Gündem ‘ABD’nin örgütlere desteği önlenecek’

‘ABD’nin örgütlere desteği önlenecek’

22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakanlık, Afrin’e başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın 9 amacını açıkladı. Amaçlar arasında ABD’nin terör örgütlerine desteğinin engellenmesi, Kilis ve Hatay sınırlarının güvenceye alınması da bulunuyor

‘ABD’nin örgütlere desteği önlenecek’

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK), Zeytin Dalı Harekatı’yla Türkiye’nin Afrin’de neyi amaçladığını dokuz maddede değerlendirdi. Dokuz amaç içinde “ABD’nin terör örgütlerine desteğini önlemek”, “Terör örgütlerinin Akdeniz’e buradan da dünyaya açılmasını engellemek” gibi maddeleri de saydı.

Başbakanlık KDK, Zeytin Dalı Harekatı’nın önemine dair bilgilendirme yaptı. Afrin’in Türkiye için önemi “Türkiye’nin sınır illerinin güvenliğinin sağlanmasında ve Fırat Kalkanı Harekatı’nın korunmasında Afrin kritik önemdedir. Terör örgütlerinin Afrin’de bulunması demek Kilis ilinin tamamının ve Hatay ilinin büyük bir kısmının terör örgütlerinin ateş menziline girmesi demektir” ifadeleriyle anlatıldı. “Türkiye, Afrin Operasyonu ile ne amaçlıyor?” başlıklı bilgilendirmede 9 madde şöyle sıralandı:

PKK kuşağını engellemek

- Afrin bölgesi teröristlerden temizlenerek, Türkiye’nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye’nin desteklediği ÖSO’nun nüfuzuna geçmesini sağlamak.

- Fırat Kalkanı Harekatı’nın icra bölgesi ve İdlib’in ardından Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’yla, Doğu Akdeniz’e ulaşmayı hedefleyen PKK kuşağını tamamen engellemek.

- Türkiye’nin Arap dünyasıyla irtibatının kesilme ihtimalini ortadan kaldırmak.

- Suriye ile olan sınırlarımızın güvenliğini sağlamak.

- PYD/PKK’nın Amanos Dağları üzerinden Türkiye’ye yaptığı sızmaları engellemek.

- Terör örgütünün Akdeniz’e ve buradan dış dünyaya açılmasını engellemek.

- Fırat Kalkanı Harekatı’nın güvenliğini ve devamını sağlamak.

- Tel Rıfat bölgesinin kontrolünü ele geçirerek sivillerin evlerine dönmelerini sağlamak.

- ABD’nin terör örgütlerine desteğini önlemek.