Gündem ABD ile beş kritik başlık görüşülecek

ABD ile beş kritik başlık görüşülecek

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, bugün Ankara’ya geliyor. FETÖ terör örgütünün darbe girişiminin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Dunford’un yapacakları görüşme, özel bir önem kazandı.

ABD ile beş kritik başlık görüşülecek

Görüşmede; “ABD’li generalin sözleri, ABD’nin darbe girişimine yaklaşımı, İncirlik ve Diyarbakır’daki üslerin kullanımı, IŞİD’le mücadelede PYD’ye verilen destek ve Gülen’in iadesi” olmak üzere beş konu başlığının öne çıkması bekleniyor.
İkili görüşmelerde bulunacak olan Dunford’un, en önemli görüşmesi Orgeneral Akar ile olacak. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel, darbe girişimine katılan generalleri kastederek, “Temas halinde olduğumuz askeri liderlerin bir kısmının hapiste olması sorun. Üste (İncirlik) faaliyet normale döndü sayılır ama hâlâ aşılması gereken bir miktar pürüz var. Bu da bazı operasyonları etkiliyor” demiş, bu sözler Türkiye’de rahatsızlık yaratmıştı. ABD’den bu sözleri düzeltme yönünde yapılan açıklamalara rağmen Akar’ın bugünkü görüşmede Dunford’a, bu sözlerden duyulan rahatsızlığı iletmesi ve ne anlama geldiğini sorması bekleniyor.

Darbede ABD iddiası

Akar, görüşmede, 15 Temmuz darbe girişimini bütün boyutlarıyla ABD’li mevkidaşına anlatacak. Akar, ABD’den yapılan bazı açıklamalar ve kuvvetli tepki verilmemesi nedeniyle Türk kamuoyunda darbe girişiminin ardında ABD’nin olduğu yönünde bir algı oluştuğunu ve halkta ABD karşıtlığı eğiliminin yükseldiğini dile getirecek. Akar’ın, darbe girişimiyle ilgili ABD’nin resmi yaklaşımını Dunford’dan aktarmasını istemesi bekleniyor.

Terör örgütü IŞİD’le mücadelede, ABD savaş uçakları İncirlik Üssü’nün yanı sıra Diyarbakır’daki hava üssünü de kullanıyor. Darbe girişimi sırasında İncirlik’ten Ankara ve İstanbul üzerinde uçan darbecilerin savaş uçaklarına yakıt ikmali yapan tanker uçakları kaldırılmıştı. Darbe girişiminin ardından İncirlik ve Diyarbakır’daki üslerin elektriği kesilmiş ve bu durum üslerin ABD uçaklarına kapatılacağı iddialarına neden olmuştu. Dunford, Akar’ı telefonla arayarak üslerdeki ABD uçaklarının elektrik kesintisi ve akaryakıt ikmali nedeniyle sorun yaşadığını iletmiş, bunun üzerine 22 Temmuz’da üslere elektrik verilmişti. IŞİD ile mücadelede İncirlik ve Diyarbakır’daki üslerin koalisyon uçaklarınca kullanımı ve işbirliği de görüşmenin önemli başlıklarından birini oluşturacak.

Net tavır istenecek

Görüşmede, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği silah desteğinden Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık da anlatılacak. PYD konusu, terör örgütü PKK’nın Türkiye’deki faaliyetleriyle bağlantılı olarak Dunford’a aktarılacak. Fırat’ın batısında PYD’nin kalıcı olmaması konusunda da ABD’den net bir tavır sergilemesinin istenmesi bekleniyor. Suriye sorunu, askeri boyutuyla bütüncül bir biçimde de görüşmede ele alınacak.

Akar, darbe girişiminden sonra telefonla konuştuğu Dunford’dan Gülen’in iadesi için destek istemişti. Akar, görüşmede, darbe girişiminin ardında Gülen’in olduğu yönündeki bilgi ve kanıtları mevkidaşına sunacak. Akar, Gülen’in iadesi konusunda ABD’li Genelkurmay Başkanı’ndan destek talebini tekrarlayacak.

Dunford’un, ziyaret çerçevesinde İncirlik’e giderek incelemelerde bulunması da bekleniyor.