Gündem Rahip Brunson'un avukatı: "AYM'den sonuç çıkmazsa AİHM'e başvuracağız"

Rahip Brunson'un avukatı: "AYM'den sonuç çıkmazsa AİHM'e başvuracağız"

03.10.2018 - 09:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuruda bulundu. Konuya ilişkin Milliyet'e konuşan Halavurt, "Dilekçemizdeki başvurunun içeriği ev hapsi kararının kaldırılması yönünde. Ev hapsi kararının hukuka aykırı olduğunun tespitine karar verilmesini talep ettik. Bir an önce kaldırılmasını söyledik" dedi.

Rahip Brunsonun avukatı: AYMden sonuç çıkmazsa AİHMe başvuracağız

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson için avukatı İsmail Cem Halavurt Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Konuya illişkin değerlendirmelerde bulunan Halavurt, "Dilekçemizdeki başvurunun içeriği ev hapsi kararının kaldırılması yönünde. Ev hapsi kararının hukuka aykırı olduğunun tespitine karar verilmesini talep ettik. Bir an öncede kaldırılmasını söyledik. Dilekçenin zaman kaybedilmeden ele alınarak tedbir kararı verilmesini, yani hukuka aykırı olduğu konusunda tedbir kararı verilmesini istedik" dedi.

Haberin Devamı

"Dosyada suç şüphesini gösterir somut olaylar mevcut değil"

Halavurt, "Müvekkille ilgili kuvvetli suç şüphesini gösterir somut olaylar, vakalar dosyada mevcut değil. Hal böyle olunca hem böyle tutuklama hem de tutuklama sonrası adli kontrol hükümleri geçersiz olmakta. Buna ilişkin ev hapsi hürriyeti bağlayıcı cezayla eş değer olduğunu yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını da dosyaya koyduk. Dilekçenin genel çatısı bu" diye konuştu.

"Birkaç ay içerisinde sonuç bekliyoruz"

Anayasa mahkemesinin önce ön kabul kararı vereceğini dile getiren Halavurt, "Bu ön kabul kararından sonra işin esesasına girilecek. Tabi bunun ne kadar süreceğini kestirmek zor. Ama önemli bir dava olduğu için biz öncelikle ele alınmasının istemiştik. Birkaç ay içerisinde bir sonuç ya da sonuç benzeri bir açıklama olan yazı bekliyoruz" ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı

"AİHM'e gideceğiz"

Anayasa Mahkemesi bir iç hukuk yolu olduğunu belirten Halavurt, "Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeden önce tüketmeniz gereken bir iç hukuk yolu. Orada sonuç alamadığımız zaman tabiki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Gideceğimiz başka da bir mecra da yok. Oradan da sonuç çıkmazsa istinat var, istinattan sonra ise yargıtay var. Kamoyuna da mal olmuş davalardan takip ettiğimiz gibi biz de o yolu takip edeceğiz eğer AİHM'den bir sonuç alamazsak" şeklinde konuştu.