Dünya ABD: Saldırı emri Putin’den geldi

ABD: Saldırı emri Putin’den geldi

08.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD istihbarat servisleri, başkanlık seçimlerinde Donald Trump lehine düzenlenen siber saldırıların arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olduğunu açıkladı

ABD: Saldırı emri Putin’den geldi

ABD’de, 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Rusya’nın siber saldırı iddialarını değerlendiren ABD’li istihbarat örgütleri, Rusya’nın, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla seçim sonuçlarını etkilemek adına siber saldırı düzenlendiğini açıkladı. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından hazırlanan 25 sayfalık raporda, Rusya’nın Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın seçimi kazanması için yasadışı faaliyet yürüttüğü iddia edildi. Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’u itibarsızlaştırmak amacıyla yapıldığı açıklanan saldırıların Putin’in emriyle gerçekleştiği öne sürüldü.
Trump ikna olmadı
ABD’nin Rusya’yı açıkça suçlamasına Kremlin’den henüz bir açıklama gelmedi. FBI, NSA VE CIA yetkilileriyle rapor hakkında görüşen Trump ise Rusya’nın seçimlere müdahalesini redderken, Demokratik Ulusal Komite (DNC) gibi ABD’li kurumlara siber saldırı düzenleme ihtimali olduğunu kabul etti. Rusya tarafından siber saldırı iddialarını bugüne kadar ısrarla reddeden Trump, ilk kez bu ihtimalin mevcut olduğunu doğruladı. Trump, Rusya, Çin ve diğer ülkelerin ABD’deki kurumlara siber saldırı düzenlemesine rağmen, bu saldırıların seçim sonuçlarına etkisi olmadığı yönündeki görüşünü tekrarladı. Trump’ın başkan yardımcısı Mike Pence, Trump’ın hükümetin başına geçer geçmez halkın güvenliği için bu tip siber saldırılarla mücadele edeceğini söyledi. İlk kez geçen temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen “Rusya bağlantılı siber saldırı” iddiaları sonrası ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya’yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

Trump: Rusya bize daha fazla saygı gösterecek

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Rusya ile iyi ilişkiler kurulması gerektiğini belirterek, “Sadece aptal insanlar Rusya ile iyi ilişkiler kurmanın kötü olduğunu düşünebilir” ifadesini kullandı.
Trump, Twitter hesabından, başkanlık görevini devraldığında ABD’nin Rusya ile kuracağı ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki ilişkilerde pozitifliğin sağlanmasının önemine işaret eden Trump, “Sadece aptal insanlar Rusya ile iyi ilişkiler kurmanın kötü olduğunu düşünebilir” görüşüne yer verdi. Dünyada yeterince sorun olduğunu ifade eden Trump, başkanlık görevini yürütmeye başladığında Rusya’nın ABD’ye çok daha fazla saygı göstereceğini ve iki ülkenin birçok sorunun çözümünde beraber çalışabileceğini belirtti. l AA