Siyaset ABD-Türkiye ilişkileri ‘krizle karşı karşıya!’

ABD-Türkiye ilişkileri ‘krizle karşı karşıya!’

12.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Economist dergisinin internet sitesinde yer alan bir haberde, ABD’nin YPG’ye ağır silahlar gönderme kararıyla, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni bir krizle karşı karşıya olduğu yorumu yapıldı.

ABD-Türkiye ilişkileri ‘krizle karşı karşıya’

ABD askeri ile YPG’lilerin birarada olduğu fotoğrafların medyaya sızmasının ardından gerilen ABD ve Türkiye ilişkilerinin kriz boyutuna ulaştığını yazan Economist’in haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Mayıs’ta yapacağı görüşmenin de gergin geçebileceği belirtilerek “Rakka operasyonuyla ilgili Türkiye’nin İslamcı muhalif grupları öne çıkarmak isteyebileceği, ABD’nin ise Suriyeli Kürtlerle ittifakta ısrar edebileceği” ifade edildi. Amerika’nın YPG’yi Suriye’de DEAŞ’e karşı “sınanmış, değerli bir ortak” gibi gördüğünü belirten dergi, Türkiye’nin de YPG’yi ‘DEAŞ gibi bir terörist örgüt’ olarak değerlendirdiğini hatırlattı.
PKK için ‘YPG’nin ana kuruluşu’ ifadesini kullanan Economist, ABD ile ilişkilere dair şu yorumu yaptı: “En büyük zararı Türkiye’nin Amerika ile ilişkileri gördü. Hava saldırılarından kısa bir süre sonra Amerikan askerleri, yeni çatışmalara engel olmak için Kürt savaşçılarla birlikte Türkiye-Suriye sınırında ortak devriyelere başladı, bu da NATO üyesi iki müttefik arasında soğukluk olduğu endişesini gündeme getirdi.”
Şimşek’in sözleri
“İki NATO müttefiki arasında yıpranan ilişkilerin bir başka krizin eşiğinde olduğu vurgulanan haberde “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘Amerika’nın YPG’ye verdiği silahların daha önce Türkiye’de PKK tarafından askerlere ve polise karşı kullanıldığına dair çok sayıda kanıt olduğunu söylüyor. Washington’daki yetkililer ise Ankara’daki mevkidaşlarının aksine bu iki örgütü ayrı değerlendiriyor” denildi.