Dünya ABD füzeleri Güney Kore'de bir çiftlik kasabasına konuşlanacak

ABD füzeleri Güney Kore'de bir çiftlik kasabasına konuşlanacak

13.07.2016 - 16:11 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin nükleer tehdidine karşı işbirliğine giden Washington ve Seul yönetimleri, savunma sistemini güneydoğu kırsalındaki Seongju kasabasına kuruyor. Kasaba halkı füzelerin kurulmasını gösterilerle protesto etmeye başladı. Pyongyang yönetimi ise, füzelerin yerleştirilmesi halinde güney komşusunu 'alev denizi'ne çevirmekle tehdit etmişti.

ABD füzeleri Güney Korede bir çiftlik kasabasına konuşlanacak

Güney Kore, Kuzey Kore tehdidine karşı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerinin ülkenin güneydoğu kırsalındaki Seongju kasabasına mevzileneceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Savunma Bakanı Yardımcısı Ryu Je Seung, çevre, sağlık ve güvenlik standartlarını sağlamanın yanı sıra askeri etkinliği en üst seviyeye çıkarmak için Seongju'nun seçildiğini söyledi.

Füze savunma sisteminin gelecek yılın sonuna kadar kurulacağını bildiren Ryu, sistemin Güney Kore topraklarının üçte ikisini Kuzey'den gelebilecek nükleer ve füze tehditlerinden koruyacağını belirtti.

Medyada yer alan haberlerde, füzelerin Güney Kore hava savunma topçu biriminin mevzilendiği bir dağa yerleştirileceği aktarılıyor.

Kasaba halkı tepkili

45 bin nüfusu olan Seongju'da halk protesto gösterisi düzenledi. Kasaba sakinleri, radar sistemlerinden yayılacak elektromanyetik dalgaların sebep olacağı muhtemel sağlık sorunlarından korkuyor. Seongju halkının neredeyse yarısının füzelerin konuşlandırılacağı yerin iki kilometre içerisinde yaşadığı iddia ediliyor.

ABD füzeleri Güney Korede bir çiftlik kasabasına konuşlanacak

Kasabadan yaklaşık 200 kişi, Seul'deki Savunma Bakanlığı'na protesto ziyareti düzenledi.

Haberin Devamı

Füze savunma sistemi için yerin açıklanmasıyla yerel liderler de, Savunma Bakanlığı'na şikayet mektubu gönderdi. Mektubu kaleme alan 10 kişiden biri olan Seongju yerel konseyi sözcüsü Bae Jae Man, THAAD füzelerinin konuşlandırılmasına sonuna kadar karşı olduklarını belirttiklerini söyledi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, sistemin yerleşim yerine değil bir dağa kurulacağını ve halkın sistemden en az 100 metre uzakta durması halinde kendilerine bir zarar gelmeyeceğini açıkladı.

Karşılıklı tehditler

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının bölge için büyük bir tehdit olması dolayısıyla THAAD füze sistemlerinin en kısa zamanda yarımadaya konuşlandırılacağını duyurmuştu.

Kuzey Kore ise, pazartesi günü "Düşmanlarımızı, Kore Halk Ordusunun, Güney Kore'yi alev denizine ve enkaza döndürecek acımasız misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda bir kez daha uyarıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Pyongyang'dan gelen tehdide Seul'den aynı sertlikle yanıt gelmiş ve ordunun karışlık vermeye hazır olduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye de, Çin ve Rusya'ya aynı gün gönderdiği mesajında "Kurulacak füze savunma sistemi, Kuzey Kore dışında herhangi bir ülkeyi hedef almayacak, herhangi bir üçüncü ülkenin güvenlik çıkarlarını ihlal etmeyecektir" demişti.

Füze savunma sisteminin kurulmasına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, güvenlik endişeleriyle birlikte sistemin casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor.