Gündem ABD’ye gideceklerine madene insinler

ABD’ye gideceklerine madene insinler

17.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma maden faciasını inceleyen Meclis komisyonunun ABD ve Avustralya gezisi kararı Somalı madencileri isyan ettirdi. İşçiler, ‘Önce bizi dinlesinler’, ‘Soma’da araştırılmayan sorun ABD’de çözülmez’ dedi

ABD’ye gideceklerine madene insinler

Soma’da 301 işçinin öldüğü faciayı araştıran Meclis komisyonunun ABD ve Avustralya gezisine gidecek olması Somalı madencilerin tepkisini çekti. Soma’dan önceki gece Meclis’e giden madenciler, “Bu iş bile sanırım gezip tozma işi olarak görülüyor. Soma’da çözemedikleri sorunu ABD’de çözebileceklerini düşünmeleri komik. Soma’da araştırılmayan sorun ABD’de çözülmez” diyor.
Soma’daki maden faciasının üzerinden 2 ayı aşkın süre geçti. Faciadan sonra bir grup işçi taleplerini dile getirmek için 22 Mayıs günü Ankara’ya gitmişti. Başbakan ve siyasi partilerin temsilcileriyle Meclis’te görüşen işçiler, 13 maddeyle özetledikleri taleplerinin büyük oranda kabul görmemesi üzerine önceki gece yine Ankara’nın yolunu tuttu. İşçilerin gündeminde Meclis komisyonunun Soma’yı araştırmak için Avustralya ve ABD’ye gidecek olması da vardı.

‘Bizi dinlemediler’
Madencilerden Arif Şengül, öncelikli şartlarının güvenliğin sağlanması olduğunu belirterek, “Ocağa girişte önce güvenlik yazar. Ama bu dahi dikkate alınmamış. Canı yanmış işçileri dikkate almayan sistem Avrupa’da inceleme yapacakmış. Sen önce bizleri dinlesene. Burada bahsettiğimiz olay sadece kömürcüleri değil 10 milyon işçiyi ilgilendiriyor, ama sömürü sistemi ne yazık ki kaldığı yerden devam ediyor” dedi.
Facianın yaşandığı madende çalışan işçilerden Ahmet Metan da, “Bu komisyon burada ne yapmış? Hangi madene girmiş, kaç bin işçiyi dinlemiş, kaç acılı eşe dokunmuş? Avustralya, ABD şartlarını inceleyecekler de uygulayabilecekler mi? Avrupa standartlarından önce insani standartlara ilişkin bir adım atılsın” diye konuştu. Madenci Halit Yılmaz, “301 işçimizin ailelerini, ‘Bu çocuklar nasıl çalıştı’ diye dinlemeden nereye? İnsan öncelikle bir merak eder. Bu insanlar da hiç utanma kalmamış. Bu iş bile sanırım gezip tozma işi olarak görülüyor” diye konuştu.

‘Sadece bir vekil ilgili’
Madenci Enver Alkan da diğer işçi arkadaşları gibi dinlenmediklerinden yakınarak, “Soma’da çözemedikleri sorunu ABD’de çözebileceklerini düşünmeleri komik. Soma’da araştırılmayan sorun ABD’de çözülmez” dedi.
Komisyonda kendilerini sadece CHP’li vekil Özgür Özel’in dikkate aldığını düşünen işçiler, “Komisyon baştan atmak için kurulur, bunlar da sorunu başlarından attılar” yorumunu yaptı. Öte yandan işçilerin karşılanmadığını belirttikleri bazı talepleri şunlar:
“Gerekli güvenlik önlemleri alınmadan kimse madene inmeye zorlanmamalı. Bu süreçte kimse işten çıkarılmamalı ve maaşlar eksiksiz ödenmeli. Ölenlerin yakınlarına ortalama 1500 liralık ölüm aylığı bağlanmalı. Taşeron sistemi kaldırılmalı.
Madende maaşlar en az 2 bin lira olmalı. Madende çalışanlara 6 maaş ikramiye verilmeli ve haftalık çalışma saatleri 36 saati geçmemeli.”