Dünya ABD ile İran arasında ipler yeniden geriliyor

ABD ile İran arasında ipler yeniden geriliyor

04.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, aralarında İran’ın da bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına ülkeye giriş izni vermemesiyle başlayan gerginlik, yeni boyut kazandı. Trump, İran’ın füze denemesine “Ateşle oynuyor” derken, ülkeye yönelik yeni yaptırımları açıkladı

ABD ile İran arasında ipler yeniden geriliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 27 Ocak’ta imzaladığı kararnameyle aralarında İran’ın da bulunduğu 7 ülkeden vatandaşların ABD’ye girişinin yasaklamasının ardından, bu ülkeyle ABD arasında bir gerginlik başlamıştı. Ancak bu gerginlik, İran’ın pazar günü yaptığı balistik füze denemesi sonrasında ABD’nin gösterdiği sert tepkiyle farklı bir boyuta ulaştı. İran’ın füze denemesine Twitter’dan “İran ateşle oynuyor” şeklinde tepki gösteren ABD Başkanı Donald Trump’a, İran’dan açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yine Twitter’dan yaptığı açıklamada tehditlerin İran’ı etkileyemeyeceğini ifade etti. Zarif, “İran, güvenliğini halkından aldığından tehditlerden etkilenmez. Biz asla savaşı başlatan olmayacağız, ancak sadece kendi savunma araçlarımıza güveniriz” ifadesini kullandı. Trump, ise mesajında kendisinin İran’a karşı “Barack Obama kadar ‘kibar’ olmayacağını” belirtti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin uyguladığı vize kısıtlamasına misilleme olarak 16-17 Şubat’ta İran’da düzenlenecek Dünya Güreş Şampiyonası Oyunları’na ABD’li güreşçilerin katılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.
İran’a yaptırımlar geldi
Bununla beraber, Donald Trump yönetimi dün İran’ın balistik füze programına katkı sağladıkları gerekçesiyle bazıları Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Çin de olmak üzere 12 kurumun yanı sıra 13 bireye ekonomik yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu. Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İran’ın balistik füze programı ile İran Devrim Muhafızları Ordusuna destek verdikleri” gerekçesiyle yeni yaptırım kararı alınan kişi ve firmalara ilişkin bilgiler paylaşıldı. Yeni yaptırım kararı, önceki gün İran’ın balistik füze denemesiyle ilgili “ABD bugün itibariyle İran’ı resmen uyarıyor” açıklaması yapan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in sözlerinden hemen sonra geldi.
Öte yandan Trump, ABD’nin Küba ile ilgili tüm politikalarını gözden geçirdiğini duyurdu. Barack Obama, Küba ile ilişkileri ve ambargoları yumuşatma yönünde adımlar atmıştı.

Harley’lere hayran kaldı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ünlü motosiklet üreticisi Harley Davidson’ın yöneticileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Trump, motosikletleriyle Beyaz Saray’a gelen yöneticilere, ABD’de daha fazla iş imkanı sağlanmasına ve yeni fabrikalar açılmasına büyük önem verdiklerini ifade etti. Yöneticileri bahçede karşılayan Trump, motosikletlere hayranlığını da gizlemedi.