Gündem ABD’ye Avrupa’dan en çok Türk gidiyor

ABD’ye Avrupa’dan en çok Türk gidiyor

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen hafta yayımlanan ‘Open Doors 2014’ raporuna göre yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yabancı bir ülkede eğitim alıyor. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye ise ABD’ye en çok öğrenci gönderen ülke

ABD’ye Avrupa’dan en çok Türk gidiyor

Yurtdışında üniversite eğitimi, birçok kişinin daha iyi bir kariyer için hayalini süslüyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından 17 Kasım’da yayımlanan “Open Doors 2014” raporuna göre şu an yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yabancı bir ülkede eğitim alıyor. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, ABD’ye en çok öğrenci gönderen ülke. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın destek verdiği EducationUSA 170 ülkede, ABD’de eğitim görmek isteyen öğrenci adaylarına yol gösteren köklü bir kurum. 15’inci Uluslararası Eğitim Haftası kapsamında, EducationUSA’in Türkiye ile Kuzey ve Merkez Avrupa Bölgesel Direktörü Doktor Christopher Medalis ile ABD’deki eğitim hakkında öğrenci adaylarına ışık tutacak bir söyleşi gerçekleştirdik.

Özgün bir eğitim

Türk öğrenciler lisans veya lisans üstü eğitim için neden ABD’yi seçmeli?

Türkler, yurtdışında eğitim için Almanya’dan sonra en çok ABD’yi tercih ediyor. Öğrencilerin Amerikan üniversitelerini tercih etmesi için en önemli sebep yüksek kalitede eğitim vermeleri. Dünya genelindeki sıralamalarda en üst sıralarda yer alan ABD’deki üniversitelerde araştırma ve geliştirmeye çok önem veriliyor. Akademik kültür de önem taşıyor; profesörler ve öğrenciler sürekli iletişim içinde. Bir Türk öğrenci Amerika’ya gittiği zaman öğretmeniyle bireysel olarak verimli bir çalışma ortamı bulabilir. Amerika’da pratiğe dayalı bir eğitim sistemi var. En olumlu yanı ABD’deki eğitimin özgün oluşu. Öğrencilerin öğreneceği, zihinlerini geliştiriceği çok fazla imkan var. ABD’de eğitim, pratik yetenek kazanmalarını sağlıyor ve dünya görüşlerini genişletiyor. Hangi ülkede olursa olsun iş bulmak kolay oluyor. İş başvurularında CV’deki “ABD” yazısı olumlu etki yaratıyor.

Haberin Devamı

Yabancı öğrenciler üniversitelerde burs alırken zorluk yaşıyor mu?

Amerikan üniversiteleri bünyelerine çok fazla yabancı öğrenci almak istiyor ve bu yüzden burs konusunda fazla sorun yaşanmıyor. Öğrenci hem eğitim, hem yurt, hem yemek ihtiyacını karşılamak zorunda ve üniversiteler bunun farkında. Üniversitelerin istediği yetenekli bir yabancı öğrenci. Yabancı öğrencilerde ışık görürlerse burs sağlama konusunda yardımcı oluyorlar. Öğrenciler kendi düzeylerinde üniversite bulursa daha rahat burs alabilir. Lisansüstü öğrenciler için de destek adı altında maddi yardım yapılıyor. Araştırmacı ya da eğitmen olarak burs alabilirler. İki yıllık üniversitelerin ücretleri ise yaklaşık dörtte bir oranında daha ucuz oluyor. Bu okullarda bir dalın ana konuları işleniyor.

Haberin Devamı

Yabancı öğrenciler iş bulma konusunda zorluk yaşıyor mu?

Eğitim sisteminin pratik odaklı olması bu konuda işe yarıyor. Öğrenci vizesi olan biri yarı zamanlı ve tam zamanlı çalışabiliyor. Optional Practical Training (OPT) seçeneğinde mezunlar 12 ila 18 ay daha ülkede kalıp çalışabiliyor. İş deneyimi ve hayat tecrübesi açısından çok önemli bir konu. Mezunlar işe girdiğinde iş veren firma kişinin sponsoru oluyor ve vize sorumluluğunu üstleniyor.
(OPT: Öğrenciye, mezun olduğu alan ile ilgili iş deneyimi kazanması için tanınan imkan. İş, öğrencinin okuduğu bölüm ile alakalı ve öğrencinin eğitim seviyesi ile oranlı olması gerekmektedir.)

İş teklifi alıyorlar

Türk öğrenciler mezuniyet sonrası rahatlıkla iş bulabiliyor mu?

Şu anda yaklaşık 1200 Türk OPT için ABD’de hayatına devam ediyor. Türk öğrenciler başarıları neticesinde çok iş teklifi alıyor. Bu hem Amerikadaki eğitim sisteminin iyiliğini hem de Türk öğrencilerin çalışkanlığını gösteriyor.

Öğrenci vizesi almak için yapılması gerekenler neler?

İlk olarak öğrenci adaylarına üniversiteler hakkında bilgi veriyoruz. Sırasıyla aday; okullara başvuruyor, kabul için sınava giriyor, burs arıyor ve kabul edilirse konsolosluğa gidip vize başvurusunda bulunuyor. Üniversiteler vize konusunda öğrenci adına sponsor niteliği taşıyor ve vize almasını çok kolaylaştırıyor. Öğrenci başarılıysa, ABD üniversitelerinde kendine yer bulduysa ve ekonomik gereklilikleri sağladıysa sorun yaşanacağını sanmıyorum. Kurum olarak vize konusunda kolaylık sağlayamıyoruz ama vizeye dair her türlü bilgiyi veriyoruz.

Haberin Devamı

ABD’de yabancı öğrenci sayısı
1. Çin 274.439
2. Hindistan 102.673
3. Güney Kore 68.047
11. Türkiye 10.821
Genel toplam 886.052

Türk öğrencilerin eğitim oranı
Lisans 3.823 (%30.3)
Lisans üstü 5.616 (%52.0)
Sertifika 729 (%6.7)
OPT 1.193 (%11.0)
4 yıllık eğitim %82.7
2 yıllık eğitim %17.3

Türk öğrencilerin bölüm tercihi
Mühendislik %46.1
İşletme ve Yönetim %15.3
Sosyal Bilimler %12.2
Matematik/Bilgisayar Bilimi %9.9
Fizik/Canlı Bilimi %8.9
Diğer %7.6
Toplam öğrenci: 10.821

Yabancı öğrencilerin üni. tercihi
1 New York Üniversitesi (11.164)
2 Güney California Üniversitesi (10.932)
3 Illinois at Urbana Champaign Üni. (10.843)