Ekonomi ABD ile ipler hiçbir zaman kopmaz...

ABD ile ipler hiçbir zaman kopmaz...

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile ABD arasında yaşanan ambargo gerginliğini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bugün aramızdaki ilişki gergin olabilir, yarın düzelebilir. Gayet yapıcı, olumlu bir süreç var” şeklinde konuştu.

ABD ile ipler hiçbir zaman  kopmaz...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde iplerin hiçbir zaman kopmayacağını belirterek, “Gayet yapıcı, olumlu bir süreç var. İki ülkenin menfaatine olacak şekilde, yapıcı bir iletişimin devamı yönünde güçlü irade masaya konulmuş” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, dün NTV’de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararına değinen Albayrak, son dönemdeki gelişmelere ilişkin sürecin duygusallıktan ari, rasyonel bir akılla yürütülmesi gerektiğini söyledi. Albayrak, şu mesajları verdi:

YARIN DÜZELEBİLİR: İki ülke ilişkilerinin tarihi geçmişi var. Güçlü tarihi bağlarını, NATO ittifakı ve stratejik müttefiklikle birleştiren iki ülkenin ilişkilerini bu çerçevede değerlendirip yönetmek gerekir. Türkiye olarak biz hep bu akılla süreçleri yürütmeye çalışıyoruz. Son dönemdeki gelişmeler, farklı siyasi söylemler ne şekilde olursa olsun, devlet ağırlığını hiçbir zaman elden bırakmamak lazım. Bugün aramızdaki ilişki gergin olabilir, yarın düzelebilir. Hep bu usulü gözeterek, bunu unutmadan yürütmek lazım.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU-POMPEO GÖRÜŞMESİ: İki ülkenin geçmiş hukukuna yakışır düzeyde güçlü irade masada ortaya konulmuş. Bu, önemli bir adım. İki ülke dışişleri bakanı da yetkili şekilde toplantıda çözüm yönünde irade koymanın neticesini almış, bu da önemli. İki ülke arasındaki potansiyel ve mevcut krizlerle alakalı nasıl bir yol haritası belirleneceği noktasında pozitif irade ortaya konularak bu görüşme gerçekleşmiş. Dolayısıyla bu çerçeveden bakınca, günlük söylemlere dayalı provokatif, manipülatif bilgilerle değil, devlet aklı, vakarı ve ciddiyetiyle refleks ortaya koymak lazım.

KARI-KOCA BİLE AYNI DÜŞÜNMÜYOR: Devletler hep bu ciddiyette olduğu zaman, ipler hiçbir zaman kopmaz. ABD ve Kuzey Kore görüştü. Toplum ve kamuoyu şunu bilmeli, hepten kopmak ve hepten yakınlaşmak noktasında değil, bu iletişimin doğru şekilde yürütülmesi önemli. Aynı evin içindeki iki kardeş bile aynı konuda anlaşamayabiliyor, kırk yıllık karı koca, eşler bile her konuda anlaşamıyorlar, bazen tartışıyorlar, sonra barışıyorlar. Böyle bakmak lazım. Biz hep böyle bakıyoruz, stratejik müttefiklik hukuku da bu şekilde. Devletin bu yapıcı üslubuna karşın, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yumuşak başlı koyun hikayesi gibi olmadığı yüzlerce yıllık tarihimizden bilinir. Biz hep yapıcı olacağız ama her koşula da hazır olmak zorundayız. Bundan yana bir sıkıntımız yok. Bugün gayet yapıcı, olumlu bir süreç var. Bu çerçevede bunu korumaya devam edeceğiz. Medya ve piyasa camiasında manipülasyon ve spekülasyon özelinde, ortalığı karıştırmaya yönelik söylemler eskiden beri vardı. Bunlara itibar edilmemesi lazım.

Haberin Devamı

Sürprizlere hazır olun

DAHA DA İYİ OLACAK: Türkiye’nin önü çok açık ve bu adımların meyvelerini almaya devam edeceğiz. Piyasa algısı açısından da onu söylüyorum. Enflasyon beklentilerin altında, pozitif bir süreç. Önümüzdeki süreçte yıl sonuna kadar daha da olumlu gelişecek. Çünkü biz bununla ilgili tedbirleri çok güçlü alıyoruz. Temmuz ayında gıda eksi 0.28’de, çok olumlu bir adım. Önümüzdeki dönemde Hal Yasası olacak. Ticaret Bakanlığımız sürpriz çalışmalar yapıyor, önemli adımlar atacak. Türkiye, belki 10 yıllardır konuşulan bu yapısal süreçleri geride bıraktığı bir döneme girecek. Tüm paydaşlarımızla çok güçlü, uyumlu bir iletişimle bu sürece başladık, çok rahatız ve daha da iyi olacak.”

Haberin Devamı

TEHDİTTEN BÜYÜK FIRSATLAR: Küresel ekonomi büyük tehditlerle karşı karşıya ancak Türkiye için tehditlerden daha büyük fırsatlar bulunuyor. Türkiye’nin, bulunduğu coğrafya, stratejik konumu, küresel ekosistem içinden aldığı pay itibarıyla çok büyük fırsatları var.

ENFLASYONA ‘ZAPTURAPT’

ENFLASYONDA HEDEF SENEYE TEK HANE: Hem enflasyon hem de faizin tekrar zapturapt altına alınıp tek haneli rakamlara düşürülmesini hedefliyoruz. 2019 itibarıyla inşallah tek haneli rakamları göreceğiz. Hatta 2018 sonu itibarıyla düşüş trendini güçlü şekilde göreceğiz. Çok somut adımlar atmaya başladık. Bundan daha güçlü adımlar atma süreci devam edecek. Kamudan başlayarak cari harcama, tasarruf, mali disiplin sürecinin adımlarını zaten piyasa görüyor, görmeye devam edecek.

BAKANLIKLARDA BÜYÜK TASARRUF: Kamuda yüzde 30’a varan tasarruf hedefleniyor. Hazine borçlanma oranını yüzde 125’den yüzde 110’a düşürdük. Finansal istikrar ve makroekonomik tedbirlerle ilgili hiçbir şekilde boşluk bırakmayacağız.

Haberin Devamı

BÜYÜMEDEN TAVİZ YOK: Türkiye hem mali disiplinden hem fiyat istikrarından hem de büyümeden taviz vermeyecek ama bu cari anlamda değil reel anlamda çok güçlü ve sürdürülebilir bir temele oturacak. BDDK, dün bu çerçevede kimileri için, ‘soğutma’ gibi algılanan önemli bir adım attı, Merkez Bankası’nın adımları da öyle.

RİSK PRİMİ DÜŞECEK, HİÇBİR ŞÜPHEM YOK: Piyasadaki dalgalanma ve kırılganlığı azaltma noktasında enflasyonun dizginlenmesi için ciddi bir hedefimiz var. BDDK’nın tebliği önemli. Cari açığın dengelenmesi. Türkiye hem mali disiplinle fiyat istikrarından ve büyümeden taviz vermeyecek. Dün önemli bir adım attı BDDK. Merkez Bankası’nın adımları hakeza öyle. Türkiye ekonomisi son 1-1,5 yıldır farklı muamelelere maruz kaldı. Risk primi gerçekçi değil. Bunun aşağı yönde kırılacağı ile ilgili hiçbir şüphem yok. Enflasyon ve faizlerin aşağı yönlü inmesini önümüzdeki dönemde göreceğiz.