Gündem ABD, Türkiye’deki 5 askeri üssü istiyor

ABD, Türkiye’deki 5 askeri üssü istiyor

15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin, IŞİD’e karşı hava operasyonlarında ‘Adana’daki İncirlik üssünün kullanılabileceği konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını’ açıklaması üzerine gündeme hangi askeri üslerin kullanılabileceği de geldi. Türkiye ABD’nin açıklamasını yalanlasa da ABD, İncirlik’in yanı sıra, Batman, Diyarbakır, Erhaç ve Merzifon’daki üsler için Türkiye’nin vereceği kararı bekliyor.

ABD, Türkiye’deki 5 askeri üssü istiyor

IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başlattığı hava operasyonlarının genişletilmesi durumunda ilk olarak İncirlik üssü dikkat çekiyor. Bu üssün Suriye ve Irak’ta IŞİD varlığına karşı etkin bir noktada bulunuyor olması ve halen NATO unsurlarına ait savaş jetleri ve Predator insansız hava araçlarını barındırıyor olması ilk tercih olarak dikkati çekiyor. Burada, Türk unsurlarının lojistik destek sağlayabileceği belirtiliyor.

Önemli merkezler
İncirlik dışında, coğrafi konumlanmaları nedeniyle Diyarbakır’da konuşlu 8. Ana Jet Üssü, Erhaç’ta konuşlu 7. Ana Jet Üssü ile Batman’da konuşlu İnsansız Uçak Sistemleri Üssü de operasyonlarda kullanılabilecek merkezler olarak geçiyor. Türkiye, bugüne kadar Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığına yönelik bombardımanlarda kullandığı Türk jetlerini 7. ve 8. Ana Jet üslerinden kaldırıyor, insansız hava araçları da yine İncirlik ve Batman’da kalkıyordu. Suriye ile angajman kurallarının değişmesine neden olan ve 2 Türk pilotunun şehit düştüğü uçak da Erhaç’tan havalanmıştı.

SEAD’ın ev sahibi
Türk savaş unsurlarının uluslararası koalisyona destek vermesinin gündeme gelmesi durumunda Diyarbakır, Erhaç ve Batman’daki üslerin yanı sıra Merzifon’daki 5. Ana Jet Üssü’nün de kullanılabileceğine dikkati çekiliyor. Üs, hava savunma sistemlerini tespit etmek ve yok etmekle görevlendirilen SEAD görevini üstlenen tek filoya ev sahipliği yaptığı için, bu üssün de operasyonlar da kullanılabileceğine işaret ediliyor. Ayrıca Konya’daki 3. Ana Jet Üssü ile Ankara Akıncı’daki 4. Ana Jet Üssü’nün de kullanılmasının olasılıklar dâhilinde bulunduğu konuşuluyor.