Dünya ABD Tahran’a karşı farklı adım düşünüyor

ABD Tahran’a karşı farklı adım düşünüyor

09.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran’la gerginlik yaşayan ABD’nin, nükleer anlaşmayı tartışmak yerine başka yaptırımlar üzerinde çalıştığı iddia edildi. Bunlardan birinin, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü tanımı altına almanın önünü açmak olduğu önü sürülüyor

ABD Tahran’a karşı  farklı adım  düşünüyor

Donald Trump yönetiminin göreve başlamasının ardından ABD ile İran arasında nükleer anlaşma ve füze denemeleri nedeniyle yükselen gerginlik, Washington yönetiminin hazırladığı iddia edilen bir teklifle yeni bir boyuta ulaşacak gibi görünüyor.
Reuters haber ajansına konuşan üst düzey ABD’li diplomatlar, Trump yönetiminin, Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” olarak tanımlamanın önünü açan bir teklif üzerine görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Haberde, Trump’ın hazırlanan teklifi kabul edip etmeyeceğinin belirsiz olduğu da vurgulandı. Devrim Muhafızları, yıllardır uluslararası ambargoya maruz kalan İran’da, inşaat, enerji gibi önemli sektörlerde önemli ihalelerin büyük kısmını tekelinde bulundururken, ülkedeki en önemli ekonomik ve askeri güç olarak biliniyor. Ajans, söz konusu teklifin hayata geçmesi durumunda bunun, ABD’nin Irak ve Suriye’de DAEŞ’e karşı yürüttüğü savaşı zorlaştırabileceğini de yazdı. Devrim Muhafızları, Suriye’deki Şii milislere askeri danışmanlık hizmetinde bulunuyor. ABD, halen Devrim Muhafızları’na bağlı birçok kişi ve kuruluşa ambargo uygularken, ABD Hazine Bakanlığı, 2007 yılında Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Güçlerini “teröre destek veren örgüt” olarak nitelemişti. Söz konusu teklifin kabul edilmesi durumunda şu anda uygulanan yaptırımların daha da güçleneceği ifade ediliyor.
‘En net tehlike’
İran politikasına şekil veren isimler arasındaki bir yetkili ise, Trump yönetiminin İran’ı çıkarlarına karşı en net tehlike olarak gördüğünü ifade etti. Trump, kısa süre önce İran için “Bir numaralı terörist devlet” ifadesini kullanmıştı. İran’ın düzenlediği füze testine sert tepki gösteren ABD, İran’la bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulama kararı alırken, Tahran yönetimi de bu adıma yaptırımla karşılık vermişti. Trump’ın seçim yarışında terör örgütü listesine alma vaadinde bulunduğu Müslüman Kardeşler dosyasını ise şimdilik rafa kaldırdığı belirtildi.

‘Şakadır o, şaka...’
ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık yarışı sırasında kendisine destek veren bir grup şerifi Beyaz Saray’da ağırladı. Ziyarete katılan Harold Eavenson isimli bir şerif, Trump’a Texaslı bir senatörün çetelerle yapılan mücadeleye engel olduğunu söylerken, Trump, “Kim o senatör. İsmini vermek ister misin? Onun kariyerini bitireceğiz” yanıtını verdi. Senatörün ismini vermeyen Eavenson, Başkan’la toplantının ardından Trump’ın “kariyerini bitirelim” sözünün şaka olduğunu düşündüğünü söyledi. Trump, toplantıda çok tartışılan “Meksika duvarı” konusunda yetkililerden bilgi aldı.

‘Tam felaket olur’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Mihail Ulyanov ise İran’ın 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme ihtimalini “felaket” olarak niteleyerek, “Böylesi bir sonuç bütün uluslararası toplum için büyük bir başarısızlık anlamına gelirdi” dedi.
Moskova’yı ziyaret eden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi de, İran’ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerine bağlı olduğunu söyleyerek ılımlı bir tutum sergiledi. Arakçi, nükleer anlaşma konusunda gelecekte şu ana kadar süren verimli diyalogun sürmesini umduğunu belirtti. İran ile P5+1 ülkeleri arasında Viyana’da imzalanan anlaşma Ekim 2015’te yürürlüğe girmişti.