Gündem ABD’li bürokrattan İran Şahı benzetmesi

ABD’li bürokrattan İran Şahı benzetmesi

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Washington’daki Türkiye konferansında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı bürokratı Jonathan Cohen, bakanlığının FETÖ elebaşı Gülen’in iade sürecine ayırdığı kaynağı, Şah Pehlevi’den başka bir iade talebi için ayırmadığını söyledi

ABD’li bürokrattan İran Şahı benzetmesi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, Adalet Bakanlığı’nın terör örgütü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi sürecinde ayırdığı kaynağı, eski İran Şahı Rıza Pehlevi’nin iade talebinden bu yana başka bir iade talebi davası için ayırmadığını öne sürdü.

‘Trajik bir olay’

Rus Sputnik ajansının haberine göre, Washington merkezli “Middle East Institute” düşünce kuruluşunun ABD’de düzenlenen yıllık Türkiye konferansında konuşan Cohen ABD Adalet Bakanlığı’nın, Türk Adalet Bakanlığı yetkilileriyle darbenin sorumlularını adalet önünce çıkarmak üzere birlikte çalıştıklarını söyledi ve ülkesinin bu konuda elinden geleni yapmaya çalıştığını ifade etti.
FETÖ elebaşı Gülen’in iadesinin neden hâlâ gerçekleşmediğine yönelik bir soru üzerine Jonathan Cohen, “200’den fazla insanın öldüğü, 2 binden fazla insanın ise yaralandığı demokrasiye doğrudan bir saldırı ve Türkler için de trajik bir olaydı. Biz de darbenin sorumlularını adalet önünce çıkarmak için Türkiye’nin yanındayız” ifadesini kullandı. İade talebini oldukça ciddiye aldıklarını ifade eden Cohen, şöyle devam etti:
“Adalet Bakanlığı Türkiye’nin Gülen’in iade talebini incelemek için daha önce görülmemiş ölçüde kaynak tahsis etmiş durumda. İade talebini incelemeye devam ediyorlar. Adalet Bakanlığı’ndaki meslektaşlarım, bana Fethullah Gülen’in iade talebine tahsis ettikleri kaynağı, İran Şahı’nın iade talebinden başka hiçbir iade talebine tahsis etmediklerini söylediler.”
Darbe girişiminden iki ay sonra Türkiye’ye gelerek, TBMM’de söz konusu olan yıkımı da yerinde gördüğünü anlatan Cohen, “Orada kendi F-16’larının Meclis’in tavanında açtığı büyük delikleri göstererek, bunun ABD Kongresi’nde yaşanması durumunda ne hissedeceğimi, buradaki halkın nasıl hissedeceğini sordular. Bu ezber bozan bir durumdur” diye konuştu.
Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son bir iki yıl içerisinde önemli ölçüde değişim gösterdiğine işaret eden Cohen, “Türkiye ile ABD 65 yıldır müttefik ve ilişkilerimiz her zaman karmaşık olmuştur” dedi.
Türkiye’nin NATO’nun en güçlü ikinci ordusuna sahip olduğunu ve önemli bir coğrafik konumda yer aldığını kaydeden Cohen, “Bu etkiyi dikkate almalısınız ve bu etki ile çalışmalısınız” diye konuştu.
‘Her zaman karmaşık’
ABD’nin YPG’ye desteğinin de iki ülke arasında bir sorun olduğuna işaret eden Cohen, “Türklerle tartıştığımız bağlam Türkler açısından çok da memnun edici değilse de hakikat bu. YPG ile ortaklığımız Suriye’de başka alternatifimizin olmamasındandır. Orada acilen bir güce ihtiyacımız vardı DAEŞ’i Rakka’dan çıkarmalıydık ve orada bulunan güç YPG idi” dedi.

YPG ile ABD arasındaki ilişkiyi “taktiksel, geçici ve işlevsel” olarak tanımlayan Jonathan Cohen Türkiye ile ABD ittifakını ise stratejik, kalıcı ve kurumsal olduğunun altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, Türkiye konferansında konuştu. İran Şahı Rıza Pehlevi, 1979’da sürgündeki Ayetullah Humeyni yanlılarının başlattığı isyan sonrası ülkeden kaçıp ABD’ye sığınmıştı.

Haberin Devamı