Dünya ABD ve Kürtlerden ilk anlaşma

ABD ve Kürtlerden ilk anlaşma

12.07.2016 - 13:40 | Son Güncellenme:

Washington ve Irak Kürt yönetimi arasındaki askeri protokole imza atıldı. Anlaşmanın hedefinde terör örgütü IŞİD var. Örgütün Irak'taki son kalesi Musul'u kurtarmak için başlayacak operasyonda Washington ve Peşmerge işbirliği yapacak.

ABD ve Kürtlerden ilk anlaşma

Anlaşmayı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'ye yakın Rudaw duyurdu. ABD ile Kürtler arasındaki ilk askeri protokol imzalandı.

Haberin Devamı

Anlaşmaya ABD adına Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu üyesi Ellisa Slotkin ve Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari imza koydu. Törende IKBY lideri Mesut Barzani de hazır bulundu.

Rudaw, anlaşmanın siyasi ayağı olduğunu da aktarıyor.

Anlaşmanın hedefinde terör örgütü IŞİD var. Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u elinde tutan örgütle savaş bitinceye kadar ABD peşmergeye askeri ve siyasi destek verecek.

Kürt lider Mesud Barzani, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile dün akşam telefon görüşmesi yapmıştı.

Irak'a dün sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Ashton Carter, Washington'ın Musul operasyonu için 560 ilave asker göndereceğini belirtmişti. IŞİD halen Musul'un yüzde 70'ini kontrol ediyor.

Haberin Devamı

Askeri üsten kalkan uçaklar IŞİD'i vuracak

Felluce'den IŞİD'i püskürten Irak ordusu, Şii milisler ve aşiret güçlerinin şimdiki hedefi Musul. Peşmerge'nin hazırlıkları süren Musul operasyonuna destek vermesi bekleniyor.

Musul'da son olarak geçen hafta stratejik önemi bulunan Kayyara hava üssü IŞİD'den geri alınmıştı. Pentagon, Kayyara'nın ABD ve müttefikleri tarafından IŞİD'e karşı kullanılacağını duyurmuştu.

Göç dalgası bekleniyor

İki yıldır IŞİD'in elinde olan Musul'da operasyonun başlamasıyla kent merkezinden yaklaşık 1 milyon sivilin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceği tahmin ediliyor. Bağdat yönetimi, muhtemel göç dalgasını kontrol altına almak için Musul'un çevresindeki beş ayrı noktada çadır kampı kuracak.

Musul Valisi Nevfel Hamadi, "Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak köprüler yıkılır ve insanlar güvenli bölgelere geçemezse, bu sayı 500 ile 700 bin seviyesinde olacaktır" diyor.

20 bin IŞİD militanı var

Resmi yetkililer, IŞİD'in bölgede yaklaşık 20 bin savaşçısı bulunduğunu tahmin ediyor. Örgüt Ramadi ve Felluce gibi yerleri kaybedince Musul'un nüfusu da arttı. Daha önce 1,5 milyon kişinin yaşadığı kentte halihazırda 2 milyon insan var.

Haberin Devamı

ABD'nin yanı sıra Türkiye başta olmak üzere Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere ve daha birçok ülkenin Musul'a yakın bölgelerde askeri eğitim kampları yer alıyor. Söz konusu ülkeler bir yıldan uzun süredir Irak askerleri ve Peşmerge güçlerine eğitim veriyor.
Uluslararası koalisyon güçlerinin operasyona havadan destek vermesi bekleniyor.