Dünya ABD Gazze krizine çözüm mü arıyor?

ABD Gazze krizine çözüm mü arıyor?

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

ABD Gazze krizine çözüm mü arıyor

Üst düzey ABD’li yetkililerin, bir Ortadoğu ülkesinde son dönemdeki Gazze krizine çözüm bulmak, bölgedeki insani koşulları geliştirmek ve İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerini ilerletmek amacıyla yakın bir zamanda toplandığı iddia edildi. İsrail’de yayımlanan “Haaretz” gazetesinin, Londra kaynaklı “El-Hayat” gazetesine dayandırdığı haberine göre, Amerikalı bazı üst düzey yetkililer, Gazze Şeridi’ndeki sorunları değerlendirmek amacıyla bağımsız bir komite oluşturulmasını, söz konusu komiteye, bölgedeki eksikliklerin düzeltilmesinde kullanılmak üzere Avrupa ve Amerika’dan fon sağlanması gibi konuların da değerlendirdi.

Haberin Devamı

Mısır olabilir

Söz konusu haberde, toplantının hangi ülkede yapıldığı belirtilmezken, Filistin’e ve bölgeye yakınlığı nedeniyle Mısır olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Bununla birlikte, aynı toplantıda, politik adımlar atıp barış anlaşmasının tesisine zemin hazırlaması amacıyla Hamas’a çağrıda bulunulmasının da kararlaştırıldığı iddia ediliyor. Ancak bu iddialar, gerek Hamas gerekse de Filistinli ve Arap hükümet yetkilileri tarafından doğrulanmadı. Bununla birlikte Hamas’ın politik açıklamalar konusunda dikkatli davrandığı ve barış anlaşmalarına dair her iddiayı yalanladığı da biliniyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta sonu çıkan haberlerde, Donald Trump yönetiminin, önümüzdeki ay bir Ortadoğu planı sunmayı amaçladığına dair haberlere yer verilmişti. Beş Amerikalı hükümet yetkisi ile bir parlamento üyesi, Associated Press’e yaptığı açıklamada, söz konusu barış planının, haziran ayı ortalarında sunulacağını ancak zamanlama konusunda bölgedeki gidişata göre değişiklik gösterebileceğini belirtmişti.