Dünya ABD'li general: Nükleer silah kullanmak isterse Trump'a karşı çıkarım

ABD'li general: Nükleer silah kullanmak isterse Trump'a karşı çıkarım

19.11.2017 - 10:41 | Son Güncellenme:

Stratejik Kuvvetler (STRATCOM) Komutanı Orgeneral Hyten, Başkan Trump'ın yasa dışı şekilde nükleer silahları devreye sokmayı denemesi halinde söz konusu hamlenin önüne geçileceğini söyledi. ABD’li general, "Bazıları aptal olduğumuzu zannediyor. Biz aptal insanlar değiliz. Bunlar hakkında çok düşünüyoruz. Bu sorumluluğunuz ise bunu nasıl düşünmezsiniz ki?" dedi.

ABDli general: Nükleer silah kullanmak isterse Trumpa karşı çıkarım

Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslarası Güvenlik Forumu’nda konuşan ABD Stratejik Kuvvetler (STRATCOM) Komutanı Orgeneral John Hyten, herkesin çok merak ettiği bir soruya yanıt verdi.

Haberin Devamı

Forumda Hyten'e ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer silahları yasal olmayan bir şekilde kullanmak istemesi halinde ne yapacağı soruldu.

ABD’li general, "Bazıları aptal olduğumuzu zannediyor. Biz aptal insanlar değiliz. Bunlar hakkında çok düşünüyoruz. Bu sorumluluğunuz ise bunu nasıl düşünmezsiniz ki?" dedi.

Hyten şöyle devam etti:

"STRATCOM komutanı olarak başkana tavsiyede bulunurum, o bana ne yapacağımı söyler. Eğer kararı yasa dışı ise ne olacak? Ben şunu diyeceğim 'Sayın Başkan bu yasa dışıdır.' Ve ne olacağını tahmin edin? O da bana yasal olanın ne olduğunu soracak ve duruma göre karışık kabiliyetlerimizden seçeneklerle karşılık vereceğiz. İş bu şekilde yürüyor. O kadar karmaşık değil."

Bu yıl içinde 20'den fazla füze teste den Kuzey Kore ile ABD, Nisan ayından bu yana birçok kez birbirlerini nükleer savaşla tehdit etti. Gerilim tırmandıkça ABD Kongresi'nde Trump yönetiminin nükleer bir girişimde bulunma ihtimaline karşı tartışmalar yaşanıyor.

Haberin Devamı

Aralarında Cumhuriyetçilerin de bulunduğu bir grup kongre üyesi ve senatör, Trump’ın nükleer kullanma yetkilerine sınırlama getirmek üzere bir yasa çıkarılmasını talep ediyor.