Dünya ABD-İran arasında gerginlik artıyor

ABD-İran arasında gerginlik artıyor

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çıkma kararının ardından iki ülke arasındaki gerginlik artarak devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise diplomasi turuna başladı.

ABD-İran arasında gerginlik artıyor

ABD Başkanı Trump’ın İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çıkma kararı sonrası İranlı yetkililerin ve Avrupa ülkeleri temsilcilerinin diplomatik çabaları başladı. İran medyasında çıkan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in anlaşmanın geleceğine yönelik yapacağı diplomatik temaslar dün başladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Zarif’in Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin ile yapacağı görüşmeler için ilk olarak Çin’in başkenti Pekin’e gittiğini duyurdu. Zarif Moskova ziyaretinin ardından Brüksel’e geçerek burada Alman, Fransız ve İngiliz mevkidaşlarıyla görüşecek. Ruhani, “Görüşmeler sonunda nükleer anlaşmadan fayda göreceğimize inanırsak, anlaşma devam edecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan Trump hakkında sert açıklamalarda bulunan İran’ın dini lideri Ali Hamaney, başkent Tahran’daki bir kitap fuarında görüntülendi. Hamaney elinde yazar Michael Wolff’un “Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden” adlı kitabı tutarken çekilen bir fotoğrafını Instagram’a koydu. Kitap dünyada büyük ses getirmiş, Trump kitabın satışını engellemeye çalışmıştı. Hamaney’in bu fotoğrafı paylaşması Trump’la dalga geçtiği şeklinde yorumlandı.

Sanders İran’a yüklendi

ABD-İran arasında gerginlik artıyor

Beyaz Saray ise, İran Devrim Muhafızlarının “füze saldırılarıyla İsrail vatandaşlarını hedef aldığı” ve “İran’ın Yemen’deki uzantılarının Suudi Arabistan’a füze attığı” iddiasıyla Tahran yönetimini sert şekilde eleştirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla ilgili açıklamasında, “İran Devrim Muhafızları, kaynaklarını Ortadoğu genelindeki istikrarsızlaştırıcı etkisini artırmaya akıtıyor” ifadesini kullandı. Sanders, Devrim Muhafızlarını “İsrail vatandaşlarını hedef alan roketler fırlatmakla” suçladı. Açıklamada Sanders, Yemen’deki uzantıları eliyle Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a füze fırlattığı gerekçesiyle de İran’a tepki gösterdi. Diğer yandan İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüşen ABD Başkanı Donald Trump’ın, “İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı etkisini” dile getirdiği bildirildi.