledi. Kur daha sonra 4.4361 civarında işlem gördü. Euro/TL ise dün 5.8793 ile tarihi zirvesini gördükten sonra 5.2548 civarında seyretti.

Moody’s ve Fitch’ten görüş geldi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, durağan görünüm ile derecelendirdiği Türkiye’nin gideceği yönü izlediğini açıkladı. Reuters’ın haberine göre, Avrupa ülkeleri kredi notlarından sorumlu Moody’s yetkilisi Dietmar Hornung bir konferansta, “Gördüğümüz bazı makro trendler Türkiye için açıkça zorlayıcı unsurlar olarak yer alıyor. Yükselen faizler, doların güçlenmesi, emtia fiyatlarının artması, bunların hepsi kredi notu açısından negatif” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Moody’s Türk bankacılık sektörüne yönelik raporunda da fonlama ve aktif kalitesine ilişkin riskler nedeniyle bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu belirtti.

Öte yandan not kuruluşu Fitch, gelişen piyasaların para politikasının yerel ekonomik koşullar nedeniyle gevşek olduğunu bildirdi. Küresel koşullar normalleştikçe para politikasının beklenti üzerinde sıkılaşabileceği kaydedilen açıklamada, “10 büyük gelişen ekonomide Türkiye, Polonya, Brezilya, Endonezya Çin ve Hindistan basit politika kuralları tarafından işaret edilenden gevşek para politikası uyguluyor” dedi.