Dünya ABD'nin sürpriz Kuzey Kore çıkışı dünyada yankı buldu

ABD'nin sürpriz Kuzey Kore çıkışı dünyada yankı buldu

13.12.2017 - 11:16 | Son Güncellenme:

Çin, Washington'dan Pyongyang'a verilen ön koşul olmadan görüşme çağrısını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Rusya ise, Kuzey Kore'nin başkentine bir heyet gönderdi.

ABDnin sürpriz Kuzey Kore çıkışı dünyada yankı buldu

ABD'nin Kuzey Kore'ye yaptığı koşulsuz müzakere çağrısı, anında dünyada yankı buldu.

Haberin Devamı

Pyongyang yönetiminin bir numaralı müttefiki Çin, gerilimi düşüren tüm çabaları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Pekin yönetiminin tutumunu paylaştı.

Kuzey Kore'nin bir diğer müttefiki Rusya ise Pyongyang'a bir heyet gönderdi. Interfax ajansı, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyetin Kuzey Kore'ye vardığını bildiriyor.

Geçen hafta Kuzey Kore'ye giden Birleşmiş Milletler heyeti ise, seyahat sırasındaki görüşmelerde herhangi bir taahhütte bulunulmadığını aktarıyor. Ziyaretle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bilgi veren heyetin lideri Jeffrey Feltman, "Zaman yaptığımız müzakerelerin etkisini gösterecek ancak bence kapı aralık. Kuzey Kore'nin mesajımızı değerlendirmesi için zamana ihtiyacı var" dedi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, sürpriz bir çıkış yaparak Kuzey Kore ile herhangi bir ön koşul olmadan görüşmeye hazır olduklarını açıklamıştı. Washington, yıllardır müzakereler için Kim Jong-un'un silahsızlanmaya gitmesini şart koşuyordu.

Tillerson, "Haydi sadece bir araya gelelim ve isterseniz hava durumundan konuşalım. Ve eğer isteğiniz buysa, bir kare masa ya da bir yuvarlak masada oturmak üzerine konuşalım" ifadesini kullanmıştı.

Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların ilk bomba düşünceye kadar süreceğini belirten Tillerson, nükleer silahlanmayı kabul etmediklerini yinelemişti.

ABDnin sürpriz Kuzey Kore çıkışı dünyada yankı buldu

Kim durdurulamıyor

Yıl içinde 20'den fazla füze test eden Kuzey Kore, son olarak geçen ay Hwasong 15 tipi bir füzeyi fırlattı. 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaşan füzenin ABD'nin başkenti Washington'ı vurma kapasitesi bulunuyor.

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında deneyen Kim, Eylül ayı başında hidrojen bombası testiyle 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayından bu yana birçok kez savaş tehdidi savurduğu Kuzey Kore'yi Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak bu hamle başarısız oldu. Üst üste gelen yeni Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarına rağmen Kim füze testlerine devam etti.

Haberin Devamı

İngiliz The Guardian gazetesi, Çin'in Kim Jong-un rejiminin çökme ihtimaline karşı sınırda kamplar inşa ettiğini dün duyurmuştu. Pekin yönetimi, en büyük ekonomik ortağı olduğu Pyongyang ile 1416 kilometrelik bir sınıra sahip ve sessiz sedasız sınır boyunca kampları hayata geçiriyor.